Materiał promocyjny

Polska pizza ziemniakiem pędzona

Pizza przyjęła się chyba pod każdą szerokością geograficzną. Swoje korzenie ma w rejonie Morza Śródziemnego. Świetnie smakuje ze swojskim oscypkiem i żurawiną, niemieckim wurstem i borowikami. Są i tacy, którzy podają ją na słodko. Podstawą dobrej pizzy jest ciasto.

Ciasto na pizzę

Składniki:

1 kostki drożdży

1 1 szklanki mąki pszennej

1 1 szklanki żytniej razowej

2 łyżki oliwy

łyżeczka cukru i soli

2/3 szklanki wody

Przygotowanie:

Mieszamy wodę z drożdżami. Dodajemy sól, oliwę i cukier. Przesiewamy mąkę, łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto długo i intensywnie wtłaczając powietrze. Przez 40 min. ciasto powinno wyrastać, w tym czasie przygotowujemy dodatki.

Dodatki do ciasta na pizzę

Składniki:

pomidory (mogą być z puszki)

świeże zioła: natka pietruszki, bazylia

kilka kropel octu balsamicznego

oliwa z oliwek

oscypek, żurawina

Nietypowe składniki, nowe smaki... Grillowana, niemiecka kiełbasa z majerankiem, mrożone, siekane borowiki z kilkoma kawałkami koziego sera...

Polska pizza ziemniakiem pędzona

Składniki:

2 duże ziemniaki

1 duża cebula

mąka ziemniaczana

mąka pszenna

1 jajko

1/2 szklanki żółtego sera bursztyn

świeży tymianek

pomidor

kilka plastrów długo dojrzewającej szynki

różyczki brokułów

kwaśna śmietana do podania

Przygotowanie:

Ziemniaki trzemy na grubych okach, następnie łączymy z cebulą posiekaną w piórka, dwoma rodzajami mąki i jajkiem. Wyrabiamy ciasto i smażymy na małym ogniu. Po przewróceniu na drugą stronę nakładamy farsz. Smażymy pod przykryciem kilka minut i wkładamy jeszcze na chwilę do piekarnika. Podajemy z śmietaną podaną obok potrawy. Wersją świąteczną może być zastąpienie szynki śledziem lub wędzoną makrelą.

Pizza indyjska

Składniki:

1 1 szklanki mąki

1 szklanki wody

15 g drożdży

łyżeczka oliwy z oliwek

szczypta kurkumy, curry, oregano i cubrzycy

1 pierś z kurczaka

4 plastry ananasa

1 białej cebuli

2 ząbki czosnku

jogurt naturalny

cytryna

sól, pieprz

ser żółty 1 łyżka śmietany 22%

łyżeczka sproszkowanego kardamonu

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z letnią wodą, oliwą, solą oraz cukrem, następnie dodajemy część mąki wymieszaną z przyprawami, czyli szczyptą kurkumy, curry, oregano oraz cubrzycy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. Po tym czasie dodajemy resztę mąki, mocno wyrabiamy i na talerzyku lub desce i odstawiamy na kolejne 30 min. Pierś z kurczaka kroimy w kawałki i marynujemy w jogurcie wymieszanym z cytryną przez około 20 min. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na okrągły placek i nakładamy farsz, czyli kawałki odsączonego kurczaka, starty czosnek, cebulę. Ser żółty mieszamy ze śmietaną, curry i kardamonem. Posypujemy pizzę. Dla pragnących pikanterii proponuję do sera dodać sproszkowanego chilli lub chilli powder. Gotową pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na około 20 min.

Przepisy autorstwa Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości