Przepisy kulinarne

Placki z patelni na trzy sposoby

Dziś na życzenie pewnej pani, która niestety ma piekarnik do bani, mistrz Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z patelni: hiszpańską tortillę ziemniaczaną, włoską frittatę z warzywami i polskie placki ziemniaczane z szynką. Zróbcie placki według przepisów Andrzeja Polana!

Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East news

Hiszpańska tortilla ziemniaczana
Składniki:
6 ziemniaków
olej do smażenia
2 cukinie
6 jajek
1 ząbek czosnku
przyprawa do potraw

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry i smażymy na tłuszczu. Odcedzamy z jego nadmiaru. Cukinię kroimy w paski i podsmażamy na tłuszczu ze smażenia ziemniaków. Łączymy z ziemniakami, "rozkłóconymi" jajkami, przyprawą do potraw i posiekanym czosnkiem. Masę wylewamy na patelnię, smażymy z jednej strony, przekładamy na drugą i ponownie smażymy.

Włoska frittata z warzywami
Składniki:
200g makaronu penne   
6 jajek
100 g jogurtu naturalnego
1 cukinia
1 cebula
3 pomidory
ser żółty
bazylia
przyprawa do potraw

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie klasycznie al dente. Cebulę, cukinię, przesmażamy na oleju, dodajemy pomidory pokrojone, bazylię, przyprawę do potraw. Makaron łączymy z warzywami, "rozkłóconymi" jajkami z serem tartym i jogurtem, wszystko wylewamy na patelnię, smażymy podobnie jak tortillę - z każdej strony na złoty kolor.

Polskie placki ziemniaczane z szynką
Składniki:
6 ziemniaków
300 g szynki wędzonej
2 jajka
1 cebula
1 papryka czerwona
majeranek
przyprawa do potraw
olej do smażenia
300 ml gęstej śmietany 18%
ser żółty

Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach, cebulę siekamy drobno. Paprykę kroimy w cienkie paski, podobnie szynkę. Ziemniaki starte łączymy z papryką, cebulą, szynką, jajkami, majerankiem i przyprawą do potraw. Smażymy placki na oleju słonecznikowym. Podajemy z serem i śmietaną.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
54
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0