Dania z ziemniakami są pożywne i sycące. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował kilka z nich: placki a'la rosti z avocado i salsą paprykową, gnocchi w ziołowym pesto z kozim serem, puszysty krem ziemniaczany ze smażonymi grzybami, a także sałatkę z pieczonych ziemniaków, wędzonego łososia na sposób azjatycki.Placki a'la rosti z avocado i salsą paprykową
Składniki na placki a'la rosti:
Placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule białe
- łyżka soli
- łyżka suszonych ziół prowansalskich
- 2 jajka
- łyżka oleju do smażenia
Dodatkowo:
- 2 avocado
- cytryna
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 200 g papryki marynowanej
- 25 g kaparów
- 25 g marynowanego imbiru
- po 50 g oliwek czarnych i zielonych
- pęczek natki pietruszki
- 200 ml oliwy z oliwek
Jak przygotować placki a'la rosti?
- Placki ziemniaczane: ziemniaki zetrzyj na grubych oczkach, dodaj tartą cebulą, sól i suche przyprawy. Tarte ziemniaki umieść na sitku tak aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie wymieszaj masę dodając jajko i smaż na oleju na złoty kolor. Placki powinny mieć średnicę około 12 cm, smaż na średnim ogniu aby były dość chrupkie.
- Avocado przetnij na połówki, wyjmij pestkę i pozbądź się skórki. Za pomocą noża potnij na cienkie plastry i skrop sokiem z cytryny oraz sosem sojowym.
- Paprykę marynowaną potnij w kostkę, dodaj do niej posiekane kapary, marynowany imbir, oliwki pocięte, natkę pietruszki i oliwę z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw, aby się przegryzły na około 30 minut.
- Na talerzu umieść salsę paprykową, następnie na zakładkę dodawaj avocado i placki. Całość polej jeszcze na koniec odrobiną salsy.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Gnocchi w ziołowym pesto z kozim serem
Składniki na gnocchi:
Gnocchi ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków mącznych
- 3 żółtka
- łyżka soli
- 0,3 kg mąki pszennej
Dodatkowo:
- po dużym pęczku natki pietruszki, bazylii, kolendry
- 200 ml oliwy z oliwek
- 100 g płatków migdałów
- 100 g parmezanu
- 100 g rukoli
- 200 g koziego sera twarogowego
Jak przygotować gnocchi?
- Gnocchi ziemniaczane: wybierz jak największe ziemniaki i ułóż je na blaszce do pieczenia, nakłuj delikatnie widelcem i wstaw do piekarnika na godzinę do 170 st. C. Po wyjęciu obierz ziemniaki i przeciśnij je przez praskę, do ziemniaków dodaj żółtko, sól i mąkę pszenną.
- Zacznij dłońmi wyrabiać masę aż nabierze zwartej i gęstej konsystencji, jeśli masa będzie luźna, dodaj więcej mąki. Ciasto potnij na cztery części i zwiń je w batony, następnie rozciągnij rękami na długi rulon i potnij na mniejsze kawałki.
- Mniejsze kawałki uformuj za pomocą widelca i odstaw na blaszkę posypaną mąką. Gnocchi gotuj w posolonej wodzie przez około 2 minuty lub do momentu kiedy nie wypłyną same.
- W moździerzu utrzyj świeże zioła razem z oliwą, płatkami migdałów i parmezanem. Gotowe pesto przełóż na patelnię i dodaj do niego ugotowane gnocchi ziemniaczane. Możesz opcjonalnie dodać więcej oliwy z oliwek, pod koniec duszenia dodaj kilka świeżych liści rukoli i przełóż na głęboki talerzy krusząc ser kozi na wierzch.
Karolina Rybińska/Dzień dobry TVN
Puszysty krem ziemniaczany ze smażonymi grzybami
Składniki na puszysty krem ziemniaczany:
Krem ziemniaczany:
- 1 kg ziemniaków
- 2 białe cebule
- mały pęczek tymianku świeżego
- 10 ząbków czosnku
- 1,5 l wywaru
- 0,5 l słodkiej śmietany 36 proc.
- po łyżeczce soli i pieprzu
Dodatkowo:
- klarowane masło
- pieczarka, boczniak, szara pieczarka
- po łyżeczce soli i pieprzu
- natka pietruszki
Jak przygotować puszysty krem ziemniaczany?
- Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z dodatkiem białej cebuli, świeżego tymianku i czosnku, smaż przez kilka minut aż będą miały rumiany kolor. Warzywa podlej wywarem mięsnym lub warzywnym i gotuj do miękkości. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj słodką śmietanę i zagotuj, krem zmiksuj do gładkiej konsystencji i przecedź przez sitko. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Grzyby pokrój na mniejsze kawałki, podsmaż na klarowanym maśle aż będą miały rumiany kolor. Pod koniec smażenia dopraw solą, pieprzem i dodaj posiekana natkę pietruszki.
- Porcję kremu nalej do głębokiego naczynia i ułóż na górze smażone grzyby.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Sałatka z pieczonych ziemniaków, wędzonego łososia na sposób azjatycki
Składniki na sałatkę z pieczonych ziemniaków:
- 0,5 kg ziemniaków małych
- po łyżce soli i pieprzu
- 100 ml oliwy
- pęczek włoszczyzny
- opakowanie kiełków mun
- opakowanie groszku cukrowego płaskiego
- 2 cebule czerwone
- cukinia zielona
- 20 ml oleju sezamowego
- 50 ml sosu sojowego jasnego
- 10 ml sosu sriraha
- 100 ml oliwy z oliwek
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
- 50 g sezamu
Jak przygotować sałatkę z pieczonych ziemniaków?
- Małe ziemniaki polej oliwą, dopraw solą, pieprzem i wstaw do pieczenia na około 30 minut do 180 st. C. Po upieczeniu wyjmij ziemniaki i potnij na połówki.
- Wszystkie warzywa potnij na cienkie paski, podsmaż na patelni, dodając olej sezamowym, sos sojowy, sos sriraha i oliwę z oliwek. Do przygotowanych warzyw dodaj wcześniej upieczone ziemniaki i wszystko razem lekko przemieszaj. Na talerzu ułóż ziemniaki z warzywami i dodaj na wierzch plastry wędzonego łososia. Sałatkę posyp prażonym sezamem.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Beza, czyli królowa deserów. Sprawdzony przepis zdradził Andrzej Polan
Postne dania według Szymona Czerwińskiego. Przygotuj placuszki gryczane, kotlety ziemniaczane i muszle z makrelą
Do tych dań potrzebujesz tylko 5 składników. Proste przepisy na duszoną wołowinę, makaron z tuńczykiem i frittatę
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Sebastian Olma
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"