Prosto z Singapuru - polski mistrz kuchni o praktykach u Gordona Ramsaya i o pierwszej gwiazdce Michelin

„Polak drugim szefem w jednej z najlepszych restauracji w Azji”, reporterka: Izolda Sanetra.
Singapur słynie z fantastycznych restauracji i tylko najlepszym uda się tu przebić. Do tego wyjątkowego grona zalicza się Bartek Cywiński, który jest zastępcą szefa kuchni w jednym z najlepszych lokali w Azji. W przeszłości pracował m.in. w Dublinie, Londynie, Hongkongu i Bangkoku.

Praca z najlepszymi

Bartek Cywiński pracuje jako zastępca szefa kuchni w restauracji JAAN by Kirk Westaway w Singapurze. Lokal znajduje się na 21. miejscu najlepszych restauracji w Azji, a od 4 lat szczyci się również gwiazdką Michelin.

4 lata temu udało nam się wygrać tę gwiazdkę i byłem w ekipie, która zdobyła tę nagrodę. Sam odbierałem nagrodę z rąk prezydenta Michelin w Singapurze

– wspomniał Bartek.

Restauracja, w której pracuje znajduje się na 70 piętrze hotelu, mieszczącego się w samym centrum Singapuru. Z okien lokalu rozpościera się widok na biznesowe centrum miasta, ogrody, a przy pięknej pogodzie – Indonezję.

Mamy jeden z najpiękniejszych widoków, jeżeli chodzi o wszystkie restauracje w Azji

– stwierdził Polak.

To jest jeden z przełomowych momentów mojej kariery i spełnienie marzeń. Od 4 lat jestem zastępcą szefa kuchni w tej restauracji. 90 proc. dań, które wychodzą z kuchni zawsze przechodzi moją krytyczną ocenę

– wyznał.

Początki kariery

Mimo że obecnie świetnie radzi sobie w Azji, kariera Bartka zaczęła się w Europie. Swoją dziewczynę Natalię Jarecką poznał w Irlandii, w czasach, gdy oboje pracowali w jednej z dublińskich restauracji. Natalia była wówczas jego przełożoną.

Bartek był zawsze pracowity, zwracał uwagę na szczegóły i już właściwie wtedy wiedział, że to jest dopiero jego początek i na pewno jeszcze wiele osiągnie

– opowiedziała Natalia.

Bartek jest bardzo towarzyski i uwielbia rozśmieszać całą załogą. Wiadomo, restauracja to takie miejsce dosyć stresujące. Podczas serwisu zawsze był tą osobą, która lubiła rozluźniać atmosferę

– dodała.

Po tym, jak Bartek przeprowadził się do Londynu, zaczął praktyki m.in. w jednej z restauracji należących do Gordona Ramsaya oraz w jednej z najlepszych włoskich restauracji w Anglii. Jak sam przyznaje, praca w stolicy Wielkiej Brytanii otworzyła mu oczy na świat wielkiej gastronomii.

Po pół roku pracy przyszedł moment, w którym mój szef podszedł do mnie, uścisnął mi rękę i powiedział, że wykonałem dobrą robotę

– powiedział Bartek.

W wieku 25 lat przydzielono mu 5-osobową sekcję w najlepszej restauracji w Anglii.

Przeprowadzka do Azji

Po wakacjach spędzonych w Hongkongu uznał, że to jest właśnie miejsce, w którym chciałby pracować. W przeciągu miesiąca otrzymał kilka interesujących oferty zawodowych. Najpierw pracował w Hongkongu, potem Singapurze i Bangkoku. Obecnie znów jest w Singapurze, gdzie mieszka od roku.

Izolacja w Singapurze

Z powodu pandemii, Bartek i jego współpracownicy mają obowiązek mycia rąk co godzinę. Dodatkowo, dwa razy dziennie muszą mieć sprawdzaną temperaturę.

Hotel, w który mieści się restauracja JAAN jest jednym z największych dostawców posiłków dla pracowników służby zdrowia walczących z koronawirusem.

Obsługujemy dwa szpitale, co jest naprawdę fajne i bardzo mi się podoba, że gotujemy tu jedzenie za darmo dla obsługi szpitali. To jest prawie 2 tysiące posiłków dziennie

– przyznał Cywiński.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz też:

„Wielkie gotowanie w TVN”. Ewa Drzyzga: "To idealny moment, żeby się uczyć od mistrzów"

Nowa osobowość Internetu - Robert Makłowicz otworzył kanał na YouTube i swoją spiżarnię

5-gwiazdkowa stołówka szkolna, czyli obiady smaczne, zdrowe i kolorowe. „Dużo pracy, ale jest to możliwe”

Autor: Agata Polak

podziel się:

Pozostałe wiadomości