Przepisy kulinarne

Placki dyniowe ze śliwkami czy tradycyjne ziemniaczne?

Palcaki dyniowe ze śliwkami

Palcaki dyniowe ze śliwkami

Przepisy kulinarne

Placki dyniowe ze śliwkami czy tradycyjne ziemniaczne?

Palcaki dyniowe ze śliwkami

Palcaki dyniowe ze śliwkami

W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Ania Starmach. Pomaga jej Rafał Sarnowski, który odpadł z ostatniego odcinka programu MasterChef. Wspólnie przygotowali takie smakołyki jak placuszki bananowo-owsiane, placki dyniowe ze śliwkami, placki ziemniaczane z selerem czy placki budapesztańskie. A Wy, jakie placki lubicie najbardziej?

Placuszki bananowo-owsiane

Składniki:
2 banany
1,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka
3 łyżki mąki
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka roztopionego klarowanego masła
Szczypta cynamonu
Miód
Roztopiona czekolada

Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej letnim mlekiem, dodaj wiórki kokosowe, cynamon. Po pół godziny płatki wymieszaj z jajkiem, mąką, proszkiem do pieczenia, masłem i rozgniecionymi bananami. Z masy smaż małe placuszki, podawaj je z miodem lub czekoladą.

Placki dyniowe ze śliwkami

Składniki:
300 g upieczonej dyni hokakido
300 g mąki
2 jajka
50 g brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Duża szczypta cynamonu
Szczypta mielonego imbiru
Szczypta gałki muszkatołowej
Szczypta mielonych goździków
1 łyżka roztopionego masła klarowanego
400 g śliwek węgierek
2 łyżki cukru
50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Cukier skarmelizuj, dodaj wypestkowane śliwki, gotuj na małym ogniu przez 30 minut, dodaj posiekaną czekoladę.
Dynie zmiksuj na puree, wymieszaj z cukrem, jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia, masłem i przyprawami, z masy smaż małe placuszki, podawaj z czekoladowymi powidłami.

Placki ziemniaczane z selerem

Składniki:
4 duże ziemniaki
½ selera
1 jajko
2 łyżki mąki
Sól, pieprz
300 g upieczonego filetu łososia
300 g serka kremowego
Natka koperku
Sok z cytryny
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Selera i ziemniaki zetrzyj na tarce, wymieszaj z jajkiem, mąką, smaż na mocno rozgrzanym oleju. Łososia rozdrobnij widelcem, wymieszaj z serkiem koperkiem, sokiem z cytryny, dopraw sola i pierzem, usmażone placuszki podawaj z dipem łososiowym.

Placek Budapesztański

Składniki:
1 kg ziemniaków
0,5 kg mąki
0,5 kg cebuli
1 jajko
Sól, pieprz czarny mielony,
Olej do smażenia (1 butelka)
Ręczniki papierowe

Farsz:
500 g mięso wołowe gulaszowe dobrej jakości bez przerostów i żył
0,5 kg papryki (różne kolory)
0,5 kg marchewki
0,5 kg pieczarek
0,5 kg cebuli
400 g op. mrożonego, ugotowanego zielonego groszku
1 główka czosnku
Listek laurowy 2 szt
Ziele angielskie 5 ziaren
1 op słodkiej papryki w proszku
1 op ostrej papryki w proszku
200 ml czerwonego wytrawnego wina

Do polania placków:
500 g przecieru pomidorowego
1 op. śmietany 18%
Natka pietruszki (pęczek)
Świeży rozmaryn do dekoracji
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Ścieramy na tarce ziemniaki. Część na grubej, a część na drobnej tarce. Czekamy aż puszczą sok, który odlewamy. Ścieramy na drobnej tarce cebulę i dodajemy do ziemniaków razem z jajkiem, 6 łyżek mąki, pieprz i sól do smaku. Wszystko mieszamy i odstawiamy na bok.

Przygotowanie farszu:
Myjemy mięso, osączamy i kroimy w kostkę. Wkładamy je do miski i doprawiamy papryką , pieprzem i zgniecionymi ząbkami czosnku. Odstawiamy na bok. Kroimy umyte warzywa: pieczarki, paprykę , cukinie i cebulę( w kostkę), marchewkę (w krążki). Na patelni z olejem smażymy mięso i po kilku minutach dodajemy po kolei warzywa: cebula, marchewka, papryki, pieczarki, mrożony groszek. Po kilku minutach podlewamy winem i dodajemy listek laurowy i ziele angielskie i dusimy aż mięso i warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i przykrywamy pokrywką.

W tym czasie smażymy placek – jeden placek na całej patelni. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Kładziemy placek na talerz. Na połówkę kładziemy farsz który przykrywamy drugą połówką placka. Na wierzch polewamy przecierem pomidorowym i śmietaną i obsypujemy posiekaną natką pietruszki. Talerz dekorujemy gałązką rozmarynu.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
79
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0