Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim - przepis

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim
Ivan / Getty Images
Źródło: Moment RF
Chciałbyś spróbować czegoś zupełnie nowego? Kuszą Cię nowe smaki? W takim razie polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim z pewnością Ci się spodoba! Danie pięknie się prezentuje i wcale nie jest trudne do przyrządzenia!

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim brzmi jak wykwintne danie? To prawda, polędwiczki wyglądają na talerzu bardzo zachęcająco. Jednak potrawa ta nie powinna sprawić żadnych trudności podczas przyrządzania. Zapraszamy do zapoznania się z prostym przepisem!

Przepis na polędwiczkę w cieście francuskim – sprawdzony i pyszny!

Przygotowanie polędwiczki wieprzowej w cieście francuskim jest dość wymagające, jednak trudność tego dania nie jest duża. Dlatego każdy powinien bez najmniejszych problemów poradzić sobie z jej przyrządzeniem.

Ilość porcji: 4-8

Składniki na polędwiczkę w cieście francuskim:

· 1 polędwiczka wieprzowa,

· 1 łyżeczka suszonego oregano,

· pół łyżeczki mielonego pieprzu,

· 5 plasterków szynki parmeńskiej,

· łyżeczka soli morskiej,

· 1 łyżka oliwy,

· 200 gram ciasta francuskiego,

· 1 żółtko,

· 1 łyżka mleka.

Przygotowanie:

· Polędwice bardzo dokładnie umyć w zimnej wodzie.

· Odciąć białą błonkę – jeżeli jest.

· Doprawić mięso pieprzem oraz solą, oregano i oliwą.

· Na rozgrzaną patelnię przełożyć polędwicę i podsmażyć z każdej strony (dzięki temu mięso szybciej stanie się miękkie).

· Mięso odłożyć.

· Posmarować mięso musztardą.

· Wyjąć ciasto francuskie z lodówki i rozłożyć.

· Położyć na nim plasterki szynki jeden obok drugiego, a na nich polędwicę.

· Zawinąć polędwice plasterkami szynki.

· Wykonać nacięcia z boku polędwicy na cieście francuskim i zapleść na polędwicy raz z jednej, raz z drugiej strony.

· Roztrzepać żółtko z mlekiem i posmarować całość.

· Przygotowaną polędwiczkę przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.

· Wstawić do piekarnika rozgrzanego na ok. 200 stopni Celsjusza i piec ok. 25 minut.

· Wyciągnąć mięso i odstawić na kilka minut.

· Pokroić na pożądaną ilość porcji.

Składniki na sos grzybowy:

· 125 ml bulionu,

· 250 g grzybów, np. borowików,

· 1 cebula szarotka,

· 1 łyżka masła,

· 1 łyżka oliwy,

· pół łyżeczki suszonego tymianku,

· szczypta soli,

· szczypta pieprzu.

· pół łyżeczki musztardy,

· 60 ml śmietanki kremówki.

Przygotowanie sosu:

· Bulion zagotować.

· Grzyby dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.

· Cebulę pokroić w kawałki.

· Przygotować patelnię, Roztopić masło i dodać oliwę.

· Dodać przygotowaną cebulę i smażyć aż do zeszklenia.

· Dodać tymianek.

· Dodać grzyby.

· Całość smażyć kilka minut, dokładnie mieszając.

· Doprawić szczyptą soli i szczyptą pieprzu.

· Dodać pół łyżeczki musztardy.

· Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę.

· Do całości wlać bulion oraz śmietanę.

· Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do zagotowania.

· Poczekać kilka minut aż zgęstnieje.

Sos do polędwiczki w cieście francuskim gotowy!

Polędwiczka w cieście francuskim ze szpinakiem

Polędwiczkę w cieście francuskim można przygotować z rozmaitymi farszami. Jednym z najpopularniejszych – smacznych i bardzo zdrowych, jest farsz szpinakowy. Do jego przyrządzenia potrzebujemy:

· 3 łyżki masła,

· 100 gram szpinaku,

· szczypta soli,

· szczypta pieprzu.

Przyrządzenie:

Na rozgrzanej patelni roztopić masło. Dodać dokładnie umyty szpinak (w całości lub posiekany). Przez chwile dusić, aż straci na objętości. Dodać pieprz i sól. Zamieszać. Farsz gotowy! Polędwiczki w cieście francuskim ze szpinakiem są bardzo smaczne. Warto jednak pamiętać o tym, że farsz może być bardzo różny! Doskonale sprawdza się pieczarki z cebulką, ser, czy suszone pomidory.

Farsz nakładamy na roladę tuż przed zawinięciem jej w ciasto francuskie.

Polędwica – mięso, które warto jeść

Polędwiczka to właściwie polędwica wieprzowa. Jest bardzo delikatna w smaku i można przyrządzać ją na wiele sposobów. Doskonale smakuje smażona, pieczona lub duszona. Można podawać ją najróżniejszymi produktami: owocami, warzywami i serami. W polędwiczce znajduje się wiele minerałów, m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, a także potas, sód, mangan, miedź oraz salen. Nie brak w niej także witamin: A, D, E, C, B1, B2, B3, B6, B12, kwas foliowy oraz kwas pantotenowy.

Polędwiczka w cieście francuskim to danie, które warto przyrządzić, chociażby po to, aby od czasu do czasu spróbować zupełnie innych smaków. O ile kurczaka dość często łączy się z ciastem francuskim, to polędwiczki należą tu do rzadkości – a szkoda, bo to bardzo smaczne danie! Życzymy smacznego!

Zobacz film: Kuchnia francuska.

Zobacz film: Kuchnia francuska. Źródło:DZień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

podziel się:

Pozostałe wiadomości