Przepisy kulinarne

Piotr Kucharski i kuchnia z R.O.D.O.S.

Nawet mieszkając w centrum dużego miasta możemy uprawiać własne warzywa i gotować bazując na samodzielnie wyhodowanych składnikach. W kuchni Dzień Dobry TVN kilka pomysłów na domową uprawę pokazał nam Piotr Kucharski, kucharz i autor książki "Miejski Farmer". Macie swoje balkonowe ogródki?

 

Zupa szczawiowo-sałatowa

Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
500 ml wywaru warzywnego
2 ziemniaki
2 sałaty masłowe
1 pęczek szczawiu
250 g mascarpone
sól i pieprz
sok z cytryny
2 kromki pieczywa żytniego
5 szt. suszonych pomidorów z oliwy
4 ugotowane na twardo jajka

Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek podsmażyć́ na maśle. Dodać́ obrane ziemniaki i smażyć́ przez kilka minut. Zalać́ wywarem i gotować́, aż̇ ziemniaki będą̨ miękkie. Dodać́ posiekaną sałatę̨, szczaw i sok z cytryny. Krótko podgotować́, zęby nie straciły koloru. Dodać́ mascarpone, doprawić́ solą i pieprzem, zmiksować́ na gładki krem. Pomidory pokroić́ drobno. Pieczywo pokroić́ w drobną kostkę̨ i podprażyć́ na suchej patelni, aż̇ powstaną̨ grzanki, następnie posypać́ nimi i suszonymi pomidorami zupę̨. Zupę̨ możemy też podać́ bardziej klasycznie, z jajkiem ugotowanym na twardo.

Gołąbki z młodej kapusty

Składniki:
2 główki młodej kapusty
3 łyżki masła
1 cebula
300 g kaszy jaglanej
3 pęczki botwinki
2 pęczki pietruszki
1 pęczek szczawiu
100 g rodzynek
1 jajko
sól i pieprz
Sos:
200 ml kwaśnej śmietany
1 pęczek koperku

Sposób przygotowania:
Z kapusty wyciąć́ głąb i ugotować́ ją w osolonej wodzie. Gdy wierzchnie liście będą̨ miękkie, zdejmować́ każdy po kolei i odstawić́ do ostygnięcia. Kaszę ugotować́ zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę podsmażyć́ na maśle. Dodać́ rodzynki i pokrojoną botwinkę̨ (bez listków). Dusić́ przez chwilę, aż̇ botwinka będzie miękka. Pod koniec wsypać́ pokrojone listki botwinki oraz posiekaną pietruszkę.  Do przestudzonej kaszy dodać jajko, posiekane szczaw oraz pietruszkę i podduszoną cebulę z rodzynkami i botwinką. Zawinąć w liście kapusty i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wlać odrobinę wody, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika na 30 minut. Polać gołąbki śmietaną wymieszaną z koperkiem, zapiekać kolejne 20–30 minut bez przykrycia.

Placek z rabarbarem

Składniki:
3–4 łodygi rabarbaru
240 g masła
150 g cukru trzcinowego dark muscovado
4 jajka
200 g mąki pszennej
50 g mąki pszennej z pełnego przemiału
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Rabarbar pokroić na paski o długości foremek lub foremki i ułożyć na dnie. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku. Ucierać kilka minut. Wsypać wymieszane ze sobą mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać i przelać do dwóch mniejszych podłużnych foremek (około 12 x 6 cm) lub do jednej większej (20 x 10 cm).  Wstawić do piekarnika i piec około 40–45 minut.

 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
79
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0