Polan miesza! Co z tego wyjdzie?

Andrzej Polan z kawą
Andrzej Polan z kawą
Kinga Rusin proponuje wszystkim panom, by się trochę ochłodzili mrożoną kawą. Serwuje ją mistrz Andrzej Polan, a smakuje Kinga Burzyńska. Skrzystajcie z naszych przepisów na: "Mrożoną pistację", "Słodką panakotkę" i "Migdałową granitę"? Wakacje się kończą, ale mrożoną kawę można smakować przez cały rok!

Mrożona pistacja

Składniki:

4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs

300 ml wody

2 gałki lodów pistacjowych

garść pistacji

bita śmietana light (może być też mleko ubite z fixem)

kawałek skórki cytrynowej

Przygotowanie:

Rozpuść kawę w wodzie. Lody wyjmij z zamrażalnika, pozwól im się ocieplić w temperaturze pokojowej. Posiekaj pistacje. Połowę dodaj do lodów - wymieszaj. Ułóż lody na dnie szklanki. Dołóż bitą śmietanę. Delikatnie, po ściance wlej kawę do szklanki. Posyp resztą pistacji. Dla orzeźwienia możesz posypać dodatkowo otartą skórka z cytryny.

Sprzęt: nie

Czas wykonania 30 minut

Słodka Panakotka

Skladniki:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs

60 ml wody

30 g serka Mascarpone

50 ml śmietanki

laska wanilii

5 kropli malinowego octu balsamicznego

3-4 kostki lodu

Przygotowanie:

W szklance rozpuść kawę rozpuszczalną. Do osobnego garnka dodaj śmietankę oraz serek Mascarpone. Przekrój laskę wanilii na pół, wybierz ze środka nasionka i wrzuć do garnka. Całość podgrzej, zwracając uwagę, aby nie zagotować śmietany. Po osiągnięciu temperatury bliskiej zagotowania odcedź wywar i dodaj do niego wcześniej przygotowaną kawę, dokładnie mieszając. Kawę rozlej do kieliszków od Martini i dodaj kostki lodu. Na powierzchnię dodaj 5 kropli malinowego octu balsamicznego. Przed wypiciem kawę wymieszaj.

Sprzęt: kuchenka/garnek

Czas wykonania: 40 minut

Migdałowa granita

Składniki:

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs

150 ml wody

150 ml mleka

2 łyżeczki cukru

1 łyżka syropu migdałowego

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżka śmietany kremówki- do dekoracji, jeśli chcesz

płatki migdałowe - do dekoracji

Przygotowanie:

Rozpuść kawę w wodzie i zmieszaj z mlekiem. Dodaj cukier waniliowy, 1 łyżeczkę cukru i mieszaj aż się rozpuści. Wstaw do zamrażalnika w mrozoodpornym naczyniu. Do blendera wlej syrop migdałowy i, kawałek po kawałku, dodaj skruszoną zamrożoną kawę. Połącz całość w jednolitą masę i przełóż do wysokiej szklanki. Kawę udekoruj śmietanką ubitą z resztą cukru i posyp płatkami migdałowymi.

Sprzęt: blender (z funkcją kruszenia), mikser, naczynie mrozoodporne

Czas wykonania: 40 minut

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości