Przepisy kulinarne

Pojedynek na męskie pyzy

W kuchni Dzień Dobry TVN prawdziwy pojedynek... na pyzy! Marcin Kaczmarek-Pielin - kucharz znany z kulinarnego talent-show oraz szef kuchni Andrzej Polan rywalizowali o tytuł "najlepszej pyzy". Pyzy rodem z Mazowsza czy może te na parze? Marcin opowiedział nam również o swoim najnowszym projekcie "Master Chef 4 dogs". To akcja organizowana na rzecz bezdomnych czworonogów. Chcecie dowiedzieć się więcej? Koniecznie zobaczcie.

 

 

 

 

Pyzy warszawskie na bogato z mięsem i warzywami

Składniki:
2 kg ziemniaków            
1 kg ziemniaków gotowanych
ok. 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej       
sól

600 g  mięsa pieczonego z kaczki           
1 cebula               
gałka muszkatołowa
kminek
kolendra
gorczyca
natka pietruszki

1 kg dyni
100 g żurawiny suszonej
garść jarmużu       
6 podgrzybków lub borowików świeżych
1 cebula czerwona           
tymianek świeży
koperek

Przygotowanie:
Ziemniaki surowe ścieramy na tarce na drobnym oczku, przekładamy na sitko i odcedzamy z soku. Sok odlewamy i dodajemy pozostałą na dnie naczynia skrobie z powrotem do ziemniaków. Ziemniaki łączymy z ziemniakami ugotowanymi, dodajemy sól, mąkę ziemniaczaną i sól, ciasto dzielimy na porcje.
Cebule przesmażamy na patelni, dodajemy mięso i doprawiamy przyprawami. Wszystko mielimy w maszynce na farsz. Dodajemy natkę pietruszki. Farsz wykładamy na porcje ciasta ziemniaczanego i sklejamy okrągłe pyzy. Gotujemy do miękkości w wodzie.
Na patelni przesmażamy kolejno, cebulę, grzyby, dynie, dodajemy żurawinę, jarmuż, doprawiamy. Podajemy z pyzami.

Pyzy wielkopolskie

Składniki:
500 g mąki           
500 ml mleka               
15 g drożdży       
1 jajko               
sól
cukier

Przygotowanie:
Z ww. składników wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Formujemy pyzy jak pączki i gotujemy na parze.

Relish pomidorowy

Składniki:
1,5 kg pomidorów polskich malinowych
cukier do smaku
papryka ostra w proszku
szczypiorek

2 piersi z kaczki            
olej do smażenia
masło
sól
pieprz

Przygotowanie:
Pomidory przesmażamy na patelni, dusimy i dodajemy pozostałe składniki. Kaczkę obsmażamy od strony skóry na chrupiąco, kładziemy plastry masła i dociągamy w piekarniku.

Jesienne ciasto z owocami

Składniki:
1 kg mąki               
200 g masła           
2 jajka               
6 żółtek            
200 g cukru       
szczypta soli
ok. 500ml mleka               
300 g masła do smarowania           
śliwki węgierki
gruszki
jabłka
maliny

Przygotowanie:
Z ww. składników przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte rozwałkowujemy, smarujemy rozpuszczonym masłem  i składamy na trzy. Rozwałkowujemy ponownie, raz jeszcze masło. Ciasto posypujemy cynamonem, kakao, zwijamy jak strucle i kroimy w ślimaki. Układamy na blaszce, smarujemy jajkiem, wykładamy wszystkie możliwe owoce i wstawiamy do pieczenia w 180 st. C na ok. 40 min.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
69
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0