Pojedynek na męskie pyzy

W kuchni Dzień Dobry TVN prawdziwy pojedynek... na pyzy! Marcin Kaczmarek-Pielin - kucharz znany z kulinarnego talent-show oraz szef kuchni Andrzej Polan rywalizowali o tytuł "najlepszej pyzy". Pyzy rodem z Mazowsza czy może te na parze? Marcin opowiedział nam również o swoim najnowszym projekcie "Master Chef 4 dogs". To akcja organizowana na rzecz bezdomnych czworonogów. Chcecie dowiedzieć się więcej? Koniecznie zobaczcie.

Pyzy warszawskie na bogato z mięsem i warzywami

Składniki:

2 kg ziemniaków

1 kg ziemniaków gotowanych

ok. 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

sól

600 g mięsa pieczonego z kaczki

1 cebula

gałka muszkatołowa

kminek

kolendra

gorczyca

natka pietruszki

1 kg dyni

100 g żurawiny suszonej

garść jarmużu

6 podgrzybków lub borowików świeżych

1 cebula czerwona

tymianek świeży

koperek

Przygotowanie:

Ziemniaki surowe ścieramy na tarce na drobnym oczku, przekładamy na sitko i odcedzamy z soku. Sok odlewamy i dodajemy pozostałą na dnie naczynia skrobie z powrotem do ziemniaków. Ziemniaki łączymy z ziemniakami ugotowanymi, dodajemy sól, mąkę ziemniaczaną i sól, ciasto dzielimy na porcje.

Cebule przesmażamy na patelni, dodajemy mięso i doprawiamy przyprawami. Wszystko mielimy w maszynce na farsz. Dodajemy natkę pietruszki. Farsz wykładamy na porcje ciasta ziemniaczanego i sklejamy okrągłe pyzy. Gotujemy do miękkości w wodzie.

Na patelni przesmażamy kolejno, cebulę, grzyby, dynie, dodajemy żurawinę, jarmuż, doprawiamy. Podajemy z pyzami.

Pyzy wielkopolskie

Składniki:

500 g mąki

500 ml mleka

15 g drożdży

1 jajko

sól

cukier

Przygotowanie:

Z ww. składników wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Formujemy pyzy jak pączki i gotujemy na parze.

Relish pomidorowy

Składniki:

1,5 kg pomidorów polskich malinowych

cukier do smaku

papryka ostra w proszku

szczypiorek

2 piersi z kaczki

olej do smażenia

masło

sól

pieprz

Przygotowanie:

Pomidory przesmażamy na patelni, dusimy i dodajemy pozostałe składniki. Kaczkę obsmażamy od strony skóry na chrupiąco, kładziemy plastry masła i dociągamy w piekarniku.

Jesienne ciasto z owocami

Składniki:

1 kg mąki

200 g masła

2 jajka

6 żółtek

200 g cukru

szczypta soli

ok. 500ml mleka

300 g masła do smarowania

śliwki węgierki

gruszki

jabłka

maliny

Przygotowanie:

Z ww. składników przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte rozwałkowujemy, smarujemy rozpuszczonym masłem i składamy na trzy. Rozwałkowujemy ponownie, raz jeszcze masło. Ciasto posypujemy cynamonem, kakao, zwijamy jak strucle i kroimy w ślimaki. Układamy na blaszce, smarujemy jajkiem, wykładamy wszystkie możliwe owoce i wstawiamy do pieczenia w 180 st. C na ok. 40 min.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości