Materiał promocyjny

Piotr Kucharski idzie na noże!

Do pieczywa , do mięsa, do ryb , do warzyw, do wszystkiego - jakie noże powinny znaleźć się w naszej kuchni? O czym należy pamiętać przy jego zakupie? Czy nóż drogi to zawsze nóż dobry? Piotr Kucharki przetestował noże na swoich potrawach: carpaccio wołowym, schabie z musztardą i tatarze z łososia.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Carpaccio wołowe

Składniki:

1 łyżka oliwy z oliwek

300 g polędwicy wołowej

sól i pieprz

100 g rukoli

kapary do dekoracji

1 cytryna

Sos:

1 żółtko

3 łyżki musztardy Dijon

60 ml soku z cytryny

75 ml oliwy z oliwek

sól

świeżo zmielony pieprz

szczypta cukru

2 łyżki gęstej śmietany

Przygotowanie:

Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni, bardzo szybko obsmażyć polędwicę z każdej strony, tak, aby tylko zewnętrzna strona była usmażona. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Następnie zawinąć w folie spożywczą i wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny. W tym czasie przygotować sos. Do miski wbić żółtko, wlać sok z cytryny, dodać musztardę, przy pomocy rózgi ubić na pianę. Stopniowo, w bardzo małych ilościach, cieniutkim strumieniem dodawać oliwę, cały czas ubijając, aż zmieni kolor na prawie biały i zrobi się gęsty. Na koniec dodać świeżo zmielony pieprz, sól i cukier. Dodać śmietanę, wymieszać. Mięso wyjąć z zamrażalnika, odwinąć z folii. Przy pomocy ostrego noża pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć je na talerzu, polać odrobiną sosu, posypać kaparami, przyprawić pieprzem, ozdobić listkami rukoli i kawałkami cytryny.

Schab z musztardą i rozmarynowymi ziemniakami

Składniki:

Schab:

600 g schabu z kością

olej do smażenia

6-8 łyżeczek musztardy francuskiej

sól i pieprz

Rozmarynowe ziemniaki

1 kg ziemniaków

oliwa z oliwek

sól i pieprz

kilka gałązek świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Na patelnię wlać kilka łyżek oliwy i wody. Ułożyć warstwę ziemniaków, przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Polać odrobiną oliwy i wody. Czynności te powtarzać aż wykorzystamy wszystkie plasterki ziemniaków. Przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu około 20 min. W tym czasie można przygotować schab. Schab pokroić na 2 cm kawałki, przy pomocy tasaka przeciąć kość. Przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć przez chwilę na patelni. Ułożyć na blasze do pieczenia, na każdy nałożyć po łyżeczce musztardy francuskiej i rozprowadzić po powierzchni mięsa. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180°C. Mięso umieścić tuż pod górną grzałką. Piec około 15 min.

Tatar z łososia

Składniki

300g filetu z łososia, świeżego ze skórą

świeżo mielony pieprz

2 łyżki posiekanego koperku

sok wyciśnięty z połówki cytryny

2 łyżeczki oliwy z oliwek

½ łyżeczki sosu Worcester

½ łyżeczki soli

mieszanka sałat do podania

Sposób przygotowania:

Przy pomocy ostrego i długiego noża odciąć skórę z łososia. Następnie drobno pokroić. Doprawić świeżo mielonym pieprzem, koperkiem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, sosem Worcester i solą. Podawać na świeżej mieszance sałat, udekorować listkami koperku.

Ostro przecięte bułeczki

Składniki:

30 g drożdży

1 łyżeczka cukru

500 ml ciepłej wody

640 g mąki pszennej

5 łyżek mąki pszennej razowej

2 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka tymianku

Przygotowanie:

W dużej misce rozpuścić drożdże i cukier w ciepłej wodzie. Dodać pozostałe składniki, przy pomocy drewnianej łyżki dokładnie wymieszać składniki aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (najlepiej na noc). Blat bardzo mocno obsypać mąką i wyłożyć na niego ciasto (ciasto będzie luźne). Ciasto mocno obsypać mąką i rękami uformować kwadrat o grubości 2-3 cm. Nożem pociąć ciasto na prostokątne bułki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować wodą, odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. Piec w rozgrzanym piekarniku do 220 ºC, przez około 20-25 min.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości