Polan i jego fabryka gołąbków

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował gołąbki na trzy sposoby: z młodej kapusty z ziemniakami, z rzymskiej sałaty z indykiem oraz z kiszonej kapusty z wieprzowiną. Pokazał również co zrobić, aby kapusta podczas gotowania nie straciła swojego koloru.

Gołąbki z kiszonej kapusty z wieprzowiną, kaszą jęczmienną, śliwkami suszonymi i chrzanem

Składniki:

1 kg mięsa mielonego z szynki

1 główka kiszonej kapusty

3 cebule

200 g kaszy jęczmiennej drobnej

200 g śliwek suszonych bez pestek

3-4 łyżki chrzanu śmietankowego

Pieprz

Sól

Kminek mielony

500 ml śmietany 30 proc.

2 włoszczyzny do bulionów

Koper

Przygotowanie:

Kapustę rozbieramy na pojedyncze liście, odcinamy twarde części.

Cebulę przesmażamy na smalcu dodajemy kasze, podlewamy bulionem.

Przygotowujemy kasze na pół twardo.

Kaszę łączymy z mięsem, połową śliwek suszonych, doprawiamy wszystko przyprawami.

Zwijamy gołąbki, układamy na blaszce i zalewamy bulionem.

Dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z chrzanem.

Przed podaniem posypujemy koprem i śliwkami suszonymi.

Gołąbki z rzymskiej sałaty z indykiem, kaszą jaglaną i jabłkiem

Składniki:

1 kg mięsa mielonego z udźca indyka

4 główki duże sałaty rzymskiej

200 g masła klarowanego

200 g kaszy jaglanej

4 jabłka polskie

2 cebule

Majeranek

Sól

Pieprz

1 szt pieczywa rustykalnego

100 g sera bursztyn

Lubczyk

Przygotowanie:

Sałatę parzymy kilka sekund we wrzątku z solą i cukrem, hartujemy w zimnej wodzie.

Cebulę przesmażamy na patelni na złoty kolor na maśle, dodajemy starte na tarce jabłko.

Łączymy z mięsem, ugotowaną kaszą jaglaną, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Dodajemy posiekany lubczyk.

Farsz zawijamy w liście sałaty rzymskiej, układamy ściśle w rondlu, podlewamy bulionem.

Na wierzch kładziemy pozostałe masło, posypujemy grzankami, serem dojrzewającym i wstawiamy do piekarnika.

Gołąbki z młodej kapusty z ziemniakami, skwarkami i pieczarkami

Składniki:

1 główka młodej kapusty

200 g boczku surowego

200 g pieczarek

1 kg ziemniaków

3 cebule

2 jajka

250 ml śmietany 30 proc.

Sól

Pieprz

3 pęczki kopru

Sól

Pieprz ziołowy

Liść laurowy mielony

100 g smalcu

1 op musztardy francuskiej

Przygotowanie:

Kapustę parzymy w wodzie z dodatkiem soli lub mikrofalówce.

Liście pozbawiamy twardego unerwienia.

Ziemniaki ścieramy na tarce, odciskamy z nadmiaru soku, boczek mielimy w maszynce o grubszych oczkach, przesmażamy na chrupko na patelni na smalcu.

Do boczku dodajemy cebulę posiekaną w drobną kostkę oraz pieczarki.

Ziemniaki łączymy z cebulą, boczkiem i pieczarkami.

Doprawiamy sporą ilością kopru, pieprzem ziołowym, solą, liściem laurowym.

Farsz wykładamy na liście i i zwijamy gołąbki.

Układamy ściśle w garnku, zalewamy bulionem.

Dusimy do miękkości.

Pod koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z musztardą francuską i pozostałym koprem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości