Przepisy kulinarne

Polan i jego fabryka gołąbków

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował gołąbki na trzy sposoby: z młodej kapusty z ziemniakami, z rzymskiej sałaty z indykiem oraz z kiszonej kapusty z wieprzowiną. Pokazał również co zrobić, aby kapusta podczas gotowania nie straciła swojego koloru.

Gołąbki z kiszonej kapusty z wieprzowiną, kaszą jęczmienną, śliwkami suszonymi i chrzanem

Składniki:

1 kg mięsa mielonego z szynki
1 główka kiszonej kapusty
3 cebule
200 g kaszy jęczmiennej drobnej
200 g śliwek suszonych bez pestek
3-4 łyżki chrzanu śmietankowego
Pieprz
Sól
Kminek mielony
500 ml śmietany 30 proc.
2 włoszczyzny do bulionów
Koper

Przygotowanie:
Kapustę rozbieramy na pojedyncze liście, odcinamy twarde części.
Cebulę przesmażamy na smalcu dodajemy kasze, podlewamy bulionem.
Przygotowujemy kasze na pół twardo.
Kaszę łączymy z mięsem, połową śliwek suszonych, doprawiamy wszystko przyprawami.
Zwijamy gołąbki, układamy na blaszce i zalewamy bulionem.
Dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z chrzanem.  
Przed podaniem posypujemy koprem i śliwkami suszonymi.

Gołąbki z rzymskiej sałaty z indykiem, kaszą jaglaną i jabłkiem

Składniki:
1 kg mięsa mielonego z udźca indyka
4 główki duże sałaty rzymskiej
200 g masła klarowanego
200 g kaszy jaglanej
4 jabłka polskie
2 cebule
Majeranek
Sól
Pieprz
1 szt pieczywa rustykalnego
100 g sera bursztyn
Lubczyk

Przygotowanie:
Sałatę parzymy kilka sekund we wrzątku z solą i cukrem, hartujemy w zimnej wodzie.
Cebulę przesmażamy na patelni na złoty kolor na maśle, dodajemy starte na tarce jabłko.
Łączymy z mięsem, ugotowaną kaszą jaglaną, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Dodajemy posiekany lubczyk.
Farsz zawijamy w liście sałaty rzymskiej, układamy ściśle w rondlu, podlewamy bulionem.
Na wierzch kładziemy pozostałe masło, posypujemy grzankami, serem dojrzewającym i wstawiamy do piekarnika.

Gołąbki z młodej kapusty z ziemniakami, skwarkami i pieczarkami

Składniki:
1 główka młodej kapusty
200 g boczku surowego
200 g pieczarek
1 kg ziemniaków
3 cebule
2 jajka
250 ml śmietany 30 proc.
Sól
Pieprz
3 pęczki kopru
Sól
Pieprz ziołowy
Liść laurowy mielony
100 g smalcu
1 op musztardy francuskiej

Przygotowanie:
Kapustę parzymy w wodzie z dodatkiem soli lub mikrofalówce.
Liście pozbawiamy twardego unerwienia.
Ziemniaki ścieramy na tarce, odciskamy z nadmiaru soku, boczek mielimy w maszynce o grubszych oczkach, przesmażamy na chrupko na patelni na smalcu.
Do boczku dodajemy cebulę posiekaną w drobną kostkę oraz pieczarki.
Ziemniaki łączymy z cebulą, boczkiem i pieczarkami.
Doprawiamy sporą ilością kopru, pieprzem ziołowym, solą, liściem laurowym.
Farsz wykładamy na liście i i zwijamy gołąbki.
Układamy ściśle w garnku, zalewamy bulionem.
Dusimy do miękkości.
Pod koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z musztardą francuską i pozostałym koprem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
71
7