Przepisy kulinarne

Polan i dynia z kosmosu

Ta dynia jest prawdziwa i waży - uwaga - 34 kilogramy! Ma niezwykły smak i wyhodowano ją w Posce. Co można zrobić z tak dużej dyni? Mistrz Andrzej Polan przygotował z niej kilka sporych potraw: sałatkę ze świeżej dyni i smażonymi pomidorami, kopytka nadziewane brokułami z puree z dyni oraz ciasto z dynią i jabłkami.

Sałatka ze świeżą dynią i pomidorami smażonymi
Składniki:
6 pomidorów zielonych       
200g dyni               
cebula               
100g cukru               
papryka ostra       
pomarańcza           
olej słonecznikowy
ziele angielskie
goździki

Przygotowanie:
Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od przygotowania, nazwijmy to szybkiej konfitury z zielonych pomidorów. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na oleju słonecznikowym, dodajemy pokrojone pomidory zielone, przyprawy. Wszystko razem dusimy do momentu aż odparuje nam sok. Pod koniec dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, ale tylko połowę. Pozostałą kroimy w cienkie paski najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw.

Składniki:
1 pęczek rukoli           
200g sera bundza lub mozzarella

Przygotowanie:
Paski dyni łączymy z rukolą, dodajemy odrobinę oliwy, soku z cytryny. Na konfiturze układamy wiązankę z rukoli i dyni, obok układamy kawałki sera. Całość posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Kopytka nadziewane brokułami z puree z dyni
Składniki:
500g dyni           
400g brokułów           
600g gotowanych ziemniaków
200g mąki       
100g orzeszków piniowych   
cebula         
1 ząbek czosnku  
oliwa
gałka muszkatołowa
sól, pieprz biały
odrobina cukru
szczypiorek

Przygotowanie:
Ziemniaki gotowane przepuszczamy przez praskę do ziemniaków i łączymy z mąką oraz szczyptą soli. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie, a następnie przesmażamy na oliwie delikatnie aromatyzowanej czosnkiem. Do brokułów dodajemy orzeszki Pini. Ciasto ziemniaczane rozwałkowujemy, wycinamy małe krążki i na środek każdego układamy farsz brokułowo - orzechowy. Lepimy podłużne kopytka, które następnie obgotowujemy w wodzie z dodatkiem soli. Cebulę przesmażamy na oliwie, dodajemy pokrojoną dynię, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, odrobinę cukru. Wszystko razem smażymy do momentu, aż dynia będzie miękka. Następnie wszystko miksujemy na puree. Na nim podajemy ugotowane kopytka, dekorujemy szczypiorkiem.

Ciasto z dynią i jabłkami
Składniki:
600g dyni       
4 szt antonówek      
3 szt jajek         
100ml mleka      
50g rodzynek     
140 g cukru
100 g bułki tartej
30 masła
40 ml alkoholu (brandy)
cynamon
liść laurowy
szczypta soli, pieprzu

Przygotowanie:
Oczyszczoną dynię pieczemy w piekarniku lub  gotujemy na parze ok. 20 minut. Następnie  miksujemy ją z mlekiem, jajkami, cukrem i dodajemy rodzynki. Do masy dodajemy bułkę tartą, szczyptę soli i cynamon. Na patelni przesmażamy (na maśle) pokrojoną połowę w kostkę jabłek z dodatkiem liścia laurowego, liść po usmażeniu wyjmujemy, a jabłka dodajemy do masy. Resztę jabłek kroimy w plastry i układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni około 50 minut.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
64
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0