Materiał promocyjny

Piotr Kucharski i blondies w naszej kuchni!

Piotr Kucharski i jego kuchnia z fantazją, czyli zupa al'a bolognese, blondies i kluski na parze z sosem myśliwskim. Sami zobaczcie, jak łatwo i prosto przygotowuje się takie potrawy, gdy ma się w kuchni urządzenie Philips Multicooker. Skorzystajcie z naszych przepisów!

Zupa al'a bolognese

Składniki:

oliwa z oliwek

1 cebula, posiekana

sól i pieprz do smaku

parmezan do posypania

300 g mielonej wołowiny

100 g makaronu spaghetti

2 ząbki czosnku, posiekane

500 ml bulionu warzywnego

0,5 kieliszka czerwonego wina

2 puszki krojonych pomidorów

2 marchewki, pokrojone w krążki

50 g selera naciowego, pokrojonego w krążki

Przygotowanie:

1.Nacisnąć przycisk MENU na urządzeniu Philips Multicooker i wybrać program FRY. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 15 minut. Nacisnąć przycisk START.

2.Do miski wlać 3 łyżki oliwy. Dodać cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy. Podsmażyć mieszając od czasu do czasu. W połowie czasu dodać wołowinę i dalej smażyć.

3.Nacisnąć przycisk MENU na urządzeniu Philips Multicooker i wybrać program BOIL. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 30 minut. Nacisnąć przycisk START.

4.Do misy z podsmażonymi warzywami i wołowiną dodać pomidory, wino, bulion 0,5 łyżeczki soli i 3-4 szczypty pieprzu. Zamknąć pokrywę.

5.Po 20 minutach dodać do zupy połamany na mniejsze kawałki makaron. Zamknąć pokrywę i kontynuować gotowanie do końca programu.

6.Zupę podawać posypaną tartym parmezanem.

Blondies

Składniki:

1 jajko

100 g masła

75 g białej czekolady

150 g masła orzechowego

75 g orzechów włoskich

1 niepełna szklanka cukru

1 niepełna szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1.Masło utrzeć z masłem orzechowym, aż uzyskamy kremową konsystencję.

2.Dodać jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

3.Czekoladę roztopić i dodać do masy razem z orzechami.

4.Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do natłuszczonej masłem misy urządzenia. Zamknąć pokrywę.

5.Nacisnąć przycisk MENU na urządzeniu Philips Multicooker i wybrać program BAKE oraz za pomocą przycisku temperaturę wybrać temperaturę 180ºC. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 40 minut. Naciśnij przycisk START.

6. Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM.

Kluski na parze z sosem myśliwskim

Składniki:

Kluski:

1 łyżka oleju

5 g drożdży

150 ml wody

2 szklanki mąki pszennej

Sos:

sól i pieprz

3 łyżki oleju

1 liść laurowy

10 g suszonych grzybów

2-3 ziarenka jałowca

50 g koncentratu pomidorowego

100 g cebuli, przekrojonej na połówki

50 g czerwonego wytrawnego wina

70 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę

70 g kiełbasy, pokrojonej w plasterki, np. jałowcowej, żywieckiej

100 g ogórków kiszonych, pokrojonych w słupki

Przygotowanie:

1. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić.

2. Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i olej. Wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

3. Nacisnąć przycisk MENU na urządzeniu Philips Multicooker i wybrać program FRY. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 15 minut. Nacisnąć przycisk START.

4.Do miski wlać 3 łyżki oleju. Dodać cebulę, boczek i kiełbasę. Podsmażyć mieszając od czasu do czasu.

5.Nacisnąć przycisk MENU na urządzeniu Philips Multicooker i wybrać program BOIL. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 20 minut. Nacisnąć przycisk START.

6.Do misy z podsmażonymi warzywami i kiełbasą dodać koncentrat pomidorowy, namoczone grzyby, wino, 300 ml wody, 0,5 łyżeczki soli, 3-4 szczypty pieprzu, liść laurowy i jałowiec Zamknąć pokrywę.

7.W tym czasie z ciasta drożdżowego uformować płaski placek i ułożyć na przystawce do gotowania na parze.

8.Nacisnąć przycisk MENU na urządzeniu Philips Multicooker i wybrać program STEAM. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 15 minut. Nacisnąć przycisk START.

9.Do misy dodać ogórki. Przystawkę do gotowania na parze włożyć do urządzenia i zamknąć pokrywę.

10.Placek na parze pokroić w plasterki i podawać z sosem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości