Materiał promocyjny

Polska zasypana i kuchnia postwalentynkowa

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski serwował potrawy postwalentynkowe, czyli takie, które nie powinny były znaleźć się w romantycznym menu ze względu na ostry zapach i smak: flaczki, czosnek i ser.

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Chleb z serem i czosnkiem

Składniki:

25g świeżych drożdży

1 łyżka miodu

400 ml letniej wody

500 g mąki pszennej

100 g mąki żytniej razowej

1 łyżeczka soli

1 łyżka oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku

30 g masła

100 g żółtego sera tartego

0,5 łyżeczki tymianku

Przygotowanie:

W dużej misce rozpuścić drożdże i cukier w wodzie. Dodać oba rodzaje mąki, sól i oliwę z oliwek, wyrobić na gładką masę. Przełożyć ciasto do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Blachę z piekarnika natłuścić oliwą, wyłożyć na nią ciasto i natłuszczonymi dłońmi równomiernie je rozprowadzić. Czosnek wymieszać z masłem i rozprowadzić na cieście, posypać serem i posypać tymiankiem. Przykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut.

Pieczony schab faszerowany pietruszką i czosnkiem

Składniki:

2 kg schabu bez kości

sól i pieprz

2 pęczki natki pietruszki, posiekane

1 główka czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Schab naciąć wzdłuż, nie rozcinając do końca. Trzymając nóż równolegle do mięsa naciąć każdy z boków tak, aby powstał płat mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Pietruszkę wymieszać z czosnkiem i oliwą, równomiernie rozłożyć na schabie. Mięso zrolować i obwiązać nicią lub sznurkiem wędliniarskim. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 240°C, piec przez 25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C, piec przez 1 godzinę.

Flaczki w sosie pomidorowym

Składniki:

1 kg krojonych flaków

oliwa z oliwek

2 łyżki masła

5-7 łodyg selera naciowego

4 marchewki, pokrojone w plasterki

2 cebule, pokrojone w piórka

5-6 ząbków czosnku, posiekane

2 puszki pomidorów (800 g)

150 g białego wytrawnego wina

świeża bazylia

sól, pieprz

tarty parmezan do podania

Przygotowanie:

Flaki dokładnie umyć, gotować we wrzątku około 30 minut. W tym czasie w dużym garnku podsmażyć warzywa na oliwie z masłem. Podlać winem, dusić aż wino odparuje. Dodać odcedzone flaki, pomidory, posolić, popieprzyć, gotować pod przykryciem do miękkości ( około 1 godzinę), jeśli potrawa za bardzo zgęstnieje można podlać wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać bazylią i tartym parmezanem.

Wątróbka ddrobiowa z winogronami

Składniki:

500 g wątróbki drobiowej

mąka pszenna

oliwa z oliwek

100 ml białego wytrawnego wina

300 g białych winogron, pokrojonych na połówki, wypestkowanych

150 ml śmietany kremówki 30%

sól i pieprz

Przygotowanie:

Wątróbkę dokładnie umyć i oczyścić. Panierować w mące i usmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą. Smażyć kilka minut, dodać winogrona i podlać białym winem, zredukować płyny i podlać śmietanką. Dusić całość aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Można podawać z makaronem lub na grzankach.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości