Chilli chicken, czyli ostry kurczak w całości, paneer tikka masala, czyli domowy ser pieczony na kiju w ostrym sosie oraz indyjskie vindaloo z kurczaka. Dziś Światowy Dzień Pikantnych Potraw. Andrzej Polan, w naszej kuchni, w bardzo ostrej wersji!
Indyjskie vindaloo z kurczaka - przepis krok po kroku:
Kurkuma, garam masala, kmin rzymski, kolendra, pieprz kajeński, gorczyca. Cebulę kroimy w plastry lub grubszą kostkę. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kawałki. Wszystkie suche przyprawy miksujemy, dodajemy starty na tarce imbir, czosnek, posiekany, ocet, sok i skórkę z limonki. Dokładnie mieszamy i w takiej marynacie marynujemy kurczaka wraz z cebulą min. 2 godziny. Zamarynowany kurczak za chwilę będziemy smażyć.
W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną laskę cynamonu, kmin rzymski, płatki ostrego chilli, chwilę smażymy, zdejmujemy z palnika i dodajemy paprykę w proszku, słodkiej sporo, ostrej do smaku. Dokładnie mieszamy i ponownie wstawiamy na kuchenkę. Następnie dodajemy kurczaka z całą marynatą, obsmażamy, dodajemy cukier trzcinowy pomidory. Wszystko dusimy na małym ogniu około 30 minut. Przed podaniem po raz kolejny doprawiamy cukrem, solą i jeżeli jeszcze są mało wyczuwalne pozostałe przyprawy, to jak najbardziej dodajemy raz jeszcze po odrobinie. Danie podajemy z ryżem basmati z warzywami, raitą czyli jogurtem połączonym z kminem rzymskim i np. ogórkami zielonymi. Całość posypujemy kolendrą świeżą.
Paneer tikka masala, czyli domowy ser pieczony na kiju w ostrym sosie - przepis krok po kroku
Składniki:
Mleko min 3% nie UHT - 2 l,
Sok z cytryny - 4-5 łyżek.
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy, do gotującego mleka, dodajemy sok z cytryny, mieszamy razem. Na mniejszym ogniu cały czas podgrzewamy mleko, które zacznie nam się obwarzać. Kiedy powstaną nam już duże bryły sera, wszystko przelewamy przez gęste sito z gazą lub lniana ściereczka. Dokładnie odciskamy, następnie wykładamy na deskę i wierzch przykrywamy czymś ciężkim dla obciążenia. To pozwoli na jeszcze dokładniejsze odciśnięcie naszego domowego sera paneer z serwatki.
Marynata do Paneer tikka masala
Składniki:
Jogurt gęsty - 250 ml,
Kozieradka,
Papryka ostra świeża - 1 szt,
Cebula - 1 szt,
Garam masala - ½ łyżeczki,
Olej - 2 łyżki,
Sok z cytryny.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy i powstaje nam w ten sposób marynata do sera. Po dokładnym odciśnięciu ser kroimy w grubą kostkę, marynujemy w marynacie, i nabijamy na patyki do szaszłyków, pieczemy w piekarniku na złoty kolor w temp. 220 stopni.
Cebula - 2 szt.,
Imbir świeży - 3 cm,
Jogurt gesty - 200 ml,
Kurkuma, kmin rzymski, kardamon, kolendra,
Pomidory passata - 250 g,
Olej do smażenia,
Świeża kolendra.
Przygotowanie:
Na rozgrzany olej wrzucamy nasiona kminu, dodajemy cebulę pokrojona w kostkę, smażymy na złoty kolor. Dodajemy kurkumę, imbir starty, możemy podsypać delikatnie łyżką mąki. Następnie dodajemy pomidory, pozostałe przyprawy i gotujemy do gęstej konsystencji. Pod koniec dodajemy jogurt gęsty, wszystko dokładnie mieszamy i posypujemy kolendrą. Ser pieczony na kiju podajemy w sosie lub z sosem obok.
Chilli chicken, czyli ostry kurczak w całości - przepis krok po kroku
Składniki:
Kurczak cały - 1 szt.,
Masło klarowane - 100 g,
Gorczyca ziarna - 1 łyżeczka,
Imbir - 2 ,cm
Kmin rzymski, kurkuma, kolendra, papryka w proszku, chili w proszku,
Cebula - 1 szt.,
Sok z cytryny,
Sól.
Przygotowanie:
Wszystkie zioła miksujemy na puder lub ucieramy w moździerzu, wrzucamy na rozgrzane masło z przesmażoną cebulą. Mieszamy dokładnie i dodajemy sok z cytryny. Powstała miksturą smarujemy kurczaka z każdej strony i wstawiamy do pieczenia. W trakcie podlewamy delikatnie wodą.