Placki ziemniaczane, pudding jaglany i gulasz z kurczaka. Przepisy na dania do 25 złotych

Daria Ładocha proponuje przepisy na potrawy, których koszt przygotowania nie przekracza 25 złotych: placki ziemniaczane z gruszką, serem i wędzoną rybą, szybki jaglany pudding waniliowo-kakaowy z mandarynkami i gulasz z kurczaka z warzywami.

Zobacz też: Kuchnia Miss Polonii 2018! Poznaj najlepsze przepisy na gofry belgijskie >>>

Placki ziemniaczane z gruszką, serem i wędzoną rybą

Składniki:

  • 750 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na połówki lub ćwiartki 2 zł
    • 100 g cebuli, obranej, przekrojonej na połówki 0,5 zł
      • 1-2 ząbki czosnku 0,5 zł
        • 70 g mąki pszennej 0,5 zł
          • 2 jajka 1,4 zł
            • 1-½ łyżeczki soli
              • 1 szczypta pieprzu
                • olej do smażenia 1 zł
                  • dodatkowo:
                    • 250 g sera śmietankowego 3 zł
                      • 200 g wędzonej makreli 4 zł
                        • 1 łyżka miodu 0,5 zł
                          • 1 czerwona cebula 0,5 zł

                            Przygotowanie:

                            Wszystkie składniki zmiksuj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej patelnię i wlej olej. Porcję masy nakładaj na rozgrzany olej i rozprowadzaj ją na dość cienki placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 - 3 minuty na złocisty kolor. W międzyczasie pokrojoną gruszkę w plastry, polewamy miodem. Gotowe placki podajemy ze śmietaną, gruszką i wędzoną makrelą.

                            Całkowity koszt: około 14 zł

                            Zobacz też: Kiszonki w kuchni. Przepisy Piotra Kucharskiego >>>

                            Szybki jaglany pudding waniliowo kakaowy z mandarynkami

                            Składniki:

                            • 1 szklanki kaszy jaglanej 2 zł
                              • 1 dojrzały banany 0,7 zł
                                • 3 mandarynki 1 zł
                                  • 1 szklanki wody
                                    • puszka mleka kokosowego 5 zł
                                      • cukier waniliowy 0,8 zł
                                        • 1 łyżka kakao 0,7 zł
                                          • szczypta cynamonu 0,2 zł

                                            Przygotowanie:

                                            Wypłucz dokładnie na sitku i następnie ugotuj kaszę jaglaną. Do ugotowanej kaszy dodaj cynamon, kakao, banana. Wlej mleko kokosowe i wszystko zmiksuj. Gotowy pudding podawaj z mandarynkami lub innymi ulubionymi owocami.

                                            Całkowity koszt: około 11 zł

                                            Zobacz też: Primavera, czyli włoska wiosna według Cristiny Catese >>>

                                            Gulasz z kurczaka z warzywami

                                            Składniki:

                                            • 1 kg piersi z kurczaka - 13 zł
                                              • 2 marchewki - 1 zł
                                                • ½ selera - 70 gr
                                                  • 1 cukinia - 3 zł
                                                    • puszka pomidorów - 4 zł
                                                      • Zioła: sól, pieprz, papryka słodka w przyprawie, cynamon, gałka muszkatałowa, papryka wędzona - 50 gr
                                                        • 1 łyżka oleju - 50 gr
                                                          • ½ natki pietruszki - 70 gr
                                                            • 1 cebula - 20 gr
                                                              • 3 ząbki czosnku - 50 gr
                                                                • 2 liście laurowe - 20 gr
                                                                  • 2 ziela angielskie - 20 gr
                                                                    • 100 ml jogurtu naturalnego - 1 zł

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      W garnku podgrzej olej i podsmaż czosnek i cebulę drobno pokrojone. Dodaj kurczaka i chwilę podsmażaj wraz z przyprawami. Następnie dodaj warzywa pokrojone na małe kawałki i zalej całość pomidorami, dodatkową wodą i duś pod przykryciem 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem dodaj zieloną pietruszkę i dodaj kleks jogurtu.

                                                                      Całkowity koszt: 25,6 zł

                                                                      Zobacz też: Recepta na przesilenie? Dania wg przepisów Andrzeja Polana! >>>

                                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości