Materiał promocyjny

Polan i dynia z kosmosu

Ta dynia jest prawdziwa i waży - uwaga - 34 kilogramy! Ma niezwykły smak i wyhodowano ją w Posce. Co można zrobić z tak dużej dyni? Mistrz Andrzej Polan przygotował z niej kilka sporych potraw: sałatkę ze świeżej dyni i smażonymi pomidorami, kopytka nadziewane brokułami z puree z dyni oraz ciasto z dynią i jabłkami.

Sałatka ze świeżą dynią i pomidorami smażonymi

Składniki:

6 pomidorów zielonych

200g dyni

cebula

100g cukru

papryka ostra

pomarańcza

olej słonecznikowy

ziele angielskie

goździki

Przygotowanie:

Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od przygotowania, nazwijmy to szybkiej konfitury z zielonych pomidorów. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na oleju słonecznikowym, dodajemy pokrojone pomidory zielone, przyprawy. Wszystko razem dusimy do momentu aż odparuje nam sok. Pod koniec dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, ale tylko połowę. Pozostałą kroimy w cienkie paski najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw.

Składniki:

1 pęczek rukoli

200g sera bundza lub mozzarella

Przygotowanie:

Paski dyni łączymy z rukolą, dodajemy odrobinę oliwy, soku z cytryny. Na konfiturze układamy wiązankę z rukoli i dyni, obok układamy kawałki sera. Całość posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Kopytka nadziewane brokułami z puree z dyni

Składniki:

500g dyni

400g brokułów

600g gotowanych ziemniaków

200g mąki

100g orzeszków piniowych

cebula

1 ząbek czosnku

oliwa

gałka muszkatołowa

sól, pieprz biały

odrobina cukru

szczypiorek

Przygotowanie:

Ziemniaki gotowane przepuszczamy przez praskę do ziemniaków i łączymy z mąką oraz szczyptą soli. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie, a następnie przesmażamy na oliwie delikatnie aromatyzowanej czosnkiem. Do brokułów dodajemy orzeszki Pini. Ciasto ziemniaczane rozwałkowujemy, wycinamy małe krążki i na środek każdego układamy farsz brokułowo - orzechowy. Lepimy podłużne kopytka, które następnie obgotowujemy w wodzie z dodatkiem soli. Cebulę przesmażamy na oliwie, dodajemy pokrojoną dynię, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, odrobinę cukru. Wszystko razem smażymy do momentu, aż dynia będzie miękka. Następnie wszystko miksujemy na puree. Na nim podajemy ugotowane kopytka, dekorujemy szczypiorkiem.

Ciasto z dynią i jabłkami

Składniki:

600g dyni

4 szt antonówek

3 szt jajek

100ml mleka

50g rodzynek

140 g cukru

100 g bułki tartej

30 masła

40 ml alkoholu (brandy)

cynamon

liść laurowy

szczypta soli, pieprzu

Przygotowanie:

Oczyszczoną dynię pieczemy w piekarniku lub gotujemy na parze ok. 20 minut. Następnie miksujemy ją z mlekiem, jajkami, cukrem i dodajemy rodzynki. Do masy dodajemy bułkę tartą, szczyptę soli i cynamon. Na patelni przesmażamy (na maśle) pokrojoną połowę w kostkę jabłek z dodatkiem liścia laurowego, liść po usmażeniu wyjmujemy, a jabłka dodajemy do masy. Resztę jabłek kroimy w plastry i układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni około 50 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości