Piotr Kucharski i kuchnia z R.O.D.O.S.

Nawet mieszkając w centrum dużego miasta możemy uprawiać własne warzywa i gotować bazując na samodzielnie wyhodowanych składnikach. W kuchni Dzień Dobry TVN kilka pomysłów na domową uprawę pokazał nam Piotr Kucharski, kucharz i autor książki "Miejski Farmer". Macie swoje balkonowe ogródki?

Zupa szczawiowo-sałatowa

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

500 ml wywaru warzywnego

2 ziemniaki

2 sałaty masłowe

1 pęczek szczawiu

250 g mascarpone

sól i pieprz

sok z cytryny

2 kromki pieczywa żytniego

5 szt. suszonych pomidorów z oliwy

4 ugotowane na twardo jajka

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek podsmażyć́ na maśle. Dodać́ obrane ziemniaki i smażyć́ przez kilka minut. Zalać́ wywarem i gotować́, aż̇ ziemniaki będą̨ miękkie. Dodać́ posiekaną sałatę̨, szczaw i sok z cytryny. Krótko podgotować́, zęby nie straciły koloru. Dodać́ mascarpone, doprawić́ solą i pieprzem, zmiksować́ na gładki krem. Pomidory pokroić́ drobno. Pieczywo pokroić́ w drobną kostkę̨ i podprażyć́ na suchej patelni, aż̇ powstaną̨ grzanki, następnie posypać́ nimi i suszonymi pomidorami zupę̨. Zupę̨ możemy też podać́ bardziej klasycznie, z jajkiem ugotowanym na twardo.

Gołąbki z młodej kapusty

Składniki:

2 główki młodej kapusty

3 łyżki masła

1 cebula

300 g kaszy jaglanej

3 pęczki botwinki

2 pęczki pietruszki

1 pęczek szczawiu

100 g rodzynek

1 jajko

sól i pieprz

Sos:

200 ml kwaśnej śmietany

1 pęczek koperku

Sposób przygotowania: Z kapusty wyciąć́ głąb i ugotować́ ją w osolonej wodzie. Gdy wierzchnie liście będą̨ miękkie, zdejmować́ każdy po kolei i odstawić́ do ostygnięcia. Kaszę ugotować́ zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę podsmażyć́ na maśle. Dodać́ rodzynki i pokrojoną botwinkę̨ (bez listków). Dusić́ przez chwilę, aż̇ botwinka będzie miękka. Pod koniec wsypać́ pokrojone listki botwinki oraz posiekaną pietruszkę. Do przestudzonej kaszy dodać jajko, posiekane szczaw oraz pietruszkę i podduszoną cebulę z rodzynkami i botwinką. Zawinąć w liście kapusty i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wlać odrobinę wody, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika na 30 minut. Polać gołąbki śmietaną wymieszaną z koperkiem, zapiekać kolejne 20–30 minut bez przykrycia.

Placek z rabarbarem

Składniki:

3–4 łodygi rabarbaru

240 g masła

150 g cukru trzcinowego dark muscovado

4 jajka

200 g mąki pszennej

50 g mąki pszennej z pełnego przemiału

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Rabarbar pokroić na paski o długości foremek lub foremki i ułożyć na dnie. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku. Ucierać kilka minut. Wsypać wymieszane ze sobą mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać i przelać do dwóch mniejszych podłużnych foremek (około 12 x 6 cm) lub do jednej większej (20 x 10 cm). Wstawić do piekarnika i piec około 40–45 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości