W kuchni Dzień Dobry TVN kipi dziś kasza. Jak ją prawidłowo ugotować? W gotowaniu każdej kaszy musimy się zastosować do trzech zasad. Jakich? Dlaczego warto jeść kaszę? Swoimi pomysłami na kaszę podzielili się Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, którzy przygotowali między innymi mini placuszki z kaszy manny z serkiem homogenizowanym i owocami, kaszotto z pęczaku z cukinią, sałatkę z kaszy gryczanej, kushi z kaszy jęczmiennej ze śledziem, jabłkiem i chrzanem, a na deser ciasteczka czekoladowe z cynamonem i amarantusem. Miniplacuszki z serka homogenizowanego i kaszy manny z borówkami amerykańskimi oraz miodem
Składniki:
300 g serka homogenizowanego naturalny lub waniliowy
200 g borówek amerykańskich
10 łyżek kaszy manny
1 łyżka cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki oleju
4 łyżki miodu
1 pęczek świeżej mięty
Przygotowanie:
Połączyć serek, kaszę mannę, cukier i cynamon, wymieszać i odstawić na 5–7 min. Odciąć skórę z pomarańczy i wyciąć cząstki pomarańczy. Rozgrzać olej i nakładać łyżką placki. Smażyć z każdej strony po mniej więcej 30 s. Podawać po kilka placuszków posypać borówkami i polać miodem oraz udekorować listkami mięty.
Sałatka z kaszy gryczanej prażonej z czerwoną papryką, rodzynkami i pietruszką
Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej prażonej
2 czerwone papryki
150 g rodzynek
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Zagotować 1 l wody. Do wrzątku dodać kaszę. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień. Po 10 min zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze kilka minut, aż płyn się wchłonie, a następnie ostudzić kaszę. Paprykę umyć, osuszyć i przekroić. Po usunięciu gniazda nasiennego oraz białych części pokroić w kostkę. Rodzynki zalać wrzątkiem aż do ich przykrycia, odstawić na 10 min i odcedzić. Natkę umyć, osuszyć i posiekać. Połączyć kaszę, paprykę, rodzynki, natkę i oliwę. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać.
Kushi z kaszy jęczmiennej ze śledziem, jabłkiem i chrzanem
Składniki na kushi:
3× 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej w torebkach
2 płaty śledziowe marynowane w occie
1 jabłko
4 płaty nori
2 łyżeczki tartego chrzanu
2 pęczki szczypiorku
sos sojowy
imbir marynowany
Składniki na zalewę octową (na 500 g kaszy):
70 ml octu do sushi
7 g soli
35 g cukru
Przygotowanie:
Podgrzać wszystkie składniki na zalewę (nie gotować!), stale mieszając, aby się połączyły. Ostudzić. Kaszę gotować 20 min w nie osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjąć z woreczka, przemieszać i przykryć na 10 min. Przemieszać i gdy będzie letnia, dodać wcześniej przygotowaną zalewę (należy dokładnie odmierzyć jej ilość w zależności od użytej wagi kaszy). Śledzie przekroić wzdłuż na 4 paski. Jabłka umyć, osuszyć i pokroić na podłużne słupki szerokości około 1 cm. Szczypiorek umyć i osuszyć, odciąć brzydkie grubsze końcówki. Ułożyć płat nori świecącą stroną do dołu na macie do rolowania sushi, wyłożyć na niego warstwę kaszy (około 0,5 cm grubości) pozostawiając wolną przestrzeń na zaklejenie (około 2 cm od góry). Na środku kaszy przesmarować wzdłuż ¼ chrzanu, ułożyć na nim ¼ szczypiorku, pasek śledzia oraz słupki jabłka i zawinąć. Uformować rulon, zakleić, odstawić łączeniem do dołu na kilka minut, a następnie pokroić nożem zamoczonym w zimnej wodzie na 12 części. Podawać kushi z sosem sojowym w osobnym naczyniu oraz marynowanym imbirem.
Kaszotto z pęczaku z cukinią, ziemniakami oraz curry
Składniki:
1½ szklanki pęczaku
2 ziemniaki
1 cukinia
1 cebula czosnkowa
2 łyżki oleju
1 łyżeczka curry
4 szklanki bulionu warzywnego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w dużą kostkę i gotować w posolonej wodzie przez 5–7 min na półtwardo. Odcedzić. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w kostkę podobnej wielkości co ziemniaki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na złoto na oleju. Dodać cukinię oraz ziemniaki i smażyć przez 5min. Dodać pęczak, curry i smażyć jeszcze przez 3–4 min. Bulion dodawać stopniowo, aż kasza stanie się półmiękka. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasteczka czekoladowe z cynamonem i amarantusem
Składniki:
125 g masła
100 g cukru brązowego
1 jajko
125 g czekolady mlecznej
75 g mąki amarantusowej
25 g amarantusa ekspandowanego
30 g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
sól
Przygotowanie.
Rozgrzać masło, a następnie dodać do cukru i utrzeć na jednolitą masę. Gdy masa ostygnie, dodać jajko i wymieszać. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i dodać do masy. Wymieszać mąkę, amarantus ekspandowany, kakao, sodę, cynamon oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Wykładać łyżką ciasteczka na blachę przykrytą papierem do pieczenia, a następnie delikatnie je docisnąć, aby nagrały owalnego kształtu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"