Przepisy kulinarne

Placki z selera i zupa kokosowa - proste i pyszne!

W naszej kuchni gościliśmy już kilku członków klanu Kuroniów, ale Gaja pojawiła się u nas po raz pierwszy. Specjalnie dla Dzień Dobry TVN przygotowała: zupę kokosową z kurczakiem i czerwonym curry, placki z selera z sosem ziołowym oraz sałatkę z grillowanej dyni i gruszki z serem kozim. A na koniec: deser niespodzianka z tego, co znalazła w lodówce ;-)

Sałatka z grillowanej dyni i gruszki z serem kozim

Składniki:
200 g dyni
2 gruszki
100 g sera koziego
4 suszone morele
100 ml mleka
Cynamon
Gałka
Łyżka pestek z dyni
Kilka listków roszponki

Przygotowanie:
Połowę dyni należy pokroić w malutką kostkę, a drugą cześć w cienkie plastry.
Pierwszą cześć gotujemy w małej ilości mleka razem z morelami, cynamonem, gałką, tak aby powstał gęsty sos.
Gruszkę obieramy i kroimy na plasterki, druga połowę dyni grillujemy na patelni z odrobiną oleju rzepakowego.
Po grillowaniu układamy plastry gruszki na zmianę z dynią, posypujemy roszponką, poszarpany serem kozim, prażonymi pestkami dyni i polewamy to gęstym sosem.

Placki z selera z sosem ziołowym

Składniki:
4 łyżki płatków górskich owsianych
100 ml wody
100 g korzenia selera
1 jajko
10 ml oleju rzepakowego
Sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natkipietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki mięty
Jogurt grecki
Sok z cytryny

Przygotowanie:
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem.
Selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Namoczone płatki mieszamy z startym selerem, jajkiem, solą, pieprzem i posiekaną natką.
Małe placuszki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.
Podajemy z jogurtem wymieszanym z miętą, szczypiorkiem i sokiem z cytryny.

Zupa kokosowa z kurczakiem i czerwonym curry

Składniki:
500 g piersi z kurczaka 
Łyżka oleju kokosowego 
Małe cebulki czerwone
Ząbki czosnku 
1 łyżeczka świeżego imbiru 
1 łyżka czerwonego curry 
Szklanka bulionu 
2 marchewki obrane
0,5 szklanki obranego groszku cukrowego
1 papryczka chili 
200 g makaronu ryżowego wstążki 
400 ml mleczka kokosowego 
2 łyżki soku z limonki 
1/3 szklanki siekanej kolendry 
Dodatki: plasterki avocado, ćwiartkę limonki, szczypiorek

Przygotowanie:
Nagrzewamy garnek na średnim ogniu z olejem kokosowy, czerwoną cebulką, smażymy ok. 3 - 4 minuty.
Następnie dorzucamy czosnek i imbir.
Cały czas mieszając dodajemy czerwone curry, przesmażamy 3 minuty i dodajemy bulion, gotujemy aż się zredukuje.
W miedzy czasie robimy makaron ryżowy, według instrukcji na opakowaniu.
Upieczoną pierś kurczaka szarpiemy na kawałki i dodajemy do zupy.
Pokrojoną w plasterki paprykę, marchewkę i obrany groszek cukrowy dorzucamy do garnka.
Odmierzamy szklankę bulionu i blendujemy z mleczkiem kokosowym, dopóki nie będzie się rozwarstwiać.
Dodajemy zmiksowane mleczko do zupy, przyprawiamy sokiem z limonki i kolendrą.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
74
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0