Przepisy kulinarne

Pikantny Andrzej Polan na ostro!

Chilli chicken, czyli ostry kurczak w całości, paneer tikka masala, czyli domowy ser pieczony na kiju w ostrym sosie oraz indyjskie vindaloo z kurczaka. Dziś Światowy Dzień Pikantnych Potraw. Andrzej Polan, w naszej kuchni, w bardzo ostrej wersji:)


Indyjskie vindaloo z kurczaka
Składniki:
Filet kurczaka - 4 piersi
Czosnek - 2 ząbki
Imbir korzeń - 3cm
Ocet winny biały  - 40ml
Cebula - 2szt
Limonka - 1szt

Przygotowanie:
Kurkuma, garam masala, kmin rzymski, kolendra, pieprz kajeński, gorczyca. Cebulę kroimy w plastry lub grubszą kostkę. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kawałki. Wszystkie suche przyprawy miksujemy, dodajemy starty na tarce imbir, czosnek, posiekany, ocet, sok i skórkę z limonki. Dokładnie mieszamy i w takiej marynacie marynujemy kurczaka wraz z cebulą min. 2 godziny. Zamarynowany kurczak za chwilę będziemy smażyć.

Sos
Składniki:
Masło klarowane - 60g
Cebula - 2szt
Pomidory pelati kostka  - 250g
Kmin rzymski, płatki chilli, papryka słodka, papryka ostra,
Sól, cukier trzcinowy
Laska cynamonu
Świeża kolendra
Jogurt gęsty grecki  - 250ml
Ryż basmati  - 200g

Przygotowanie:
W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną laskę cynamonu, kmin rzymski, płatki ostrego chilli, chwilę smażymy, zdejmujemy z palnika i dodajemy paprykę w proszku, słodkiej sporo, ostrej do smaku. Dokładnie mieszamy i ponownie wstawiamy na kuchenkę. Następnie dodajemy kurczaka z całą marynatą, obsmażamy, dodajemy cukier trzcinowy pomidory. Wszystko dusimy na małym ogniu około 30 minut. Przed podaniem po raz kolejny doprawiamy cukrem, solą i jeżeli jeszcze są mało wyczuwalne pozostałe przyprawy, to jak najbardziej dodajemy raz jeszcze po odrobinie. Danie podajemy z ryżem basmati z warzywami, raitą czyli jogurtem połączonym z kminem rzymskim i np. ogórkami zielonymi. Całość posypujemy kolendrą świeżą.

Paneer tikka masala, czyli domowy ser pieczony na kiju w ostrym sosie
Składniki:
Mleko min.3% nie UHT - 2l
Sok z cytryny - 4-5 łyżek

Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy, do gotującego mleka, dodajemy sok z cytryny, mieszamy razem. Na mniejszym ogniu cały czas podgrzewamy mleko, które zacznie nam się obwarzać. Kiedy powstaną nam już duże bryły sera, wszystko przelewamy przez gęste sito z gazą lub lniana ściereczka. Dokładnie odciskamy, następnie wykładamy na deskę i wierzch przykrywamy czymś ciężkim dla obciążenia. To pozwoli na jeszcze dokładniejsze odciśnięcie naszego domowego sera paneer z serwatki.

Marynata
Jogurt gęsty - 250ml
Kozieradka
Papryka ostra świeża -1szt
Cebula - 1szt
Garam masala - ½ łyżeczki
Olej - 2 łyżki
Sok z cytryny

Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy i powstaje nam w ten sposób marynata do sera. Po dokładnym odciśnięciu ser kroimy w grubą kostkę, marynujemy w marynacie, i nabijamy na patyki do szaszłyków, pieczemy w piekarniku na złoty kolor w temp. 220 stopni.

Cebula - 2szt
Imbir świeży - 3cm
Jogurt gesty -200ml
Kurkuma, kmin rzymski, kardamon, kolendra,
Pomidory passata -250g
Olej do smażenia
Świeża kolendra

Przygotowanie:
Na rozgrzany olej wrzucamy nasiona kminu, dodajemy cebulę pokrojona w kostkę, smażymy na złoty kolor. Dodajemy kurkumę, imbir starty, możemy podsypać delikatnie łyżką mąki. Następnie dodajemy pomidory, pozostałe przyprawy i gotujemy do gęstej konsystencji. Pod koniec dodajemy jogurt gęsty, wszystko dokładnie mieszamy i posypujemy kolendrą. Ser pieczony na kiiju podajemy w sosie lub z sosem obok.

Chilli chicken, czyli ostry kurczak w całości
Składniki:
Kurczak cały -  1szt
Masło klarowane - 100g
Gorczyca ziarna  -1 łyżeczka
Imbir - 2cm
Kimn rzymski, kurkuma, kolendra, papryka w proszku, chilli w proszku,
Cebula -1szt
Sok z cytryny
Sól

Przygotowanie:
Wszystkie zioła miksujemy na puder lub ucieramy w moździerzu, wrzucamy na rozgrzane masło z przesmażoną cebulą. Mieszamy dokładnie i dodajemy sok z cytryny. Powstała miksturą smarujemy kurczaka z każdej strony i wstawiamy do pieczenia. W trakcie podlewamy delikatnie wodą.






Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
92
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0