Placki a'la rosti i gnocchi w ziołowym pesto, czyli ziemniaczane wariacje szefa kuchni

Ziemniaczane wariacje szefa kuchni
Dania z ziemniakami są pożywne i sycące. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował kilka z nich: placki a'la rosti z avocado i salsą paprykową, gnocchi w ziołowym pesto z kozim serem, puszysty krem ziemniaczany ze smażonymi grzybami, a także sałatkę z pieczonych ziemniaków, wędzonego łososia na sposób azjatycki.

Placki a'la rosti z avocado i salsą paprykową

Składniki na placki a'la rosti:

Placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
    • 2 cebule białe
      • łyżka soli
        • łyżka suszonych ziół prowansalskich
          • 2 jajka
            • łyżka oleju do smażenia

              Dodatkowo:

              • 2 avocado
                • cytryna
                  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
                    • 200 g papryki marynowanej
                      • 25 g kaparów
                        • 25 g marynowanego imbiru
                          • po 50 g oliwek czarnych i zielonych
                            • pęczek natki pietruszki
                              • 200 ml oliwy z oliwek

                                Jak przygotować placki a'la rosti?

                                1. Placki ziemniaczane: ziemniaki zetrzyj na grubych oczkach, dodaj tartą cebulą, sól i suche przyprawy. Tarte ziemniaki umieść na sitku tak aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie wymieszaj masę dodając jajko i smaż na oleju na złoty kolor. Placki powinny mieć średnicę około 12 cm, smaż na średnim ogniu aby były dość chrupkie.
                                  1. Avocado przetnij na połówki, wyjmij pestkę i pozbądź się skórki. Za pomocą noża potnij na cienkie plastry i skrop sokiem z cytryny oraz sosem sojowym.
                                    1. Paprykę marynowaną potnij w kostkę, dodaj do niej posiekane kapary, marynowany imbir, oliwki pocięte, natkę pietruszki i oliwę z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw, aby się przegryzły na około 30 minut.
                                      1. Na talerzu umieść salsę paprykową, następnie na zakładkę dodawaj avocado i placki. Całość polej jeszcze na koniec odrobiną salsy.

                                        Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                        Gnocchi w ziołowym pesto z kozim serem

                                        Składniki na gnocchi:

                                        Gnocchi ziemniaczane:

                                        • 1 kg ziemniaków mącznych
                                          • 3 żółtka
                                            • łyżka soli
                                              • 0,3 kg mąki pszennej

                                                Dodatkowo:

                                                • po dużym pęczku natki pietruszki, bazylii, kolendry
                                                  • 200 ml oliwy z oliwek
                                                    • 100 g płatków migdałów
                                                      • 100 g parmezanu
                                                        • 100 g rukoli
                                                          • 200 g koziego sera twarogowego

                                                            Jak przygotować gnocchi?

                                                            1. Gnocchi ziemniaczane: wybierz jak największe ziemniaki i ułóż je na blaszce do pieczenia, nakłuj delikatnie widelcem i wstaw do piekarnika na godzinę do 170 st. C. Po wyjęciu obierz ziemniaki i przeciśnij je przez praskę, do ziemniaków dodaj żółtko, sól i mąkę pszenną.
                                                              1. Zacznij dłońmi wyrabiać masę aż nabierze zwartej i gęstej konsystencji, jeśli masa będzie luźna, dodaj więcej mąki. Ciasto potnij na cztery części i zwiń je w batony, następnie rozciągnij rękami na długi rulon i potnij na mniejsze kawałki.
                                                                1. Mniejsze kawałki uformuj za pomocą widelca i odstaw na blaszkę posypaną mąką. Gnocchi gotuj w posolonej wodzie przez około 2 minuty lub do momentu kiedy nie wypłyną same.
                                                                  1. W moździerzu utrzyj świeże zioła razem z oliwą, płatkami migdałów i parmezanem. Gotowe pesto przełóż na patelnię i dodaj do niego ugotowane gnocchi ziemniaczane. Możesz opcjonalnie dodać więcej oliwy z oliwek, pod koniec duszenia dodaj kilka świeżych liści rukoli i przełóż na głęboki talerzy krusząc ser kozi na wierzch.

                                                                    Karolina Rybińska/Dzień dobry TVN

                                                                    Puszysty krem ziemniaczany ze smażonymi grzybami

                                                                    Składniki na puszysty krem ziemniaczany:

                                                                    Krem ziemniaczany:

                                                                    • 1 kg ziemniaków
                                                                      • 2 białe cebule
                                                                        • mały pęczek tymianku świeżego
                                                                          • 10 ząbków czosnku
                                                                            • 1,5 l wywaru
                                                                              • 0,5 l słodkiej śmietany 36 proc.
                                                                                • po łyżeczce soli i pieprzu

                                                                                  Dodatkowo:

                                                                                  • klarowane masło
                                                                                    • pieczarka, boczniak, szara pieczarka
                                                                                      • po łyżeczce soli i pieprzu
                                                                                        • natka pietruszki

                                                                                          Jak przygotować puszysty krem ziemniaczany?

                                                                                          1. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z dodatkiem białej cebuli, świeżego tymianku i czosnku, smaż przez kilka minut aż będą miały rumiany kolor. Warzywa podlej wywarem mięsnym lub warzywnym i gotuj do miękkości. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj słodką śmietanę i zagotuj, krem zmiksuj do gładkiej konsystencji i przecedź przez sitko. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
                                                                                            1. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki, podsmaż na klarowanym maśle aż będą miały rumiany kolor. Pod koniec smażenia dopraw solą, pieprzem i dodaj posiekana natkę pietruszki.
                                                                                              1. Porcję kremu nalej do głębokiego naczynia i ułóż na górze smażone grzyby.

                                                                                                Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                Sałatka z pieczonych ziemniaków, wędzonego łososia na sposób azjatycki

                                                                                                Składniki na sałatkę z pieczonych ziemniaków:

                                                                                                • 0,5 kg ziemniaków małych
                                                                                                  • po łyżce soli i pieprzu
                                                                                                    • 100 ml oliwy
                                                                                                      • pęczek włoszczyzny
                                                                                                        • opakowanie kiełków mun
                                                                                                          • opakowanie groszku cukrowego płaskiego
                                                                                                            • 2 cebule czerwone
                                                                                                              • cukinia zielona
                                                                                                                • 20 ml oleju sezamowego
                                                                                                                  • 50 ml sosu sojowego jasnego
                                                                                                                    • 10 ml sosu sriraha
                                                                                                                      • 100 ml oliwy z oliwek
                                                                                                                        • 200 g wędzonego łososia w plastrach
                                                                                                                          • 50 g sezamu

                                                                                                                            Jak przygotować sałatkę z pieczonych ziemniaków?

                                                                                                                            1. Małe ziemniaki polej oliwą, dopraw solą, pieprzem i wstaw do pieczenia na około 30 minut do 180 st. C. Po upieczeniu wyjmij ziemniaki i potnij na połówki.
                                                                                                                              1. Wszystkie warzywa potnij na cienkie paski, podsmaż na patelni, dodając olej sezamowym, sos sojowy, sos sriraha i oliwę z oliwek. Do przygotowanych warzyw dodaj wcześniej upieczone ziemniaki i wszystko razem lekko przemieszaj. Na talerzu ułóż ziemniaki z warzywami i dodaj na wierzch plastry wędzonego łososia. Sałatkę posyp prażonym sezamem.

                                                                                                                                Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                Beza, czyli królowa deserów. Sprawdzony przepis zdradził Andrzej Polan

                                                                                                                                Postne dania według Szymona Czerwińskiego. Przygotuj placuszki gryczane, kotlety ziemniaczane i muszle z makrelą

                                                                                                                                Do tych dań potrzebujesz tylko 5 składników. Proste przepisy na duszoną wołowinę, makaron z tuńczykiem i frittatę

                                                                                                                                Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                                Autor: Iza Dorf

                                                                                                                                Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                Pozostałe wiadomości