Placki z Koniakowa, fuczki i uttapam

W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Szaciłło zaserwował przepyszne placki z różnych stron świata. Racuchy wegańskie, orkiszowe, kultowe placki z Koniakowa, racuchy na mleku sojowym, uttapam z czatnejem kokosowym i fuczki. Smacznego!

Placki z Koniakowa

Składniki:

1,5 kg ziemniaków

mąka orkiszowa

masło

koperek

czosnek

sól i pieprz

patelnia żeliwna

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na najdrobniejszej tarce. Masę przekładamy na durszlak i odstawiamy na około 30 minut. Zlewamy odsączoną wodę z ziemniaków i z dna wybieramy skrobię. Przekładamy ją do masy ziemniaczanej. Solimy. Dodajemy tyle mąki aby powstało dość gęste ciasto (takie jak na tradycyjne placki ziemniaczane). Pieczemy na rozgrzanej patelni żeliwnej (bez tłuszczu). Patelnia musi być bardzo dobrze rozgrzana, żeby placki nie przywierały. Podajemy z masłem ziołowym lub czosnkowym (masło łączymy z poszatkowanym koperkiem lub czosnkiem).

Racuchy na mleku sojowym

Składniki:

litr mleka sojowego waniliowego

mąka orkiszowa

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki oleju

jabłka lub owoce sezonowe (mogą być mrożone)

olej ryżowy do smażenia

miód, cukier puder lub syrop z agawy

Przygotowanie:

Mleko miksujemy dosypując mąkę z proszkiem aż do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Dodajemy olej i owoce. Smażymy na oleju jak tradycyjne racuchy. Przed podaniem polewamy miodem.

Uttapam z czatnejem kokosowym

Składniki:

1/2 szklanki fasolki mung namoczonej przez noc w wodzie

1 szklanka ryżu namoczonego przez noc w wodzie

sól i pieprz

olej ryżowy do smażenia

czatnej kokosowy:

1 szklanka jogurtu naturalnego

1/4 szklanki wiórków kokosowych

curry w proszku do smaku

sok z połowy cytryny

sól

ostra zielona papryka drobno poszatkowana

Przygotowanie:

Fasolkę mung miksujemy na jednolitą masę z wodą - tak aby powstało dość gęste ciasto naleśnikowe. To samo robimy z ryżem. Obie masy łączymy. Placki możemy smażyć od razu ale jeszcze lepszy efekt uzyskamy po odstawieniu ciasta na 2-3 godziny. Ciasto solimy i pieprzymy. Smażymy na oleju ryżowym tak jak placki ziemniaczane. Podajemy z czatnejem.

Czatnej: wiórki kokosowe prażymy w małym garnku. Cały czas mieszamy i uważamy, żeby ich nie przypalić. Gdy osiągną złoty kolor, mieszamy z jogurtem i resztą składników. Dodajemy sok z cytryny i sól oraz zieloną, ostrą paprykę.

Fuczki

Składniki:

0,5 kg kapusty kiszonej

700 g mąki (najlepiej orkiszowej)

3 łyżki mąki z ciecierzycy lub 1 jajko

sól i pieprz do smaku

olej ryżowy do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę dusimy z małą ilością wody aż będzie miękka. Odcedzamy i drobno szatkujemy. Z mąki robimy ciasto jak na naleśniki, dodajemy sól i pieprz do smaku. Łączymy ciasto z kapustą. Smażymy jak placki ziemniaczane (najlepiej na oleju ryżowym). Podajemy z sałatą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości