Piknik wg Ładochy - szybko, smacznie i zdrowo

Daria Ładocha: "Grill to bardzo dobry moment, żeby zacieśniać więzi, ale żeby to się udało, to nie możemy stać bardzo długo w kuchni, żeby mieć czas na to piknikowanie". Dlatego dziś Daria zaproponowała smaczne dania, które nie wymagają wielogodzinnych przygotowań.

SAŁATKA Z GRANATEM, SUSZONYMI WIŚNIAMI I SEREM FETA

Składniki:

garść rukoli

garść szpinaku

1/2 granata

3 łyżki suszonych wiśni namoczonych w ciepłej wodzie

50 g sera feta

100 g orkiszu z burakiem i czosnkiem niedźwiedzim

sól, pieprz

1/2 opakowania kiełków słonecznika

sos: 1 łyżka musztardy francuskiej, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:

Do miski przełóż ugotowany orkisz i dodaj rukolę, szpinak i granat. Odcedź wiśnie i dodaj do sałatki. Składniki na sos dokładnie wymieszaj i polej nim sałatkę. Dodaj pokruszoną fetę i dopraw do smaku. Na koniec dodaj kiełki słonecznika.

SMAŻONY RYŻ Z ŁOSOSIEM, CUKINIĄ I JAJKIEM

Składniki:

1 czerwona cebula pokrojona w kostkę

1 jajko

1/3 cukinii pokrojonej w kostkę

50 g wędzonego łososia

1 opakowanie ryżu z vermicelli, groszkiem, marchwią

2 łyżki sosu sojowego

szczypta papryki wędzonej

2 łyżki solonych orzechów ziemnych

2 łyżki siekanego szczypiorku

1/2 łyżki miodu

1 papryczka chili opcjonalnie

1 łyżka oleju rzepakowego

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz cukinię wraz z chili papryką wędzoną. Następnie przesuń warzywa na jedną częśc patelni a na drugiej rozbij jajko i usmaż je na sposób "sadzone". Dodaj ugotowany ryż i sos sojowy, calośc wymieszaj razem z jajkiem i warzywami. Przełóż na talerz, dodaj orzechy, szczypiorek oraz łososia wędzonego.

PIKNIKOWA SAŁATKA Z PĘCZAKIEM, SOCZEWICĄ I WINOGRONAMI

Składniki:

2 opakowania po 100 g kaszy pęczak z bulgur i soczewicą

2 łyżki podprażonych pestek dyni

garść liści szpinaku

2 łyżki podprażonych pestek słonecznika

10 rzodkiewek pokrojonych na plasterki

250 g winogron przekrojonych na połówki i bez pestek

50 g cheddara startego na tarce o małych oczkach

garść liści bazylii

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki octu balsamicznego

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:Ugotuj kaszę, a gdy przestygnie dodaj do niej szpinak, rzodkiewki, winogrona, ser, liście bazylii i pestki dyni i słonecznika. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj oliwę z octem balsamicznym. Sałatke przełóż do pojemnika i zabierz na majówkę.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości