Sezon na grzyby w pełni. Skorzystajmy więc z pięknej pogody i wybierzmy się na grzybobranie. Las ma przecież tyle do zaoferowania! Zresztą, przyjemniej zbiera się grzyby, wiedząc, co później możemy z nich wyczarować. Poznaj przepisy Darii Ładochy. Grzyby po burgundzku z czerwonym winem
Składniki:
- 2 czerwone cebule drobno posiekane
- 200 g pieczarek Portobello
- 13 grzybów Shitake
- 300 g borowików świeżych lub 30 g borowików suszonych
- 200 g drobnych pieczarek
- 500 ml czerwonego wina
- 3 marchewki
- 8 drobnych ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 gałązka rozmarynu
- pęczek zielonej pietruszki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła
- opcjonalnie: 1 łyżka śmietany
Przygotowanie:
- Grzyby Shitake i borowiki jeśli używasz suszonych namocz w gorącej wodzie. Jeśli używasz świeżych to pokrój je na mniejsze kawałki razem z pieczarkami Portobello. Małe pieczarki dokładnie umyj.
- Jedną cebulę podsmaż na maśle dodając partiami pieczarki i borowiki. Przełóż je do miski obok.
- Rozgrzej drugą łyżkę masła i dodaj rozmaryn, drugą cebulę, pokrojoną w plasterki marchewkę, czosnek oraz ziemniaki.
- Następnie dodaj wino, liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy oraz wino.
- Następnie dodaj pokrojone i odcedzone suszone grzyby.
- Potem dolej przecier pomidorowy i duś pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.
- Na koniec dodaj resztę grzybów i doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj zieloną pietruszkę drobno posiekaną i możesz dodać kleks śmietany.
Makaron ryżowy z borowikami, groszkiem cukrowym, szczypiorkiem i orzechami nerkowca
Składniki:
- 500 g borowików
- 100 g makaronu ryżowego 5mm namoczonego w zimnej wodzie
- 2 papryczki chili
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 150 g groszku cukrowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 10 pomidorków cherry
- garść podprażonych orzechów nerkowca
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka oleju
- sok z limonki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Grzyby umyj, osusz i pokrój w plasterki.
- Na woku rozgrzej olej i podsmaż chili, szalotkę posiekaną oraz czosnek.
- Następnie dodaj grzyby i sos sojowy i duś aż grzyby zmiękną.
- Dodaj groszek cukrowy oraz pomidorki cherry i mleko kokosowe.
- Następnie dodaj odcedzony makaron i całość dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku, dodaj zieleninę, orzechy oraz skrop sokiem z limonki.
Szakszuka z kurkami, łososiem i szpinakiem
Składniki:
- 5 jajek
- 200 g oczyszczonych kurek
- garść szpinaku
- 100 g wędzonego łososia
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
- garść koperku
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła
- 5 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
Przygotowanie:
- Na patelni podsmaż na maśle drobno posiekaną cebulkę.
- Dodaj kurki, sól, pieprz.
- Chwilę podsmażaj.
- Dodaj szpinak i łososia.
- Na górę wbij jajka i posyp suszonymi pomidorami.
- Przykryj i zmniejsz ogień.
- Smaż aż białka się zetną a żółtka pozostaną płynne lub do całkowitego ścięcia jajek.
- Na koniec posyp świeżym koperkiem.
Rydze smażone na maśle z pieczoną makrelą i sałatką z pieczonych pomidorków cherry
Składniki:
- 3 makrele w całości wypatroszone
- sól, pieprz,
- 1 cytryna pokrojona w plasterki
- szczypta oregano
- 1 kg rydzów
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka zielonej pietruszki
sos:
- 1 duże opakowanie pomidorków cherry na gałązkach
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek bazylii
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki podprażonych orzeszków pini
- garść rukoli
Przygotowanie:
- Makrele dopraw solą i pieprzem.
- Wstaw do środka plasterki cytryny i dodaj odrobinę masła o oregano.
- Piekarnik nastaw na 180 stopni. Makrelę wstaw do pieczenia. Piecz około 30 minut.
- Po upływie 10 minut wstaw do piekarnika pomidorki koktajlowe.
- Na patelni rozgrzej masło. Dodaj rydze, czosnek i podsmażaj kilka minut. Na koniec dodaj sól i zieloną pietruszkę.
- Z upieczonych pomidorków zrób sałatkę, dodaj czosnek, oliwę, sól, pieprz, ocet i wymieszaj.
- Dodaj posiekaną bazylię, rukolę oraz orzeszki pini. Rybę podawaj z sosem oraz sałatką.
Zobacz także:
Wariacje na temat leczo – sprawdzone i proste przepisy
Cukinia w roli głównej. Przepisy na mini pizze, placuszki, miętowy krem i tagliatelle od Darii Ładochy
Efektowne, smaczne i zdrowe. Dania z owocami morza serwuje Grzegorz Zawierucha
Autor: Anna Mierzejewska
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"