Polski, prosty obiad do 20 zł. Gotuje Daria Ładocha

Kluski śląskie z karkówką w sosie własnym z surówką. W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi przepisami na pyszny polski obiad podzieliła się Daria Ładocha. Podobno za takimi właśnie przysmakami tęsknili uczestnicy programu "Ameryka Express". Premiera programu już dziś wieczorem 5 marca o 21.30.

Zupa krem z pieczonej marchewki

Składniki:

  • 2 białe części pora pokrojone w talarki
    • 1 łyżka oleju kokosowego
      • 4 marchewki przekrojone wzdłuż na połówki
        • 2 jabłka obrane ze skórki
          • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę i obrane ze skórki
            • 1 l wywaru z jarzyn
              • szczypta gałki muszkatołowej
                • szczypta cynamonu
                  • świeżo mielony pieprz
                    • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
                      • 1 łyżeczka słodkiej papryki
                        • sól do smaku
                          • 2 łyżki przecieru pomidorowego
                            • sok z 1 cytryny

                              Do podania: 1 łyżka gęstej śmietany

                              Przygotowanie:

                              Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Na papierze ułóż marchewki, ziemniaki bez skórki pokrojone na ćwiartki i pokrojonego w talarki pora. Dopraw cynamonem, pieprzem, solą, gałką i papryką i kminem. Z wierzchu polej olejem kokosowym. Piecz warzywa w piekarniku przez 30 minut. Następnie przerzuć do garnka i zalej wywarem. Doprowadź do wrzenia. Następnie dopraw do smaku i dodaj przecier pomidorowy. Gdy się zagotuje dodaj jeszcze sok z cytryny i podawaj z kleksem śmietany.

                              >>>Rusza "Ameryka Express 2". Co czeka widzów nowej edycji programu?

                              Kluski śląskie z karkówką w sosie własnym własnymi i surówką z marchwi

                              Składniki na kluski:

                              • 500 g ugotowanych ziemniaków i ostudzonych
                                • 150 g mąki ziemniaczanej
                                  • 3 łyżeczki soli
                                    • Składniki na karkówkę:
                                      • 1 kg karkówki
                                        • 3 cebule
                                          • kilka suszonych grzybów namoczonych w ciepłej wodzie
                                            • 2 ziela angielskie
                                              • 4 ząbki czosnku
                                                • 4 liście laurowe
                                                  • szczypta papryki wędzonej
                                                    • sól, pieprz
                                                      • szczypta rozmarynu w przyprawie
                                                        • 2 łyżki oleju

                                                          Składniki na surówkę:

                                                          • 1 duża marchewka
                                                            • 1 jabłko
                                                              • garść rodzynek namoczonych w ciepłej wodzie
                                                                • 2 łyżki jogurtu naturalnego
                                                                  • 1 łyżeczka musztardy
                                                                    • ½ łyżeczki miodu

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Uformuj kulki wielkości orzecha lub większe. Zagotuj wodę w garnku z solą. Na wrzącą wodę wrzucaj kluski i jak wypłyną na powierzchnię to wyłów łyżką cedzakową.

                                                                      By przygotować surówkę zetrzyj jabłko obrane ze skórki wraz z marchewką na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj namoczone rodzynki. Jogurt wymieszaj z musztardą i miodem i dodaj do surówki.

                                                                      Karkówkę natrzyj olejem z dodatkiem wszystkich przypraw. Cebulę i czosnek posiekaj. Obsmaż karkówkę z dodatkiem cebuli i czosnku. Zalej wodą i duś z dodatkiem ziela angielskiego, grzybów i liści laurowych przez 1,5 godziny. Podawaj z kluskami i surówką.

                                                                      Szybki makaron z mięsem i morelami dla całej rodziny

                                                                      Składniki:

                                                                      • 200 g dowolnego makaronu
                                                                        • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
                                                                          • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
                                                                            • ½ żółtej papryki pokrojonej kostkę
                                                                              • 5 moreli pokrojonych w kostkę
                                                                                • 1 puszka pomidorów
                                                                                  • szczypta papryki słodkiej
                                                                                    • szczypta cynamonu
                                                                                      • 500 g wołowego mięsa mielonego
                                                                                        • sol, pieprz
                                                                                          • oliwa z oliwek
                                                                                            • 100 g sera feta
                                                                                              • garść zielonej pietruszki

                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i pozostaw 2 łyżki wody w której gotował się makaron. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę, paprykę i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj mięso mielone i trzymaj na ogniu około 5 minut. Wówczas dodaj morele i duś razem z mięsem aż morele puszczą sok. Następnie dodaj pomidory i wszystkie przyprawy. Doprowadź do wrzenia. Na koniec wymieszaj z makaronem i pozostałą wodą w której się gotował. Posyp serem feta i zieloną pietruszką.

                                                                                                Soczewica z warzywami i korzennymi przyprawami

                                                                                                Składniki:

                                                                                                • 2 cm imbiru startego na tarce o grubych oczkach
                                                                                                  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
                                                                                                    • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
                                                                                                      • 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
                                                                                                        • 1 szklanka czerwonej soczewicy
                                                                                                          • 1/2 łyżeczki chilli
                                                                                                            • 1/2 łyżeczki cynamonu
                                                                                                              • 2 goździki
                                                                                                                • 4 pomidory obrane ze skórki
                                                                                                                  • 400 ml passaty pomidorowej
                                                                                                                    • 1 łyżeczka przyprawy curry
                                                                                                                      • 1 cukinia pokrojona w kostkę
                                                                                                                        • szczypta kurkumy
                                                                                                                          • garść posiekanej zielonej pietruszki
                                                                                                                            • 2 ziela angielskie
                                                                                                                              • 2 liście laurowe
                                                                                                                                • 1 łyżka oleju
                                                                                                                                  • 1,5 l wywaru z jarzyn
                                                                                                                                    • szczypta soli
                                                                                                                                      • szczypta pieprzu

                                                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                                                        W garnku rozgrzej olej i podsmaż imbir. Dodaj czosnek oraz cebulę. Następnie dodaj przyprawy: chilli, paprykę chilli i słodką, cynamon, kurkumę, goździki i curry i wymieszaj całość. Dodaj warzywa: paprykę, cukinię, pomidory i soczewicę i całość zalej wywarem. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj około 12 minut. Następnie dodaj passatę pomidorową i doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw solą, pieprzem i cytryną. Podawaj w miseczkach posypaną zieloną pietruszką.

                                                                                                                                        W garnku podsmaż pora na łyżce oleju kokosowego. Dodaj resztę składników oprócz jednej marchewki, miodu, przecieru pomidorowego i mleka kokosowego. Gotuj składniki około 20 minut. W osobnym naczyniu karmelizuj marchewkę pokrojoną w bardzo cienkie plasterki w syropie z agawy. Możesz do tego celu użyć szatkownicy inaczej zwaną mandoliną. Dodaj do zupy szczyptę cynamonu, mleko kokosowe oraz przecier pomidorowy i doprowadź do wrzenia. Zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj marchewkę karmelizowaną oraz kwiaty jadalne i orzechy laskowe.

                                                                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                                                                        Zobacz też:

                                                                                                                                        Autor: Magdalena Gudowska

                                                                                                                                        Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości