Przepisy kulinarne

Placki z Koniakowa, fuczki i uttapam

W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Szaciłło zaserwował przepyszne placki z różnych stron świata. Racuchy wegańskie, orkiszowe, kultowe placki z Koniakowa, racuchy na mleku sojowym, uttapam z czatnejem kokosowym i fuczki. Smacznego!

 

 

Placki z Koniakowa
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
mąka orkiszowa
masło
koperek
czosnek
sól i pieprz
patelnia żeliwna

Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na najdrobniejszej tarce. Masę przekładamy na durszlak i odstawiamy na około 30 minut. Zlewamy odsączoną wodę z ziemniaków i z dna wybieramy skrobię. Przekładamy ją do masy ziemniaczanej. Solimy. Dodajemy tyle mąki  aby powstało dość gęste ciasto (takie jak na tradycyjne placki ziemniaczane). Pieczemy na rozgrzanej patelni żeliwnej (bez tłuszczu). Patelnia musi być bardzo dobrze rozgrzana, żeby placki nie przywierały. Podajemy z masłem ziołowym lub czosnkowym (masło łączymy z poszatkowanym koperkiem lub czosnkiem).

Racuchy na mleku sojowym
Składniki:
litr mleka sojowego waniliowego
mąka orkiszowa
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
jabłka lub owoce sezonowe (mogą być mrożone)
olej ryżowy do smażenia
miód, cukier puder lub syrop z agawy

Przygotowanie:
Mleko miksujemy dosypując mąkę z proszkiem aż do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Dodajemy olej i owoce. Smażymy na oleju jak tradycyjne racuchy. Przed podaniem polewamy miodem.

Uttapam z czatnejem kokosowym
Składniki:
1/2 szklanki fasolki mung namoczonej przez noc w wodzie
1 szklanka ryżu namoczonego przez noc w wodzie
sól i pieprz
olej ryżowy do smażenia
czatnej kokosowy:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/4 szklanki wiórków kokosowych
curry w proszku do smaku
sok z połowy cytryny
sól
ostra zielona papryka drobno poszatkowana

Przygotowanie:
Fasolkę mung miksujemy na jednolitą masę z wodą - tak aby powstało dość gęste ciasto naleśnikowe. To samo robimy z ryżem. Obie masy łączymy. Placki możemy smażyć od razu ale jeszcze lepszy efekt uzyskamy po odstawieniu ciasta na 2-3 godziny. Ciasto solimy i pieprzymy. Smażymy na oleju ryżowym tak jak placki ziemniaczane. Podajemy z czatnejem.
Czatnej: wiórki kokosowe prażymy w małym garnku. Cały czas mieszamy i uważamy, żeby ich nie przypalić. Gdy osiągną złoty kolor, mieszamy z jogurtem i resztą składników. Dodajemy sok z cytryny i sól oraz zieloną, ostrą paprykę.

Fuczki
Składniki:
0,5 kg kapusty kiszonej
700 g mąki (najlepiej orkiszowej)
3 łyżki mąki z ciecierzycy lub 1 jajko
sól i pieprz do smaku
olej ryżowy do smażenia

Przygotowanie:
Kapustę dusimy z małą ilością wody aż będzie miękka. Odcedzamy i drobno szatkujemy. Z mąki robimy ciasto jak na naleśniki, dodajemy sól i pieprz do smaku. Łączymy ciasto z kapustą. Smażymy jak placki ziemniaczane (najlepiej na oleju ryżowym). Podajemy z sałatą.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
81
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0