Przepisy kulinarne

Pistacje, pistacje i... bezy

Andrzej Polan w naszej kuchni Dzień Dobry TVN i pistacje w roli głównej. Jak smakuje beza z pistacjami oraz pieczeń z pistacjami, sałatą i sosem z truskawek oraz sosny? Co zrobić, by beza nie opadła? Skorzystajcie z przepisów mistrza Polana!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Wiosenna opcja Waldorfa
Składniki:
100 g solonych orzechów pistacjonwych
200 ml jogurtu naturalnego
6 łodyg selera naciowego
kiełki słonecznika
2 sztuki awokado
2 zielone jabłka
cebulka zielona
2 łyżki miodu
1 kalarepka
pieprz, sól
koperek

Miód mieszamy z jogurtem i koperkiem, doprawiamy pieprzem i solą. Pozostałe składniki kroimy, dodajemy kiełki, sos jogurtowy i mieszamy.

Beza z pistacjami
Składniki:
szczypta soli

Białka ubijamy z sola na puszystą pianę, nie przerywając ubijania dodajemy partiami cukier. Bezy wyciskamy na papier Edo pieczenia i wypiekamy w piecu w temp. 150 stopni około 50 minut.

1 łyżka pudru z zielonej herbaty   
500 g serka mascarpone   
100 g zielonych pistacji
100 g lodów różanych
białka z siedmiu jaj
100 g cukru pudru
50 ml whisky
50 ml wódki
350 g cukru
truskawki
kiwi

Pistacje mielimy w blenderze na puder. Łączymy z pudrem z zielonej herbaty, serkiem mascarpone, cukrem pudrem i alkoholem. Owoce czerwone typu malina, brusznica. Bezy podajemy z kremem pistacjowym, lodami i owocami.

Pieczeń z pistacjami, sałatą i sosem z truskawek i sosny
Składniki:
500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
opakowanie boczku wędzonego  plastrach
100 ml syropu z pędów sosny
opakowanie szpinaku baby
natka pietruszki, tymianek
200 g wątróbki drobiowej
pieprz czarny, sól
50 ml wiśniówki
500 g truskawek
pieprz czarny
100 g pistacji
100 g masła
2 cebule
3 jajka

Cebulę przesmażamy na maśle z dodatkiem szczypty cukru. Wątróbkę przesmażamy na tej samej patelni, podlewamy pod koniec wiśniówką. Mięso z szynki łączymy z pistacjami, przesmażoną cebulą i wątróbką i jajka. Doprawiamy tymiankiem, natką, pieprzem i solą. Formę do keksu wykładamy plastrami boczku, wykładamy masę mięsną i wstawiamy do formy z wodą. Pieczenie w tzw. kąpieli około 1 godziny w temp. 170 stopni. Truskawki dzielimy na ćwiartki, dodajemy szpinak, syrop i gotowe. Podajemy razem z plastrem pieczeni.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
75
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0