Jak przygotować pyszne placki ziemniaczane, z cukinii czy marchewki? Swoje przepisy na smażone i pieczone dania zdradza Mikołaj Rey, smakosz i znawca kulinariów. Rösti (placki szwajcarskie)
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 szczypty soli i pieprzu
- Natka pietruszki
- Dodatki: wędzony boczek, kurki (smażone na maśle z czosnkiem i pietruszką), zielona sałata, sos vinaigrette (musztarda dijon, olej słonecznikowy, ocet z czerwonego wina, sok z cytryny, sól), jajko sadzone lub poszetowe.
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i cebulę. Następnie zetrzyj je na małym lub na dużym oku wedle preferencji (nie na miazgę). Ściśnij, aby odsączyć jak najwięcej z soku. Dodaj jajka i mąkę, połącz całość dokładnie, dodaj posiekaną nać pietruszki do smaku. Dodaj sól i pieprz.
Na dużej patelni wlej łyżkę oleju, podgrzej. Za pomocą dużej łyżki ułóż mieszankę na patelni, delikatnie naciskając tak, aby uzyskać kształt placka. Od czasu do czasu odwracaj placki, aby uzyskać idealną złoto-brązową barwę. Zdejmij je z patelni, gdy będą „brunatne” i nadal będą miękkie w środku.
Podawać ze smażonym boczkiem wędzonym, smażonymi kurkami na maśle z czosnkiem i pietruszką, zieloną sałatą z sosem vinaigrette i jajkiem sadzonym
Do masy ziemniaczanej można dodać boczek i kurki.
Pommes boulangères, czyli ziemniaki po piekarsku
Składniki:
- 1,3 kg ziemniaków
- 3 duże cebule (4 średnie)
- 1 duży ząbek czosnku
- 50 g masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 litr rosołu z kurczaka
- 2 lub 3 szczypce pieprzu
- szczypty soli
- 2 gałązki świeżego tymianku
- do dekoracji: ulubiony ser (np.: cheddar, ementaler, gruyère), świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
Obierz cebulę i drobno pokrój. Na patelni podgrzej masło i oliwę z oliwek, zeszklij cebulę (5 minut na średnim ogniu). Dodaj posiekany czosnek i podsmaż całość dalej około 3 min. Lekko posól.
Obierz ziemniaki. Pokrój na cienkie plasterki na mandolinie, obieraczką lub nożem. Posmaruj spód żaroodpornego naczynia oliwą z oliwek. Połóż warstwę ziemniaków, a następnie warstwę cebuli. Doprawiaj pieprzem solą i świeżym tymiankiem. Zrób kolejną warstwę ziemniaków, warstwę cebuli. Znowu dopraw. Zakończ ostatnią warstwą ziemniaków.
Wlej rosół z kurczaka lub bulion prawie do poziomu ostatniej warstwy ziemniaków. Przykryj papierem do pieczenia i piecz 1 godzinę w 180 stopniach C, zdejmij papier i piecz kolejną godzinę w 210 stopniach C. Kilka minut przed wyjęciem posyp odrobiną ulubionego sera, kilkoma drobnymi kawałkami masła i świeżą natką pietruszki.
Placki z cukinii i placki z marchewki i selera
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 jajka
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kwaśniej śmietany 30 %
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- szczypiorek lub koperek lub świeża mięta
- sól, pieprz i szczyptę cukru
- olej słonecznikowy do smażenia
Przygotowanie:
Cukinie zetrzeć, dodać jajka, zmielony czosnek. Dodać bardzo drobno posiekaną szalotkę. Posiekać garść cienkiego szczypiorku lub ulubionych ziół do cukinii (np. miętę). Dodać mąkę, śmietanę i doprawić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Rozgrzej dobrze patelnię, dodaj trochę oleju. Łyżką stołową odmierzaj porcję każdego placka i kładź na nagrzany olej i lekko rozprowadzaj na kształt okrągłego placka o średnicy około 7 cm. Placki z cukinii smaż z każdej strony po około 2-4 minuty - powinny się tylko lekko rumienić, smażyć na średnim ogniu.
Placki z marchwi i selera
Składniki:
- 2 marchewki
- ¼ selera
- 1 jajko
- 1 kopiasta łyżka mąki
- ząbek czosnku
- ulubione zioła
- sól, pieprz
- masło klarowane
Przygotowanie:
Warzywa zetrzeć na grubej tarce, dodać mąkę, jajko i ewentualnie drobno posiekany czosnek oraz zioła. Dokładnie wymieszać, doprawić. Smażyć jak placki z cukinii, ale na maśle klarowanym. Lepiej robić niezbyt grube placki, by warzywa nie były surowe w środku i spalone na zewnątrz.
Gratin dauphinois czyli zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 350 ml śmietanki
- 350 ml mleka
- opcjonalnie: gałka muszkatołowa, świeże zioła np. tymianek lub rozmaryn
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie paski. Umyj je wodą, aby usunąć skrobię i osusz. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Połóż zmiażdżony czosnek na dnie naczynia do pieczenia. Następnie paski ziemniaczane. Wymieszaj śmietankę, mleko i przykryj ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem. Można dodać gałkę muszkatołową do smaku. Włóż do piekarnika na 70 minut.
Zapiekanka smakuje zawsze najlepiej na drugi dzień. Można posypać ulubionym tartym serem kilka minut przed wyjęciem. Można używać samą śmietankę bez mleka - wtedy 700 ml samej śmietanki, lub wcześniej ugotować ziemniaki w mleku.
Zobacz też:
Chłodniki na różne sposoby – proste i błyskawiczne przepisy Beaty Kartowicz
Robert Makłowicz poleca wiosenne dania. Wśród nich: spanakopita i chałwa z jogurtem
Szakszuka i kurczak w daktylach, czyli potrawy izraelskiej kuchni według Michała Cessanisa
Autor: Jola Marat
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"