Placki: ziemniaczane, drożdżowe i dyniowe

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan pokazał swoje autorskie przepisy na pyszne placki. Zobaczcie jak zrobić: placki dyniowe z mięsem, placki drożdżowe ze śliwkami i placki ziemniaczane na słodko: z gruszkami i domowym twarogiem.

Placki ziemniaczane z gruszkami i domowym twarogiem

Składniki:

1 kg ziemniaków

2 cebule

2 jajka

Natka pietruszki, koperek, szczypiorek

1 l mleka

50 ml maślanki

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cząber

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy ale nie gotujemy.

Do mleka gorącego dodajemy maślankę, szczyptę soli, ewentualnie kilka kropek soku z cytryny.

Mieszamy, podgrzewamy i kiedy utworzy się skrzep, przekładamy wszystko na durszlak, wyłożony lnianą ściereczką lub gazą i odstawiamy do odsączenia.

Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajka, posiekane zioła, startą cebulę, doprawiamy solą, pieprzem, cząbrem i gałką muszkatołową.

Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie możemy dodać niedużą ilość mąki pszennej.

Placki drożdżowe ze śliwkami

Składniki:

1 kg śliwki węgierki

2 tabl. białej czekolady

100 ml śmietanki 36%

500 g mąki

2 jajka

Ok. 250 ml mleka

50 g cukru

Cukier wanilinowy

30 g drożdży

Szczypta soli

Olej słonecznikowy

Przygotowanie:

Z pogrzanego mleka, jajek, mąki, cukru, cukru wanilinowego, drożdży wyrabiamy gęste ciasto o konsystencji wiejskiej śmietany, pod koniec dodając szczyptę soli.

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, wyrośnięte przekładamy porcjami do drugiej miski, dodajemy śliwki z niespodzianką w środku, czyli zamiast pestki do środka umieszczamy małą tabliczkę czekolady.

Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę.

Racuchy podajemy z sosem i dodatkowo śliwkami przesmażonymi.

Placki dyniowe z mięsem

Placki

Składniki:

500 g dynia hokkaido po obraniu

3 jajka

1 szklanka kaszy gryczanej ugotowanej

Natka pietruszki

1 cebula

1 łyżka śmietany gęstej

Sól, pieprz

Kolendra mielona

Gałka muszkatołowa

Imbir

Masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Dynię ścieramy na tarce o grubszych oczkach, cebulę przesmażamy na złoty kolor, dodajemy do dyni, jeszcze jajka, kasza gotowana, natka pietruszki, śmietana i odważna ilość przypraw, w końcu dynia i kasza tego potrzebują.

Placki smażymy na maśle na złoty kolor tuż przed podaniem.

Sos

Składniki:

500 g mięso mielonego z indyka

6 pomidorów

1 słoik śliwki w occie

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 papryki czerwone

1 marchew

2-3 łodygi selera naciowego

Oregano, bazylia świeża

Sól, pieprz

100 g ser dojrzewający np. bursztyn

Przygotowanie:

W rondlu przesmażamy pokrojoną cebulę, marchew, seler naciowy, paprykę.

Do warzyw dodajemy mięso mielone, przesmażamy chwilę i dodajemy pomidory pokrojone lub zmiksowane w malakserze, koncentrat pomidorowy.

Doprawiamy sola, pieprzem, oregano.

Na koniec bazylia.

Sos podajemy na plackach, posypujemy serem tartym, połówki śliwek w occie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości