W naszej kuchni Beata Kartowicz i polskie „superfoods” w codziennej diecie! Poznajcie przepisy na dania z wykorzystaniem jarmużu, jagód, kaszy pęczak i borówek. Smacznego!
Jarmuż opłukać i oderwać miękkie liście od twardych łodyżek. Następnie włożyć do miski. Dodać obrany czosnek, lekko podprażone orzechy włoskie, starty wcześniej parmezan, oliwę, miód i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować blenderem. Pomidory pokroić w plastry, ułożyć na talerzu. Polać przygotowanym pesto i posypać pokruszonymi prażonymi orzechami włoskimi.
Jagody wsypać do garnka, wlać 1 szklankę wody, dodać 3 łyżki brązowego cukru, cynamon, anyż, skórkę z cytryny i cukier waniliowy. Zagotować, przykryć garnek pokrywą, a po 10 minutach przetrzeć przez sito. Trzymając nadal sito na naczyniu z zupą, wlać 1 szklankę zimnej wody, wypłukując resztki ugotowanych jagód. Do powstałego musu jagodowego dodać ocet balsamiczny, ser mascarpone, mleko. Wymieszać i dobrze schłodzić. Zimną zupę wlać do talerzy, dodać łyżkę kwaśnej śmietany na wierzch, ozdobić bazylią.
Pomidory faszerowane kaszą pęczak
6 średniej wielkości pomidorów
2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
dwie średniej wielkości czerwone cebule
pęczek natki pietruszki
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól, pieprz
Kaszę ugotować z odrobiną soli i odcedzić. Pozostawić do ostygnięcia. Pomidory przekroić w poprzek na połówki, łyżeczką wyjąć nasiona i sok. Środek pomidorów oprószyć solą, ułożyć rozcięciem do dołu na tacy i odstawić na godzinę. Do miski wrzucić ugotowaną kaszę. Dodać pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Dodać łyżkę oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W puste gniazda nasienne pomidorów włożyć farsz z kaszy, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą extra virgin. Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
W misce roztrzepać ubijaczką jaja, masło i maślankę. Do drugiej miski wsyp i wymieszaj suche produkty, tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy. Do ciasta dodaj otartą skórkę pomarańczową oraz wyciśnięty sok z pomarańczy. Stopniowo dodawaj suche produkty do miski z jajeczną mieszanką.
Kruszonka: do miski dodajemy suche produkty, mieszamy, następnie dodajemy masło i ucieramy do momentu uzyskania wilgotnej kruszonki.
Ciasto wylewamy na prostokątną blachę ( standardową ) wyłożoną papierem do pieczenia , na wierzchu układamy owoce i posypujemy kruszonką. Piec w temperaturze 180 st. przez 45-50 minut. Po upieczeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.