Polacy pokochali "roślinne mięso". Co wpłynęło na zmianę naszych nawyków żywieniowych?

czerwone mięso
Cook Shoots Food/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Polacy coraz częściej rezygnują z jedzenia mięsa. Badania przeprowadzone przez GfK Polonia pokazują, że roślinne produkty, które "udają" te pochodzenia odzwierzęcego cieszą się ogromną popularnością i kupuje je już co trzecie gospodarstwo. Co wpłynęło na zmianę nawyków żywieniowych Polaków?

Jak pandemia zmieniła nawyki żywieniowe Polaków?

Jak informuje "Rzeczpospolita", pandemia spowodowała, że więcej osób zwróciło uwagę na to, jak się odżywia, co przełożyło się na zakup roślinnych produktów.

Według danych opublikowanych przez dziennik, nabiał roślinny kupuje prawie 30 proc. polskich gospodarstw domowych, a "mięso" na bazie roślin już co dziesiąte gospodarstwo.

- W stosunku do tego okresu roku 2019 liczba nabywców roślinnego mięsa wzrosła więc ponad dwukrotnie – mówi gazecie Grzegorz Mech, menedżer w Panelu Gospodarstw Domowych GfK Polonia. Jak dodaje, grupą, która zyskuje na znaczeniu w zakupach roślinnych zamienników mięsa – z punktu widzenia osoby prowadzącej gospodarstwo domowe – są konsumenci w wieku do 29 lat, bez dzieci, o dochodach wyższych niż średnie, ale mieszkające "na wsi".

- Wskazuje to na osoby mieszkające na obrzeżach aglomeracji, terenach mających taki status – dodaje Mech. GfK podaje, że do listopada 2020 r. w ujęciu rocznym sprzedaż roślinnych zamienników nabiału wzrosła wartościowo 44 proc., a ilościowo - 50 proc. W przypadku zamienników mięsa wartościowo to 138 proc., a ilościowo - 107 proc.

Mięso - dlaczego lepiej z niego zrezygnować?

Mięso jest doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza oraz witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B12). Niestety może też szkodzić. Światowa Organizacja Zdrowia stawia czerwone mięso na równi z alkoholem i papierosami. Dlaczego? Spożywane w nadmiarze prowadzi do problemów z układem krążenia, nowotworów (np. jelita grubego) oraz udarów.

Zdaniem badaczy najzdrowsze jest mięso drobiowe, ale nie można jeść go codziennie. Dietetycy zalecają, aby mięso gościło na naszych stołach maksymalnie trzy razy w tygodniu.

Jakie mięso jest dla nas najlepsze?

Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Wyrzucasz obierki? Nie rób tego - możesz je wykorzystać na wiele sposobów

Kofeina wpływa na strukturę mózgu. Czy to oznacza, że jest groźna dla zdrowia?

Dania dla chorej tarczycy. Poznaj przepisy dietetyczki Hanny Stolińskiej

Autor: Katarzyna Oleksik

Źródło: PAP

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

podziel się:

Pozostałe wiadomości