Przepisy kulinarne

Podhalańska kuchnia wielkanocna: moskole i chrzanica

Prawdziwy góral z Podhala, Maciej Koźlakowski opowiedział w kuchni Dzień Dobry TVN o Wielkanocy w górach. Kucharz pokazał proste przepisy na: podhalańskie moskole, zupę chrzanową i deser z twarogu.

Podhalańskie moskole

Składniki:
Ziemniaki 1 kg
Mąka 0,5 kg
Biała kiełbasa 
Włoszczyzna 
Rzodkiewka
Szczypiorek
Świeży koperek   
Słoiczek chrzanu 
Jajka 10 szt 
Śmietanka słodka 30% 1 szt

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie a następnie rozgniatamy tłuczkiem dodajemy odrobinę mąki i dokładnie mieszamy.
Formujemy na dłoni małe placuszki i układamy na patelni bez tłuszczu.
Pieczemy na bardzo małym ogniu do momentu aż placuszki się zarumienią.
Białą kiełbasę gotujemy w wodzie z włoszczyzną zielem angielskim i listkiem laurowym.
Jajka gotujemy na twardo a następnie blendujemy z dodatkiem chrzanu i słodkiej śmietany.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe moskole lądują na talerzu, kroimy kiełbasę w plasterki i układamy na placuszkach dodajemy mus a następnie dekorujemy danie rzodkiewką szczypiorkiem i koprem.

Zupa chrzanowa

Składniki:
Słoiczek chrzanu 
Boczek 0,5 kg
Ziemniaki 0,5 kg
Włoszczyzna
Zielona sałata  
Kwaśna śmietana 18% 1 szt
Jajka 5 szt

Przygotowanie:
Robimy wywar na zupę - do rondelka wlewamy wodę, dodajemy włoszczyznę oraz skórę z boczku.  
Po około 20 min usuwamy wszystkie dodatki i do garnka wrzucamy ziemniaki pokrojone w drobna kostkę.
Gotujemy do miękkości a następnie dodajemy 2/3 stołowe łyżki chrzanu wszystko dokładnie blendujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.
Dodajemy kwaśną śmietanę według uznania i ponownie blendujemy doprawiamy solą i pieprzem.  
Boczek kroimy w drobną kostkę i prażymy na patelni bez tłuszczu. 
Sałatę dokładnie myjemy zdejmujemy liście i w głębokim naczyniu zalewamy na 5 min wrzątkiem.
Sałatę układamy w głębokim talerzu i zalewamy zupą, posypujemy prażonym boczkiem, dekorujemy.

Deser z twarogu

Składniki:
Twaróg wiejski 1 opakowanie 
Śmietanka słodka 30% 1 szt 
Jajka 4 szt
1 pomarańcza  
Laska wanilii 1 szt 
Kruche ciastka (okrągłe) 1 opakowanie
Owoce leśne (maliny, jagody, jeżyny)

Przygotowanie:
Twaróg przekładamy do miski, dodajemy 4 żółtka, miąższ z jednej laski wanilii +/- pół szklanki słodkiej śmietany, 3/4 łyżki cukru sok z połowy pomarańczy. 
Składniki dokładnie ucieramy mikserem do uzyskania gładkiej masy.
Na talerzu układamy kruche ciastka, masę przekładamy do worka cukierniczego i nakładamy na ciastko cieką warstwę.
Przykrywamy kolejnym ciastkiem i ponownie nakładamy krem.
Na końcu ciastko dekorujemy kremem i owocami leśnymi.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
69
6