Przepisy kulinarne

Polska kuchnia, czyli schab z kaszanką

Andrzej Polan uwielbia kuchnię polską i chętnie gotuje polskie potrawy. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował schab z kaszanką, jabłka w kminku i ziemniaki z chrzanem, a także suma z sosem z ogórka kiszonego i borowikami oraz ciasto śliwkowe. No co macie największą ochotę? :)

Schab z kaszanką, jabłka w kminku, ziemniaki z chrzanem
Składniki:
1 kg schabu bez kości
2 dobre kaszanki
4 cebule
4 jabłka
2 łyżki masła
100 g chrzanu
10 ziemniaków
3 łyżki miodu akacjowego
majeranek
kminek
pieprz
sól

Przygotowanie:
Kaszankę pozbywamy osłonki, cebulę przesmażamy, łączymy z kaszanką, doprawiamy przyprawami. Gotową kaszankę studzimy, formujemy na folii spożywczej długie pęto i zamrażamy. Schab nacinamy w środku, tworząc otwór, dokładnie oprószamy solą, pieprzem i majerankiem.  Zamrożoną kaszanką nadziewamy mięso. Tak zrobione wstawiamy do piekarnika, na plastrach cebuli, podrumienimy, a następnie zalewamy wodą, niech się dusi. Jabłka przesmażamy na patelni z dodatkiem masła i kminku. Delikatnie oprószamy cukrem. Upieczony schab podajemy w plastrach z jabłkami i puree chrzanowym.

Sum, sos z ogórka kiszonego, borowiki
Składniki:
400 g suma
250 g ogórków kiszonych
250 g cebuli
10 ziemniaków
4  świeże borowiki
200 ml śmietany 30 %
50 g masła
koperek
natka pietruszki
jałowiec
pieprz
sól

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, borowiki również i przesmażamy na patelni, suma sprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Do suma z cebulą, borowikami dodajemy obranego pokrojonego ogórka kiszonego, chwilę smażymy i zalewamy wszystko śmietaną. Dusimy razem, do momentu, aż sos lekko odparuje. Podajemy ze smażonymi ziemniakami lub z wody.

Ciasto drożdżowe, kruszonka, śliwki
Składniki:
1 kg mąki
6 żółtek
2 jajka
200 g cukru
cukier wanilinowy
60 g drożdże
200 g masła
około 500 ml mleka

Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, troszkę mąki, cukru, mieszamy i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka i jajka oraz cukier i cukier wanilinowy ubijamy na kogel-mogel, masło rozpuszczamy. Rozczyn łączymy z pozostałą mąką, ubitymi jajkami, masłem. Wszystko razem wyrabiamy na jednolite ciasto o dość lekkiej konsystencji.

50 g masła
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki mąki
cukier wanilinowy
cynamon

z w/w składników przygotowujemy kruszonkę.

1 kg węgierek
1 słoik powideł śliwkowych

Przygotowanie:
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę, smarujemy powidłami, wykładamy połówki śliwek i wszystko posypujemy kruszonką. Po wyrośnięciu pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 40 minut.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
69
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0