Kinga Rusin proponuje wszystkim panom, by się trochę ochłodzili mrożoną kawą. Serwuje ją mistrz Andrzej Polan, a smakuje Kinga Burzyńska. Skrzystajcie z naszych przepisów na: "Mrożoną pistację", "Słodką panakotkę" i "Migdałową granitę"? Wakacje się kończą, ale mrożoną kawę można smakować przez cały rok!

Mrożona pistacja
Składniki:
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
300 ml wody
2 gałki lodów pistacjowych
garść pistacji
bita śmietana light (może być też mleko ubite z fixem)
kawałek skórki cytrynowej

Przygotowanie:
Rozpuść kawę w wodzie. Lody wyjmij z zamrażalnika, pozwól im się ocieplić w temperaturze pokojowej. Posiekaj pistacje. Połowę dodaj do lodów - wymieszaj. Ułóż lody na dnie szklanki. Dołóż bitą śmietanę. Delikatnie, po ściance wlej kawę do szklanki. Posyp resztą pistacji. Dla orzeźwienia możesz posypać dodatkowo otartą skórka z cytryny.
Sprzęt: nie
Czas wykonania 30 minut

Słodka Panakotka
Skladniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
60 ml wody
30 g serka Mascarpone
50 ml śmietanki
laska wanilii
5 kropli malinowego octu balsamicznego
3-4 kostki lodu

Przygotowanie:
W szklance rozpuść kawę rozpuszczalną. Do osobnego garnka dodaj śmietankę oraz serek Mascarpone. Przekrój laskę wanilii na pół, wybierz ze środka nasionka i wrzuć do garnka. Całość podgrzej, zwracając uwagę, aby nie zagotować śmietany. Po osiągnięciu temperatury bliskiej zagotowania odcedź wywar i dodaj do niego wcześniej przygotowaną kawę, dokładnie mieszając. Kawę rozlej do kieliszków od Martini i dodaj kostki lodu. Na powierzchnię dodaj 5 kropli malinowego octu balsamicznego. Przed wypiciem kawę wymieszaj.
Sprzęt: kuchenka/garnek
Czas wykonania: 40 minut 

Migdałowa granita
Składniki:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
150 ml wody
150 ml mleka
2 łyżeczki cukru
1 łyżka syropu migdałowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka śmietany kremówki- do dekoracji, jeśli chcesz
płatki migdałowe - do dekoracji

Przygotowanie:
Rozpuść kawę w wodzie i zmieszaj z mlekiem. Dodaj cukier waniliowy, 1 łyżeczkę cukru i mieszaj aż się rozpuści. Wstaw do zamrażalnika w mrozoodpornym naczyniu. Do blendera wlej syrop migdałowy i, kawałek po kawałku, dodaj skruszoną zamrożoną kawę. Połącz całość w jednolitą masę i przełóż do wysokiej szklanki. Kawę udekoruj śmietanką ubitą z resztą cukru i posyp płatkami migdałowymi.
Sprzęt: blender (z funkcją kruszenia), mikser, naczynie mrozoodporne
Czas wykonania: 40 minut

Źródło: Dzień Dobry Wakacje |
Co sądzisz o tym artykule?
71
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0