Po pierwsze drugie śniadanie!

Aleksandra Woźniak
Aleksandra Woźniak
Przez media okrzyknięta posiadaczką najdłuższych nóg w Polsce. Najważniejsze są dla niej jej córeczki, bliźniaczki, które uwielbiają występować w telewizji i rosną na prawdziwe gwiazdy. W kuchni Dzień Dobry TVN Aleksandra Woźniak razem z Anią i Julią przygotowały... kanapki!

Kanapka z bałwankiem

Składniki:

2 kromki pieczywa ciemnego

2 kromki pieczywa jasnego

250g sera białego

125g sera brie naturalnego

kilka sztuk winogron

1 łyżka masło

Przygotowanie:

Połowę kromek smarujemy masłem i obsmażamy na patelni, na obsmażone kromki układamy plastry sera brie, plasterki winogron i składamy z pozostałymi kromkami, obsmażamy z drugiej strony. Kanapki dekorujemy serkiem, robiąc bałwanka, najlepiej za pomocą woreczka do szprycowania.

Uśmiechnięta kanapka z omletem, sałatą, szynką

Składniki:

4 kromki pieczywa żytniego

4 jajka

50ml śmietany 30%

1 główka sałaty zielonej

200g dobrej szynki wieprzowej

2 łyżki ketchupu

Pieprz, sól,

Przygotowanie:

Z jajek, śmietany, soli i pieprzu przygotowujemy masę na omlety, wylewamy na rozgrzaną patelnię. Usmażony omlet wykładamy na pieczywo, uprzednio posmarowane delikatnie ketchupem. Przykrywamy plastrem szynki, liściem sałaty i kolejną kromką. Na wierzch kładziemy pozostałą porcję omleta. Z ketchupu robimy uśmiech i oczka.

Kanapka piesek z domowym kremem czekoladowym

Składniki:

300 g czekolady białej

500 g orzechów laskowych

150 ml śmietany

6 kromek pieczywa żytniego

Przygotowanie:

Orzechy laskowe wysypujemy na blaszkę i wstawiamy na kilkanaście minut do nagrzanego piekarnika. Podrumienione delikatnie wysypujemy na ściereczkę i obieramy ze skórki. Miksujemy na jednolitą masę najlepiej w malakserze. Czekoladę rozpuszczamy, dodajemy śmietanę i na koniec orzechy. Krem czekoladowy przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Kromki smarujemy kremem, wycinamy 4 większe i 4 mniejsze kółka. Składamy po dwa , w większym wycinamy trójkącik, mniejszy układamy na większym. Czekoladowym kremem rysujemy oczka oraz pyszczek.

Ślimaki z ciasta francuskiego z serem, szynką i bazylią

Składniki:

1 op. ciasta francuskiego

1 op. sera ricotta

200g dobrej szynki gotowanej

100g sera żółtego

1 op. szpinaku baby

1 jajko

Bazylia świeża,

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwałkowujemy, smarujemy ricottą, kładziemy szpinak, bazylię plastry szynki, posypujemy serem żółtym. Zwijamy roladę i kroimy w plastry 1.5cm. układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.

Paluszki z pieczywa tostowego z malinami i serkiem waniliowym

Składniki:

125g serka waniliowego

200g truskawek mrożonych

10 kromek pieczywa tostowego

4 jajka

2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego

2 łyżki miodu

Masło do smażenia

Przygotowanie:

Kromki pieczywa tostowego okrawamy ze skórek, za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj na cienkie plastry. Na rozwałkowane pieczywo dajemy troszkę serka waniliowego, układamy truskawki mrożone w plastrach. Zwijamy ruloniki i obtaczamy w jajku wymieszanym z jogurtem. Smażymy na maśle, przed podaniem polewamy miodem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości