Podróż za najlepszymi serami, czyli Mikołaj Rey testuje polskie wyroby

''Rey i pocałunek kozy''. Reporter: Łukasz Kowalski
Mikołaj Rey wybrał się do serca Wielkopolski. W Krainie Stu Jezior, gdzie dzika przyroda kryje w sobie wiele tajemnic, znalazł czarodzieja, który z naturalnych produktów potrafi zrobić prawdziwe perełki, najlepszy zagrodowy ser. Poznajcie pana Marka, producenta serów.

Najlepszy kozi ser

Pan Marek Grądzki od 2005 roku zamieszkał na stale w małej wsi Linie w gminie Lwówek. To właśnie tam zaczął wytwarzać sery, które doceniane są przez wielu smakoszy.

To jest magia tego miejsca. To coś, co w tym miejscu jest, przyciąga. Ludzie mówią: coś w środku niczego

- powiedziała Katarzyna Tenerowicz-Grądzka, żona Marka.

Zafascynowany Mikołaj Rey skorzystał z okazji i pod okiem pana Marka, uczył się, jak krok po kroku robić ser. Jak się okazało, nie jest to trudna, lecz nawet dość przyjemna praca. Podczas takiej produkcji z około 100 litrów mleka można uzyskać 10 kg sera. Gotowy produkt pozostawia się w sicie i w zależności od rodzaju sera, odkłada na określony czas, aby dojrzał.

Marek Grądzki w swojej ofercie ma zarówno sery dwudniowe, jak i dojrzewające dwa lub trzy miesiące. Każdy z nich ma zupełnie inny smak, aromat i dodatki. Jednym z najbardziej nietypowych jest ser z pokrzywą. Wszystkie produkty wyrabiane są z mleka koziego, pozyskiwanego od kóz, które są mieszanką z rasą anglonubijską. Dzięki temu zapach mleka nie jest tak bardzo wyczuwalny, wzrasta on jednak w miarę dojrzewania sera.

Znaleziono stosunkowo niedawno ser, który leżał w skrzyni przez 80 lat. Nadal nadawał się do zjedzenia. Ktoś go sprzedał na aukcji

– zdradził ciekawostkę pan Marek.

Kozie sery w restauracji

Po intensywnym dniu w wytwórni serów nadeszła pora na degustację. Mikołaj Rey odwiedził pobliskiego restauratora, który kupuje sery od pana Marka. Tam delektował się daniami z obecnością różnych odmian sera. Paweł Ludek, szef kuchni zaserwował, serowy suflet, sałatkę z serem dojrzewającym dwa tygodnie, zupę buraczkową z trzymiesięcznym serem oraz carpaccio z mocnym, ostrym kozim serem.

Zobacz też:

Autor: Nastazja Bloch

podziel się:

Pozostałe wiadomości

"Pogrzeb żuru i wieszanie śledzia". Te wielkanocne tradycje znają nieliczni

"Pogrzeb żuru i wieszanie śledzia". Te wielkanocne tradycje znają nieliczni

Kiedy odbywa się święcenie pokarmów i czy jest obowiązkowe?

Kiedy odbywa się święcenie pokarmów i czy jest obowiązkowe?

Podczas porodu głowa dziecka oderwała się od ciała

Podczas porodu głowa dziecka oderwała się od ciała

Tomasz Makowiecki na 10 lat zniknął ze sceny muzycznej. "Nie do końca byłem pewien, czy mam coś do przekazania ludziom"

Tomasz Makowiecki na 10 lat zniknął ze sceny muzycznej. "Nie do końca byłem pewien, czy mam coś do przekazania ludziom"

"Hotel Paradise 8". Dlaczego Jessica nie wybrała Bartka? Prawda wyjdzie na jaw

"Hotel Paradise 8". Dlaczego Jessica nie wybrała Bartka? Prawda wyjdzie na jaw

Odpust zupełny w Wielki Czwartek. Sprawdź, jak można go uzyskać

Odpust zupełny w Wielki Czwartek. Sprawdź, jak można go uzyskać

Makijaż świąteczny w 10 minut. Jak go zrobić?

Makijaż świąteczny w 10 minut. Jak go zrobić?

Kris Forbot powraca z nowym utworem. Na naszej scenie zaśpiewał "Nic więcej"

Kris Forbot powraca z nowym utworem. Na naszej scenie zaśpiewał "Nic więcej"

Niespodzianka urodzinowa dla Ani Rusowicz. Spełniliśmy jedno z jej marzeń

Niespodzianka urodzinowa dla Ani Rusowicz. Spełniliśmy jedno z jej marzeń

Napisz z nami pisanki na Wielkanoc. Pobierz darmowe wzorniki i karty ćwiczeń

Napisz z nami pisanki na Wielkanoc. Pobierz darmowe wzorniki i karty ćwiczeń