Przepisy kulinarne

Polskie smaki godne "kulinarnego Oskara"

Dziś w naszej kuchni przepisy na: ciastka z suszoną śliwką, sałatkę z olejem lnianym i lubczykiem oraz pierogi ruskie! Dania przygotowała Magdalena Tomaszewska-Bolałek, orientalista, badaczka kultury żywieniowej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS oraz zdobywczyni „kulinarnego” Oskara w Chinach, dzięki której polskie smaki mają szansę zawojować świat! Smacznego!

Pierogi ruskie

Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 jajko
225-250 ml wody
szczypta soli
1 łyżka oleju rzepakowego
Farsz:
300 g ziemniaków
200 g twarogu półtłustego
100 g boczku
1 duża cebula
szczypta pieprzu
szczypta soli
smalec
Okrasa:
200 g boczku
1 duża cebula
smalec

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Boczek drobno siekamy i przesmażamy z drobno posiekaną cebulą. Ostudzone ziemniaki mieszamy z twarogiem, na sam koniec dodajemy boczek z cebulą. Dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto z mąki, wody i jajek. Pod koniec dodajemy 1 łyżkę oleju.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i przy użyciu szklanki lub okrągłej foremki wykrawamy okręgi. Na krążki nakładamy farsz, zalepiamy końcówki, dociskamy widelcem lub robimy falbanki. Gotujemy w osolonej wodzie. Wyjmujemy 3-4 minuty po tym, jak pierogi wypłyną. Boczek drobno siekamy i przesmażamy z drobno posiekaną cebulą. Ciepłe pierogi polewamy okrasą.

Sałatka z olejem lnianym i lubczykiem

Składniki:
rukola
pomidory koktajlowe
biała rzodkiew
sól
pieprz
olej lniany
lubczyk

Przygotowanie:
Rukolę myjemy i osuszamy. Pomidory koktajlowe kroimy na pół, rzodkiew kroimy w zapałki. Do miski wrzucamy warzywa, dodajemy przyprawy i olej lniany. Dokładnie mieszamy.

Ciastka z suszoną śliwką

Składniki:
160 g mąki pszennej
70 g cukru
50-60 g masła
1 małe jajko
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
suska sechlońska lub inna suszona śliwka

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zimne, drobno pokrojone masło i szybko wyrabiamy ciasto. Kulkę ciasta owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto układamy na arkuszu papieru do pieczenia i przez drugi arkusz rozwałkowujemy je na placek o grubości 3-5 mm. Przy użyciu okrągłej foremki wykrawamy ciasteczka. Ozdabiamy je śliwką (należy ją lekko docisnąć do ciasta), po czym pieczemy przez 14-18 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

 

 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
0
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0