Placki kukurydziane – przepisy na słodko i na słono

Placki kukurydziane z sosem koperkowym
Fot. Shumskaya Tanya/Getty Images
Śniadanie nie musi być nudne! Zamiast kanapek proponujemy placki kukurydziane – na słodko lub słono, jako dodatek lub samodzielne danie. Do ich wykonania można wykorzystać kukurydzę z puszki lub mąkę kukurydzianą, tworząc wersję uwielbianą przez dzieci. Dobrym pomysłem są także tradycyjne meksykańskie placki z mąki kukurydzianej, czyli tortille.

Gotowy placek kukurydziany doskonale smakuje na ciepło, z sosem jogurtowym lub warzywami. Można go także potraktować jako zimną przekąskę i zabrać do szkoły lub do pracy. Jego słodka wersja z dodatkiem świeżych owoców dobrze pasuje na drugie śniadanie.

Placki kukurydziane bezglutenowe – z kukurydzy z puszki

Ciekawą bezglutenową propozycją na śniadanie lub lekką kolację są placuszki wykonane z kukurydzy konserwowej i podawane na słono. Przygotowanie ich nie zajmie dużo czasu i podawać na różne sposoby – ze szczypiorkiem, dipem na bazie naturalnego jogurtu, świeżymi warzywami, jajkiem sadzonym lub smażonymi pieczarkami.

Placki kukurydziane – przepis

Składniki:

· 1 puszka kukurydzy (ok. 220 g po odsączeniu),

· 1 jajko,

· 2 łyżki mleka lub śmietany,

· 4 łyżki mąki kukurydzianej lub innej bezglutenowej,

· ½ łyżeczki proszku do pieczenia,

· szczypta soli, kurkuma, pieprz, oregano,

· olej do smażenia.

Przygotowanie:

Kukurydzę odsączamy i miksujemy blenderem. Dodajemy jajko, mleko, przyprawy (ilość zależy od indywidualnych preferencji), proszek do pieczenia oraz mąkę. Dobrze, by była to mąka kukurydziana - placki staną się dzięki niej bardziej chrupiące. Mieszamy całość dokładnie. Patelnię smarujemy cienko olejem i rozgrzewamy. Kładziemy masę łyżką, tworząc niewielkie kukurydziane placki . Smażymy z obu stron na złoto. Podajemy na ciepło z wybranymi dodatkami.

Placuszki z mąki kukurydzianej – dla dzieci

Lekko słodkie placki to danie idealne dla najmłodszych – można jeść je rękami i wziąć jako przekąskę na spacer. Nie tylko dzieci uwielbiają placki z mąki kukurydzianej, fit przekąska lub śniadanie tego typu sprawdza się także u osób na diecie. Są lekkie i można jeść je bez wyrzutów sumienia. Placuszki kukurydziane dla dzieci dobrze jest podawać z musem owocowym, świeżymi borówkami czy truskawkami. Można je także polać miodem lub syropem klonowym, jeśli maluchy lubią ten smak. Dorosłym zasmakują z jogurtem naturalnym i posypane bakaliami. Placki z mąki kukurydzianej z jabłkami uprażonymi z cynamonem doskonale sprawdzą się zaś jako sezonowa potrawa na jesień. Można eksperymentować także z gruszką, rodzynkami i korzennymi przyprawami, na przykład kardamonem.

Placki bezglutenowe z mąki kukurydzianej na kefirze - przepis

Składniki:

· 1 szklanka kefiru,

· 1½ szklanki mąki kukurydzianej,

· 1 jajko,

· 3 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu,

· 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

· olej do smażenia.

Przygotowanie:

Jajko rozbijamy trzepaczką, dodajemy kefir i resztę składników. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Kładziemy na rozgrzany olej i smażymy, aż uzyskają złoty kolor. Podajemy z wybranymi dodatkami.

Innym wariantem są placuszki z kaszy kukurydzianej . Są jednak bardziej pracochłonne, ponieważ kaszę trzeba najpierw ugotować i ostudzić – dopiero z takiej masy przygotowujemy danie.

Meksykańskie placki kukurydziane – tortilla

Choć z kuchni meksykańskiej wywodzą się słynne placki z mąki kukurydzianej, tortilla jest używana na całym świecie. Można zawijać w nią dowolny farsz, mięsny lub warzywny, a całość podawać podgrzaną lub w formie wrapa na zimno.

Każdy przepis na placki tortilla z mąki kukurydzianej zaczyna się od wyjaśnienia, że należy kupić mąkę z ugotowanej kukurydzy, czyli masa harina. Nic dziwnego – ze zwykłej mąki kukurydzianej tortilla nie wychodzi. Jeśli nie mamy dostępu do specjalnej mąki, możemy zdecydować się na wykonanie placków z mąki pszennej, wtedy na pewno wszystko się uda.

Placki kukurydziane tortilla – przepis

Składniki:

· 200 g mąki kukurydzianej masa harina,

· 250 ml gorącej wody,

· ⅓ łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Mąkę z solą zalać gorącą wodą, wyrabiać łyżką, a potem rękami do uzyskania sprężystej kuli ciasta. Przykryć i odstawić na co najmniej pół godziny. Podzielić na 10 części. Z każdej formować kulkę, a następnie rozwałkować na obsypanym mąką blacie. Można spróbować rozpłaszczać placki z mąki kukurydzianej – przepis z wykorzystaniem tej techniki zakłada zgniatanie kuli ciężkim naczyniem (z wykorzystaniem papieru do pieczenia, by zapobiec przywieraniu ciasta). Powinny powstać cieniutkie placki, które należy suszyć na patelni do równego przypieczenia – około minutę z każdej strony.

Wegańskie placki kukurydziane – bez jajek i mleka

Również weganie i alergicy mogą przygotować pyszne placki z mąki kukurydzianej – bez mleka i jajek , a także wszelkich innych składników pochodzenia zwierzęcego. Świetnie smakują z truskawkami lub jagodami.

Przepis na placki kukurydziane bez mleka i jaj

Składniki:

· 1 szklanka mąki kukurydzianej,

· ½ szklanki mąki pszennej,

· 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

· 2 łyżki cukru trzcinowego,

· 1½ szklanki mleka kokosowego,

· olej do smażenia.

Przygotowanie:

Wymieszać wszystkie składniki trzepaczką do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Kłaść na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem, tworząc placki kukurydziane wegańskie o średnicy kilku centymetrów. Podawać na ciepło z owocami, posypane cukrem pudrem.

Zobacz film: Kuchnia kukurydziana. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości