Plantan na słodko w wykonaniu Osi i Ogi Ugonoh

Osi Ugonoh znana jest z udziału w programie Top Model. Jako pierwsza czarnoskóra modelka wygrała polską edycję show. Zaprosiliśmy ją do kuchni Dzień Dobry TVN, aby wraz ze swoją siostrą Ogi przygotowała dania z dzieciństwa. Były to: ryż z czerwonym sosem, plantany z wołowiną, plantan na słodko i sałatka.

Ryż i stew

Składniki:

200 g ryżu basmati

puszka pomidorów bez skórki

2 średnie papryki czerwone

cebula biała

500 g podudzia z kurczaka

curry

sól morska

pieprz cayenne

olej kokosowy bezzapachowy

koncentrat pomidorowy

oregano

Przygotowanie:

Dodaj olej kokosowy do garnka. Ugotuj podudzia z kurczaka. W blenderze zmiksuj paprykę, cebulę, pomidory z puszki i koncentrat. Wrzuć zblendowane pomidory do garnka z olejem i gotuj. Ugotuj ryż. Podudzia lekko obsmaż na oleju i dodaj je do sosu. Sos dopraw przyprawami według uznania. Gotowy ryż serwuj z sosem.

Plantany z wołowiną

Składniki:

3 dojrzałe plantany (rajskie banany)

250 g wołowiny do gulaszu

puszka pomidorów bez skóry

cebula biała

papryka czerwona

papryka zielona

olej kokosowy bezzapachowy

sól morska

pieprz cayenne

pieprz czarny

koncentrat pomidorowy

Przygotowanie:

Usmaż wołowinę i odstaw by odpoczęła. Następnie usmaż plantany, wymieszaj je z przygotowanym sosem czerwonym (skład i sposób przygotowania sosu - zob. w przepisie wyżej) i wołowiną. Dopraw według uznania i udekoruj papryką i cebulą.

Plantan na słodko

Składniki:

2 dojrzałe plantany

miód

cynamon

olej kokosowy bezzapachowy

Przygotowanie:

Usmaż plantany, następnie wymieszaj je z miodem i dopraw cynamonem.

Sałatka Bożenki

Składniki:

sałata lodowa

krojona feta półtłusta

żurawina

słonecznik

jogurt typu greckiego

sól morska

pieprz

Przygotowanie:

Upraż pestki słonecznika, rozdrobnij sałatę lodową, dodaj fetę i żurawinę. Zalej całoś jogurtem typu greckiego. Dopraw według uznania i posyp pestkami słonecznika.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości