Po mleku mamy: biszkopciki, burgery rybne i makaron z pesto

Wielu rodziców, wprowadzając nowe produkty do jadłospisu dziecka, korzysta ze słoiczków przeznaczonych dla dzieci lub gotuje oddzielne dania dla malucha. W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Piszczek i Joanna Anger pokazały, że wcale nie jest to konieczne. Wypróbujcie ich przepisy na: biszkopciki, makaron z pesto szpinakowym, burgery rybne, gofry z cukinii i muffinki jaglane.

Muffinki jaglane

Składniki:

0,5 szklanki surowej kaszy jaglanej

1 szklanka wody

1 szklanka mąki pszennej

2 jajka

0,5 łyżeczki tartego imbiru

1,5 banana

1 łyżka sezamu

Opcjonalnie:

1 łyżka sproszkowanych migdałów

0,25 szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego

1 laska wanilii

0,5 łyżeczki sody

Zanim zaczniesz:

Kaszę wypłucz na sitku w gorącej wodzie.

Obierz imbir i zetrzyj go na drobnych oczkach tarki.

Banana rozgnieć widelcem.

Przygotuj foremki do muffinek i dwie większe miski.

Przygotowanie:

Zagotuj szklankę wody w garnku.

Dodaj do niego kaszę, zmniejsz ogień i gotuj ją pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę (około 18 minut).

Odstaw do wystygnięcia w misce.

W drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę, sezam i migdały.

Do wystudzonej kaszy dodaj jajka, imbir, banan i olej kokosowy. Wymieszaj

Połącz składniki z obu misek i dokładnie wymieszaj łyżką.

Nałóż ciasto do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości.

Piecz w 190’C z termoobiegiem przez 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Rady:

Świeży imbir możesz zastąpić ½ łyżeczki imbiru w proszku

Gofry z cukinii

Składniki:

1 średnia cukinia (około 150 g)

1 szklanka mąki pszennej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 szklanki mleka

1 jajko

1 ząbek czosnku

1 łyżka oregano

1 łyżka posiekanego koperku

3 łyżki oleju rzepakowego

Opcjonalnie:

3 łyżki tartej mozzarelli

Zanim zaczniesz:

Umyj cukinię i obierz ze skórki.

Oddziel żółtko od białka jajka.

Przygotuj miskę i tarkę.

Przygotowanie:

Zetrzyj cukinię na grubych oczkach tarki.

Dodaj do niej mleko, żółtko, mąkę, proszek do pieczenia, olej, koperek, oregano i ser.

Zamieszaj łyżką.

Rozgrzej gofrownicę.

Ubij białko na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj wszystko łyżką.

Nałóż ciasto na rozgrzaną gofrownicę i piecz gofry zgodnie z zaleceniami producenta.

Rady:

Bardzo ważne jest, by rozpoczynać pieczenie gofrów, gdy gofrownica jest bardzo rozgrzana i by nie otwierać jej podczas pieczenia.

Gdy nie dodasz sera do ciasta, gofry możesz podać małym dzieciom.

Gofry możesz zjeść same lub mogą zastąpić chleb w kanapce.

Jeśli cukinia jest młoda, nie musisz obierać jej ze skórki.

Wersja dla rodziców:

Możesz doprawić ciasto solą i pieprzem.

Chrupiące burgery rybne z sosem koperkowym

Skladniki:

450 g fileta z dorsza bez ości i skóry

1 jajko

1 cebula

0,5 cytryny

2 kopiaste łyżki kaszki manny

2 łyżki suszonej natki pietruszki

4 łyżki startego żółtego sera

Szczypta pieprzu

4 łyżki bułki tartej

1 łyżka sezamu

Olej rzepakowy/ kokosowy do smażenia

Zanim zaczniesz:

Przygotuj blender i dużą miskę.

Przygotowanie:

Rybę pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zblenduj.

Przełóż do miski i skrop obficie sokiem z cytryny.

Cebulę obierz i drobno posiekaj.

Dodaj do ryby.

Następnie dodaj: rozbełtane jajko, starty ser, kaszkę mannę, natkę pietruszki oraz szczyptę czarnego pieprzu.

Wymieszaj całość tak, by powstała jednolita masa.

Bułkę tartą i sezam wsyp na talerz i wymieszaj.

Dłonie zwilż wodą, nabierz niewielką ilość masy, uformuj mały kotlet i obtocz w bułce tartej z sezamem. Postępuj tak z resztą rybnej masy.

Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i układaj kotlety.

Smaż na średnim ogniu z dwóch stron do zrumienienia około 5 minut na każdej stronie.

Rada:

Zamiast suszonej natki pietruszki możesz użyć drobno świeżej ( 1/2 pęczka).

Sos koperkowy do burgerów

Składniki:

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki twardego masła

1, 5 szklanki zimnego bulionu warzywnego (STR) lub wody

1 duży pęczek świeżego koperku

1 łyżeczka soku z cytryny

Opcjonalnie szczypta soli himalajskiej

Zanim zaczniesz:

Przygotuj garnek i rózgę.

Koperek drobno posiekaj.

Przygotowanie:

W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj rózgą, aż powstanie gładka, pieniąca się masa.

Uważaj, by nie przypalić mąki.

Wlej bulion cały czas energicznie mieszając, tak by nie powstały grudki.

Gotuj, aż sos zacznie gęstnieć.

Wsyp posiekany koperek, szczyptę soli i wlej sok z cytryny.

Zamieszaj i gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając 5 minut.

Opcja dla dorosłych:

Sos możesz doprawić większą ilością soli i pieprzem.

Biszkopciki

Składniki:

2 jajka (rozmiar L)

2 kopiaste łyżki mąki pszennej

1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

3 krople esencji waniliowej lub ziarenka z 0,5 laski wanilii

4 łyżeczki cukru kokosowego

Zanim zaczniesz:

Nastaw piekarnik na 180 st. C z grzaniem góra - dół.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Przygotuj mikser.

Przygotowanie:

Mąkę pszenną połącz z mąką ziemniaczaną, a następnie przesiej przez sito.

Oddziel żółtka od białek.

Białka połącz z cukrem i ubij mikserem na sztywną pianę.

Do ubitej piany powoli wlewaj żółtka, esencję lub ziarenka wanilii i mieszaj łyżką.

Następnie dodawaj po łyżce przesianej mąki, ciągle delikatnie mieszając łyżką (masa powinna być lekka i puszysta).

Małą łyżeczką nabieraj duże porcje ciasta i nakładaj na blachę, lekko je wygładzając, tworząc kształt ciasteczka.

Zachowuj odstępy, ponieważ biszkopty lekko urosną.

Piecz przez 10 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Makaron z pesto szpinakowym

Składniki:

200 g świeżego szpinaku baby

2 łyżki płatków migdałowych

1 ząbek czosnku

2 łyżki parmezanu

6 łyżek oliwy z oliwek

0,5 łyżeczki soku z cytryny

Makaron świderki i spaghetti po 200 g

Zanim zaczniesz:

Przygotuj minimalakser.

Zagotuj wodę na makaron.

Przygotowanie:

Liście szpinaku umyj i wysusz ręcznikiem papierowym.

Przełóż do misy minimalaksera.

Dodaj również płatki migdałów, olej, parmezan i wyciśnięty przez praskę czosnek.

Zblenduj wszystko na gładkie pesto.

Ugotuj makaron i odcedź.

Przełóż go ponownie do garnka, w którym się gotował i dodaj do niego pesto.

Wymieszaj dokładnie, by pesto oblepiło makaron.

Wersja dla rodziców:

Jeśli lubisz bardzo ostre potrawy, pesto możesz zaostrzyć dodatkowym ząbkiem czosnku lub pieprzem czarnym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości