Podgrzybek złotawy – smaczne podgrzybki dostępne na wyciągnięcie ręki

Podgrzybek złotopory
Fot. Getty Images/NERYX
Podgrzybek złotopory zamieszkuje niemal wszystkie polskie lasy. Nietrudno go rozpoznać, a między czerwcem i listopadem następuje prawdziwy wysyp tego wspaniałego grzyba. Jak go przygotować, by smakował znakomicie?

Podgrzybek złocisty może być zarówno dodatkiem do obiadu, jak i samodzielną potrawą. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie tego grzyba. Wielu smakoszy z chęcią dodaje go do zup, marynat czy sosów.

Zobacz też: Podgrzybek szatan - jak wygląda podgrzybek trujący i czym się charakteryzuje? >>>

Podgrzybek złocisty – co warto o nim wiedzieć?

Podgrzybek złotawy , czyli Xerocomus chrysenteron, to grzyb, którego można często spotkać w polskich lasach. Rośnie zarówno w lasach iglastych, jak liściastych, na większości z gleb. Zdecydowanie nie należy do rzadkich okazów, a szczególnie widoczny jest między czerwcem a listopadem. Rośnie w lasach i parkach, gdzie chowa się pod dębami, sosnami i bukami.

Kapelusze podgrzybków złotawych są wypukłe, a niekiedy niemal płaskie. Młode podgrzybki mają kapelusze w półkolistym kształcie. Kolor ich powierzchni to przeważnie żółty z lekką domieszką czerwieni. Jednak owocnik podgrzybka może mieć także barwę ochrową, oliwkową czy brązową. Susza sprawia, że grzyb pęka, a wtedy przez powstałe szczeliny widać jego miąższ – ma on czerwony lub biały kolor.

Zobacz też: Grzyby jadalne w Polsce. Lista niezbędnych gadżetów dla grzybiarza >>>

Walcowaty trzon podgrzybka złocistego jest przeważnie pogięty. Zwęża się ku podstawie, a jego długość wynosi od 4 do 10 cm. Z kolei jego grubość nie przekracza 2 cm. Niektórzy mylą go z Xerocomus porosporus, czyli podgrzybkiem obciętozarodnikowym.

Podgrzybek złotawy – czy nadaje się do potraw?

Miłośnicy podgrzybków wiedzą, że należy je szybko przerabiać. Ten jadalny grzyb bowiem szybko się psuje i traci swój aromat. Jednak to, czy jest to smaczny grzyb, jest już kwestią dyskusyjną. Podgrzybki złotopore cechuje łagodny smak i nieco kwaskowaty zapach, przez który wiele osób za nimi nie przepada. Niemniej jednak zwolennicy podgrzybków uważają, że świetnie pasują do:

· marynat,

· zup,

· sosów,

· suszy.

Grzybki można spożywać bez obaw, lecz nie zaleca się serwowania ich małym dzieciom. Wynika to ze specyfiki układów pokarmowych najmłodszych, które nie są jeszcze w pełni ukształtowane. Wówczas mogą pojawić się bóle brzucha, biegunki i problemy ze snem, gdyż dzieciom znacznie trudniej strawić podgrzybka złocistego oraz pozostałe rodzaje grzybów. Potraw z wykorzystaniem grzybów nie poleca się podawać dzieciom poniżej 10. roku życia.

Podgrzybki złotawe dobrze smakują podduszone na patelni, jednak ich intensywny zapach dominuje pozostałe składniki potrawy. Niemniej warto je połączyć np. z warzywami.

Zobacz też: Grzyby psiaki – niejadalne odmiany grzybów >>>

Czy podgrzybki złociste można spożywać na diecie?

Według obiegowej opinii podgrzybki i inne grzyby są odżywczo bezwartościowe - nie jest to jednak prawda. W podgrzybkach złotawych znajduje się sporo cennych składników mineralnych i witamin, do których zaliczają się:

  • witamina A,
    • witamina B1 i B2,
      • witamina D,
        • witamina PP,
          • witamina E.

            Poza tym można je śmiało spożywać podczas diety – w większości składają się z wody. Ich wysoka wartość odżywcza wynika z dużej zawartości białka. Co więcej, jest to białko, które organizm szybko przyswaja. Ponadto w grzybach są także różne mikroelementy i węglowodany.

            Podgrzybki złotopore oraz pozostałe podgrzybki zawierają także trochę cukrów, lecz jest ich niewiele. Dzięki dużej ilości wspomnianego białka ich spożywanie poleca się wegetarianom. Jednak nie powinno się ich serwować osobom starszym i chorym. Zawarta w grzybkach chityna, czyli ciężkostrawny błonnik, może być przyczyną problemów trawiennych.

            Podgrzybki złociste – jak je przygotowywać?

            Z podgrzybków można zrobić wiele smacznych potraw. W przypadku podgrzybków złotawych koniecznie trzeba korzystać z tych świeżych. Gotowa potrawa również nie powinna stać w lodówce dłużej niż dwie doby, w przeciwnym wypadku ulegnie zepsuciu. Bez względu na to, czy zdecydujemy się je dusić, czy gotować lub smażyć, należy to wykonywać do momentu aż podgrzybki złotopore będą odpowiednio miękkie. Warto pamiętać, że nawet jadalne grzyby mogą doprowadzić do zatrucia, jeżeli proces ich obróbki będzie trwał zbyt krótko.

            Jeśli zdecydujemy się usmażyć podgrzybki, należy pamiętać, by wcześniej ich nie solić – sól dodaje się bowiem na końcu. Posolone podgrzybki wydzielają soki, które utrudniają smażenie. Gdy grzyby są surowe w środku, nie jest wskazane także ich opiekanie ani smażenie na blasze – w przeciwnym wypadku mogą się przypalić.

            Najłatwiejszą metodą przygotowania podgrzybków złocistych jest duszenie. Nadają się do tego również inne rodzaje podgrzybków oraz grzybów. Do duszenia wystarczy zazwyczaj jedynie własny sok grzybów – ewentualnie można dodać nieco wody.

            Podgrzybek złotawy – przepisy

            Podgrzybki można wykorzystać na różne sposoby. Mogą być samodzielnym daniem, jak i smacznym dodatkiem do innych potraw. Podgrzybki złotopore dobrze smakują w połączeniu z risotto. Aby przygotować danie, należy do bulionu z drobno posiekanej cebuli i kilku łyżek wody dodać risotto. Całość należy smażyć przez 2 minuty i powtarzać wymienione czynności aż ryż będzie gotowy do spożycia. Wówczas można dodać podgrzybki i posypać całość serem.

            Niektórzy kucharze z podgrzybków złotawych tworzą masę, z której następnie formują kotlety. Masa taka składa się z podsmażonej cebuli oraz wymieszanych grzybów z bułką namoczoną w mleku. Jak widać, istnieją różne potrawy, które można wykonać z podgrzybków złotawych. Opisy ich można znaleźć w zarówno w internecie, jak i w książkach kucharskich. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przepis na podgrzybki wymyślić samodzielnie.

            Autor: Anna Kobyłka

            Źródło: DDTVN

            podziel się:

            Pozostałe wiadomości