Piotr Kucharski i kuchnia dla mamy karmiącej

Kiedy żona zaczyna rodzić on wstawia bulion. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski tata Wiktora (7 l.) Jędrka (3 l.) i Filipa (5 dni!) przygotował dziś dania dla matek karmiących.

Regenerujący bulion

Składniki:

600 g mieszanego mięsa z kością: gicz wołowa, szyja z indyka, noga z kaczki

5-6 marchewek

2 korzenie pietruszki

1 mały seler

1 por

2-3 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

5 ziaren pieprzu

0,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka kozieradki

kawałek glonów kombu

Przygotowanie: Mięsa umyć, zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Marchewki, pietruszki, seler i por obrać i pokroić, dodać do garnka. Wywar zagotować, następnie zmniejszyć płomień i gotować około 3-4 godzin. Wywar można pić aby się wzmocnić. Oraz używać do przygotowania zup, potrawek i różnego rodzaju kasz i ryżu.

Zupa z karpia

Składniki:

800 g karpia

2 listki laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

2 marchewki

2 ziemniaki

mały kawałek selera

200 g mięsa z dorsza

sól i pieprz

świeży koperek

Sposób przygotowania: Kawałki karpia zalać 5 litrami wody. Dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Zupę odcedzić. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i ugotować do miękkości. Dodać pokrojone w kostkę mięso dorsza. Przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać posiekany koperek.

Tajska zupa

Składniki:

2 litry wywaru

3 cm świeżego imbiru

1 łyżeczka kurkumy

2 marchewki

2 ziemniaki

1 cukinia

100 g makaronu ryżowego

400 ml mleka kokosowego

sól i pieprz

garść kiełków fasoli mung

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania: Do wywaru dodać kurkumę, posiekany imbir. Marchewki pokroić w plasterki, ziemniaki i cukinię w kostkę i dodać do wywaru. Gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać makaron, mleko kokosowe. Przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać kiełki oraz pietruszkę.

Pieczona dynia, potrawka z buraków, ryż

Składniki:

1 dynia hokaido

oliwa z oliwek

świeży tymianek

pieprz i sól

3 buraki

2 garście kiełków fasoli mung

1 łyżeczka kurkumy

2 szczypty cynamonu

sól i pieprz

ryż basmati pełnoziarnisty

pestki dyni

Sposób przygotowania: Dynię pokroić na półksiężyce. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Skropić oliwą z oliwek. Upiec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez 20 minut. Buraki obrać i pokroić w kostkę. Gotować w małej ilości bulion z przyprawami, pod koniec gotowania dodać kiełki. Jeśli bulion się wygotuje dolewać. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pestki dyni podprażyć na suchej patelni. Ryż podać z podpieczoną dynią, polać burakami i posypać pestkami dyni.

Ryż z rodzynkami, migdałami i musem jabłkowym

Składniki:

200 g ugotowanego ryżu pełnoziarnistego

4 łyżki klarowanego masła

2 szczypty szafranu-opcjonalnie

50 g namoczonych przez noc migdałów

50 g namoczonych przez noc rodzynek

Mus jabłkowy:

2-3 jabłka

3 cm imbiru

0,5 łyżeczki cynamonu

2-3 goździki

Sposób przygotowania: Jabłka obrać, zalać odrobiną wody. Gotować na wolnym ogniu. Imbir zetrzeć na tarce i wycisnąć sok do jabłek. Dodać cynamon i goździki. Gotować aż jabłka będą bardzo miękkie. Zmiksować na gładki mus. Ryż poddusić na maśle. Dodać szafran, rodzynki i migdały. Ryż podawać z musem jabłkowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości