Wyjątkowe przepisy na pizzę. Co powiecie na pizzę gryczaną z burakami, wołowiną i kiszonymi ogórkami lub na pizzę z jarmużem, papryką i boczniakami? Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN świętowaliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Andrzej Polan udowodnił, że pizza niejedno ma imię :)
Pizza - przepis na ciasto Pizza z jarmużem, papryką i boczniakami Pizza bardzo domowa z pieczarkami i serem Pizza gryczana z burakami, wołowiną i ogórkami
Z ww. składników przygotowujemy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno rosnąć około 3 godzin. Ważne, aby było przykryte wilgotną ściereczką.
Jarmuż pozbawiamy twardych łodyg, same pokarbowane listki blanszujemy w wodzie. Zblanszowany miksujemy z orzechami laskowymi, olejem i serem bursztyn, doprawiamy pieprzem, solą. Paprykę opiekamy i pozbawiamy skóry. Filety z papryki kroimy w paski. Boczniaki skrapiamy olejem, obsypujemy serem bursztyn. Na ciasto wysmarowane olejem wykładamy jarmużowe pesto, filety z papryki, plasterki cebuli i boczniaki otulone w serze. Skrapiamy raz jeszcze olejem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do min. 250 st. C.
Na oleju przesmażamy pory, dodajemy pokrojone pieczarki, smażymy do częściowego odparowania. Dodajemy sól, pieprz, estragon, oregano. Farsz wykładamy na ciasto wysmarowane olejem, posypujemy serem, skrapiamy olejem i pieczemy w temperaturze min. 250 st. C.
Ciasto: z ww. składników przygotowujemy ciasto, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia (w temperaturze pokojowej na mniej więcej do godziny czasu). Podrośnięte ciasto wykładamy, a raczej wylewamy na blaszkę i pieczemy około 5 minut.
Buraki pieczemy w piekarniku, a żeby uniknąć tego procederu proponuję kupić buraki mrożone pure. Jabłka prażymy na patelni, miękkie łączymy z burakami, miksujemy, dodając niedużą ilość oleju, kminku, soli, pieprzu i - jak tylko potrzeba - cukru do smaku. W końcu musi smakować. Wołowinę kroimy w cienkie paski, oprószamy pieprzem czarnym. Na mocno rozgrzanym oleju przesmażamy mięso na złoty kolor, odstawiamy i oprószamy solą. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w plasterki lub paski jak nam pasuje. Musztardę francuską łączymy z miodem i koprem. Na podpieczony spód wykładamy porcje pasty-pesto z buraków, przesmażoną wołowinę, ogórki, plasterki cebuli, musztardę z miodem, koprem, tartego oscypka. Pieczemy pizzę w temperaturze min. 250 st. C, przez 4-5 minut, ale wiadomo jak to jest z domowymi piekarnikami.