Piknikowe dania według Charlesa Daigneault

Tarty z warzywami
Fot. GettyImages / OksanaKiian
Dla wielu Polaków rozpoczęła się majówka, poprosiliśmy więc Charlesa Daigneault, aby w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak przygotować dania, które doskonale nadają się na piknik.

Gaspachio truskawkowe-pomidorowe

Składniki:

  • 250 g truskawek
    • 500 g pomidorów malinowych
      • ząbek czosnku
        • liście świeżej bazylii
          • szczypta ostrej papryki
            • sól i pieprz

              Przygotowanie:

              Truskawki myjemy i oczyszczamy. Pomidory kroimy na pół i trzemy na grubych oczkach, wszystkie składniki blendujemy. Gaspacho chłodzimy w lodówce przez około 2 godziny. Serwujemy z kostką lodu i szczyptą ostrej papryki.

              >>> Zobacz także:

              Chłodnik ogórkowo-jabłkowy na jogurcie z miętą

              Składniki:

              • 2 duże ogórki
                • 2 jabłka zielone (granny-smith)
                  • 2-3 łyżki jogurtu gęstego
                    • łyżeczka tartego imbiru
                      • garść świeżej mięty
                        • sok z 0,5 limonki
                          • sól

                            Przygotowanie:

                            Ogórki i jabłkach obieramy ze skóry, wyciągamy pestki i kroimy w kostki. Wszystkie składnik blendujemy. Chłodzimy co najmniej 2 godziny. Serwujemy w małej misce lub szklance.

                            Fot. Tomasz Urbaniak / East News

                            Tarta (quiche) z grillowanymi warzywami

                            Składniki:

                            • 1 op. ciasta kruchego
                              • 6 jajek
                                • 400 ml śmietany 30 proc.
                                  • 2 cukinie
                                    • 2 kapusty baby pok choi
                                      • papryka czerwona, zielona i żółta
                                        • 2 czerwone cebule
                                          • rolada koziego sera
                                            • świeży rozmaryn i tymianek
                                              • oliwa z oliwek
                                                • sól i pieprz

                                                  Przygotowanie:

                                                  Cukinię kroimy w plastry ok. 1 cm. Kapustę pok choi kroimy w ćwiartki. Paprykę i cebulę kroimy w grube plastry. Wszystkie warzywa wkładamy na blachę do piekarnika, smarujemy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. Pieczemy 10 minut w 180 st. C. W formy prostokątnej układamy lekko rozwałkowane ciasto kruche, smarujemy żółtkiem i pieczemy 5-6 minut w piekarniku w 180 st. C. W misce mieszamy 5 jajek z śmietaną, doprawiamy pieprzem (uwaga z solą, bo kozi ser jest słony). Do upieczonego ciasta w formie nakładamy upieczone warzywa, pokrojony kozi ser w plastry i zalewamy jajkami ze śmietaną. Pieczemy 30-40 minut w 180 st. c. Serwujemy na ciepło lub na zimno, idealna przekąska na piknik.

                                                  Kuskus z makrelą i chrzanem

                                                  Składniki:

                                                  • 1 op. kuskusa
                                                    • 2 makrele wędzone
                                                      • 1 łyżka chrzanu
                                                        • 1 duże garść natki pietruszki
                                                          • sok z 0,5 cytryny
                                                            • 2 łyżki kwaśnej śmietany
                                                              • 1 łyżka miodu
                                                                • 1 małe op. pomidorów koktajlowych
                                                                  • 1 op. rukoli
                                                                    • sól i pieprz

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      Kuskus podlewamy wrzątkiem, delikatnie solimy i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie przegotujemy sos. W misce mieszamy chrzan, śmietanę, natkę pietruszki, miód i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu, w misce lub w słoiku, nakładamy kuskus i delikatnie podlewamy go z sosem. Na wierzch układamy rukolę, pokrojone pomidory i kawałki makreli.

                                                                      Fot. Tomasz Urbaniak / East News

                                                                      Springrollsy

                                                                      Składniki:

                                                                      • 8 szt. papieru ryżowego
                                                                        • 400 g mięsa z kurczaka
                                                                          • 1 op. makaronu ryżowego
                                                                            • kilka liści sałaty maślanej
                                                                              • ogórek pokrojony w paski
                                                                                • czerwona papryka krojona w paski
                                                                                  • cebula dymka

                                                                                    Sos:

                                                                                    • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                      • 1 łyżka sosu sojowego
                                                                                        • 1 łyżeczka miodu
                                                                                          • 1 łyżeczka octu ryżowego

                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                            Namaczamy papier ryżowy w wodzie przez około 1-2 minuty. Po tym czasie układamy go na desce i nakładamy na niego (po trochu) makaron ryżowy, kawałki kurczaka, liście sałatki, ogórka i papryki. Zawijamy go (jak gołąbki). Mieszamy składniki do sosu i gotowe.

                                                                                            Fot. Tomasz Urbaniak / East News

                                                                                            Szybki sernik

                                                                                            Składniki:

                                                                                            • 200 g twarogu
                                                                                              • 100 g mascarpone
                                                                                                • 4 łyżki cukru pudru
                                                                                                  • sok i skórka z pomarańczy
                                                                                                    • 12 herbatników
                                                                                                      • kilka truskawek
                                                                                                        • liście mięty

                                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                                          W misce mieszamy twaróg, mascarpone, cukier puder, sok i skórkę pomarańczy. W mini słoikach na dno wysypujemy pokruszone herbatniki, następnie 1-2 łyżki masy serowej, dekorujemy truskawką i miętą.

                                                                                                          Fot. Tomasz Urbaniak / East News

                                                                                                          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości