W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Ania Starmach. Pomaga jej Rafał Sarnowski, który odpadł z ostatniego odcinka programu MasterChef. Wspólnie przygotowali takie smakołyki jak placuszki bananowo-owsiane, placki dyniowe ze śliwkami, placki ziemniaczane z selerem czy placki budapesztańskie. A Wy, jakie placki lubicie najbardziej?

Placuszki bananowo-owsiane

Składniki:
2 banany
1,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka
3 łyżki mąki
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka roztopionego klarowanego masła
Szczypta cynamonu
Miód
Roztopiona czekolada

Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej letnim mlekiem, dodaj wiórki kokosowe, cynamon. Po pół godziny płatki wymieszaj z jajkiem, mąką, proszkiem do pieczenia, masłem i rozgniecionymi bananami. Z masy smaż małe placuszki, podawaj je z miodem lub czekoladą.

Placki dyniowe ze śliwkami

Składniki:
300 g upieczonej dyni hokakido
300 g mąki
2 jajka
50 g brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Duża szczypta cynamonu
Szczypta mielonego imbiru
Szczypta gałki muszkatołowej
Szczypta mielonych goździków
1 łyżka roztopionego masła klarowanego
400 g śliwek węgierek
2 łyżki cukru
50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Cukier skarmelizuj, dodaj wypestkowane śliwki, gotuj na małym ogniu przez 30 minut, dodaj posiekaną czekoladę.
Dynie zmiksuj na puree, wymieszaj z cukrem, jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia, masłem i przyprawami, z masy smaż małe placuszki, podawaj z czekoladowymi powidłami.

Placki ziemniaczane z selerem

Składniki:
4 duże ziemniaki
½ selera
1 jajko
2 łyżki mąki
Sól, pieprz
300 g upieczonego filetu łososia
300 g serka kremowego
Natka koperku
Sok z cytryny
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Selera i ziemniaki zetrzyj na tarce, wymieszaj z jajkiem, mąką, smaż na mocno rozgrzanym oleju. Łososia rozdrobnij widelcem, wymieszaj z serkiem koperkiem, sokiem z cytryny, dopraw sola i pierzem, usmażone placuszki podawaj z dipem łososiowym.

Placek Budapesztański

Składniki:
1 kg ziemniaków
0,5 kg mąki
0,5 kg cebuli
1 jajko
Sól, pieprz czarny mielony,
Olej do smażenia (1 butelka)
Ręczniki papierowe

Farsz:
500 g mięso wołowe gulaszowe dobrej jakości bez przerostów i żył
0,5 kg papryki (różne kolory)
0,5 kg marchewki
0,5 kg pieczarek
0,5 kg cebuli
400 g op. mrożonego, ugotowanego zielonego groszku
1 główka czosnku
Listek laurowy 2 szt
Ziele angielskie 5 ziaren
1 op słodkiej papryki w proszku
1 op ostrej papryki w proszku
200 ml czerwonego wytrawnego wina

Do polania placków:
500 g przecieru pomidorowego
1 op. śmietany 18%
Natka pietruszki (pęczek)
Świeży rozmaryn do dekoracji
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Ścieramy na tarce ziemniaki. Część na grubej, a część na drobnej tarce. Czekamy aż puszczą sok, który odlewamy. Ścieramy na drobnej tarce cebulę i dodajemy do ziemniaków razem z jajkiem, 6 łyżek mąki, pieprz i sól do smaku. Wszystko mieszamy i odstawiamy na bok.

Przygotowanie farszu:
Myjemy mięso, osączamy i kroimy w kostkę. Wkładamy je do miski i doprawiamy papryką , pieprzem i zgniecionymi ząbkami czosnku. Odstawiamy na bok. Kroimy umyte warzywa: pieczarki, paprykę , cukinie i cebulę( w kostkę), marchewkę (w krążki). Na patelni z olejem smażymy mięso i po kilku minutach dodajemy po kolei warzywa: cebula, marchewka, papryki, pieczarki, mrożony groszek. Po kilku minutach podlewamy winem i dodajemy listek laurowy i ziele angielskie i dusimy aż mięso i warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i przykrywamy pokrywką.

W tym czasie smażymy placek – jeden placek na całej patelni. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Kładziemy placek na talerz. Na połówkę kładziemy farsz który przykrywamy drugą połówką placka. Na wierzch polewamy przecierem pomidorowym i śmietaną i obsypujemy posiekaną natką pietruszki. Talerz dekorujemy gałązką rozmarynu.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
79
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0