Przepisy kulinarne

Plantan na słodko w wykonaniu Osi i Ogi Ugonoh

Osi Ugonoh znana jest z udziału w programie Top Model. Jako pierwsza czarnoskóra modelka wygrała polską edycję show. Zaprosiliśmy ją do kuchni Dzień Dobry TVN, aby wraz ze swoją siostrą Ogi przygotowała dania z dzieciństwa. Były to: ryż z czerwonym sosem, plantany z wołowiną, plantan na słodko i sałatka.



 

 

Ryż i stew

Składniki:
200 g ryżu basmati
puszka pomidorów bez skórki
2 średnie papryki czerwone
cebula biała
500 g podudzia z kurczaka
curry
sól morska
pieprz cayenne
olej kokosowy bezzapachowy
koncentrat pomidorowy
oregano

Przygotowanie:
Dodaj olej kokosowy do garnka. Ugotuj podudzia z kurczaka. W blenderze zmiksuj paprykę, cebulę, pomidory z puszki i koncentrat. Wrzuć zblendowane pomidory do garnka z olejem i gotuj. Ugotuj ryż. Podudzia lekko obsmaż na oleju i dodaj je do sosu. Sos dopraw przyprawami według uznania. Gotowy ryż serwuj z sosem.

Plantany z wołowiną

Składniki:
3 dojrzałe plantany (rajskie banany)
250 g wołowiny do gulaszu
puszka pomidorów bez skóry
cebula biała
papryka czerwona
papryka zielona
olej kokosowy bezzapachowy
sól morska
pieprz cayenne
pieprz czarny
koncentrat pomidorowy

Przygotowanie:
Usmaż wołowinę i odstaw by odpoczęła. Następnie usmaż plantany, wymieszaj je z przygotowanym sosem czerwonym (skład i sposób przygotowania sosu - zob. w przepisie wyżej) i wołowiną. Dopraw według uznania i udekoruj papryką i cebulą.

Plantan na słodko

Składniki:
2 dojrzałe plantany
miód
cynamon
olej kokosowy bezzapachowy

Przygotowanie:
Usmaż plantany, następnie wymieszaj je z miodem i dopraw cynamonem.

Sałatka Bożenki

Składniki:
sałata lodowa
krojona feta półtłusta
żurawina
słonecznik
jogurt typu greckiego
sól morska
pieprz

Przygotowanie:
Upraż pestki słonecznika, rozdrobnij sałatę lodową, dodaj fetę i żurawinę. Zalej całoś jogurtem typu greckiego. Dopraw według uznania i posyp pestkami słonecznika.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
46
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0