Polska kuchnia, czyli schab z kaszanką

Andrzej Polan uwielbia kuchnię polską i chętnie gotuje polskie potrawy. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował schab z kaszanką, jabłka w kminku i ziemniaki z chrzanem, a także suma z sosem z ogórka kiszonego i borowikami oraz ciasto śliwkowe. No co macie największą ochotę? :)

Schab z kaszanką, jabłka w kminku, ziemniaki z chrzanem

Składniki:

1 kg schabu bez kości

2 dobre kaszanki

4 cebule

4 jabłka

2 łyżki masła

100 g chrzanu

10 ziemniaków

3 łyżki miodu akacjowego

majeranek

kminek

pieprz

sól

Przygotowanie:

Kaszankę pozbywamy osłonki, cebulę przesmażamy, łączymy z kaszanką, doprawiamy przyprawami. Gotową kaszankę studzimy, formujemy na folii spożywczej długie pęto i zamrażamy. Schab nacinamy w środku, tworząc otwór, dokładnie oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Zamrożoną kaszanką nadziewamy mięso. Tak zrobione wstawiamy do piekarnika, na plastrach cebuli, podrumienimy, a następnie zalewamy wodą, niech się dusi. Jabłka przesmażamy na patelni z dodatkiem masła i kminku. Delikatnie oprószamy cukrem. Upieczony schab podajemy w plastrach z jabłkami i puree chrzanowym.

Sum, sos z ogórka kiszonego, borowiki

Składniki:

400 g suma

250 g ogórków kiszonych

250 g cebuli

10 ziemniaków

4 świeże borowiki

200 ml śmietany 30 %

50 g masła

koperek

natka pietruszki

jałowiec

pieprz

sól

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę, borowiki również i przesmażamy na patelni, suma sprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Do suma z cebulą, borowikami dodajemy obranego pokrojonego ogórka kiszonego, chwilę smażymy i zalewamy wszystko śmietaną. Dusimy razem, do momentu, aż sos lekko odparuje. Podajemy ze smażonymi ziemniakami lub z wody.

Ciasto drożdżowe, kruszonka, śliwki

Składniki:

1 kg mąki

6 żółtek

2 jajka

200 g cukru

cukier wanilinowy

60 g drożdże

200 g masła

około 500 ml mleka

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, troszkę mąki, cukru, mieszamy i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka i jajka oraz cukier i cukier wanilinowy ubijamy na kogel-mogel, masło rozpuszczamy. Rozczyn łączymy z pozostałą mąką, ubitymi jajkami, masłem. Wszystko razem wyrabiamy na jednolite ciasto o dość lekkiej konsystencji.

50 g masła

3 łyżki cukru pudru

4 łyżki mąki

cukier wanilinowy

cynamon

z w/w składników przygotowujemy kruszonkę.

1 kg węgierek

1 słoik powideł śliwkowych

Przygotowanie:

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę, smarujemy powidłami, wykładamy połówki śliwek i wszystko posypujemy kruszonką. Po wyrośnięciu pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 40 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości