Pikantne i rozgrzewające dania na jesień według Darii Ładochy

Jesień to idealny moment na rozgrzewające zupy i świeże ciasta. Przy tym, warto korzystać z naturalnych skarbów tej pory roku. Na co stawia Daria Ładocha? Poznaj jej jesienne przepisy.

Krem z papryki z karmelizowaną pomarańczą i imbirem

Składnik:

  • 2 czerwone cebule
    • 1 papryczka chili
      • 1 łyżka oleju kokosowego
        • 2 czerwone papryki
          • 2 żółte papryki
            • szczypta cynamonu
              • szczypta kardamonu
                • 1 l wywaru z jarzyn
                  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
                    • sok z 1 pomarańczy
                      • 1 pomarańcza pokrojona w plastry
                        • imbir wielkości kciuka
                          • 2 łyżki miodu
                            • sól, pieprz
                              • szczypta papryki wędzonej
                                • garść prażonych orzechów laskowcyh

                                  Przygotowanie:

                                  1. W garnku podsmaż posiekaną cebulę i chili. Następnie dodaj pokrojone papryki, cynamon, kardamon i wędzoną paprykę i chwilę podsmażaj aż papryki zmiękną.
                                    1. Następnie zalej wywarem i gotuj około 10 minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy i zagotuj. Zmiksuj zupę na gładki krem.
                                      1. Obok w garnku umieść pokrojoną pomarańczę wraz z imbirem i miodem. Karmelizuj aż miód odparuje. Możesz również ułożyć pomarańczę pokrojoną w plastry na blaszce do pieczenia, polać miodem i posypać drobno posiekanym imbirem i zapiekać około 15 minut w temp 200 stopni.
                                        1. Podawaj zupę z pomarańczami, imbirem i orzechami laskowymi.

                                          Ciasto imbirowe z gruszką i kruszonką pomarańczową

                                          • 2 duże gruszki
                                            • 3 łyżeczki tartego imbiru
                                              • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
                                                • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                  • 1 łyżka kakao
                                                    • 180 g mąki
                                                      • 1 łyżeczka cynamonu
                                                        • 3 jajka
                                                          • kostka masła roztopionego i ostudzonego
                                                            • 5 łyżek ksylitolu

                                                              KRUSZONKA:

                                                              • ¾ szklanki mąki
                                                                • szczypta soli
                                                                  • ½ szklanki cukru trzcinowego
                                                                    • 2 łyżki skórki pomarańczowej lub kandyzowanej pomarańczy
                                                                      • 80 g zimnego masła

                                                                        Przygotowanie kruszonki:

                                                                        Wszystkie składniki dokładnie zagnieć aż powstanie sypka kruszonka

                                                                        Do podania: Sorbet mango i lody śmietankowe

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        1. Gruszki pokrój w cienkie plastry bez gniazd nasiennych.
                                                                          1. Formę do ciasta lub tortownicę wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
                                                                            1. Mąkę przesiej z proszkiem, kakao, ksylitolem, cynamonem i sodą.
                                                                              1. Wymieszaj lub zmiksuj z masłem, jajkami i imbirem.
                                                                                1. Całość przerzuć do formy, na wierzchu ułóż gruszki i posyp kruszonką.
                                                                                  1. Piecz około 45 minut i podawaj następnie z sorbetem mango i lodami śmietankowymi.

                                                                                    Napar imbirowy z tymiankiem i miodem

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • imbir wielkości kciuka
                                                                                      • 2 gałązki świeżego tymianku
                                                                                        • 1 łyżeczka miodu
                                                                                          • sok z 1 limonki

                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                            1. Imbir pokrój na cienkie plasterki.
                                                                                              1. Nie obieraj ze skórki. Zalej 2 szklankami zimnej wody i doprowadź do wrzenia.
                                                                                                1. Następnie wyłącz źródło ciepła.
                                                                                                  1. Dodaj gałązki tymianku oraz sok z limonki.
                                                                                                    1. Na sam koniec dodaj miodu - gdy napar chwilę ostygnie.

                                                                                                      Stir fry z warzywami, imbirem i makaronem ryżowym

                                                                                                      Składniki:

                                                                                                      • 100 g makaronu ryżowego namoczonego w zimnej wodzie
                                                                                                        • 1 marchewka starta na tarce
                                                                                                          • imbir wielkości kciuka pokrojony w cienkie słupki
                                                                                                            • 2 szalotki drobno posiekane
                                                                                                              • 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
                                                                                                                • 1 łyżka oleju kokosowego
                                                                                                                  • 1 żółta papryka pokrojona w słupki
                                                                                                                    • ½ kopru włoskiego pokrojonego na mniejsze kawałki
                                                                                                                      • szczypta papryki wędzonej
                                                                                                                        • szczypta czerwonej papryki
                                                                                                                          • 3 łyżki zielonego groszku
                                                                                                                            • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
                                                                                                                              • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
                                                                                                                                • 3 łyżki podprażonych orzechów nerkowca
                                                                                                                                  • 1 papryczka chili drobno posiekana

                                                                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                                                                    1. W woku rozgrzej olej. Dodaj szalotkę, chili, czosnek oraz imbir i chwilę podsmażaj.
                                                                                                                                      1. Następnie dodaj koper włoski, marchew i paprykę.
                                                                                                                                        1. Dodaj paprykę w przyprawie i podsmażaj aż warzywa staną się miękkie.
                                                                                                                                          1. Następnie dodaj makaron ryżowy i dwie łyżki wody, w której się moczył.
                                                                                                                                            1. Dodaj sos sojowy i całość duś aż makaron stanie się miękki.
                                                                                                                                              1. Na sam koniec dodaj groszek zielony, szczypiorek oraz posyp całość orzechami nerkowca.

                                                                                                                                                Rozgrzewający dal z dynią i kolendrą z domowymi podpłomykami

                                                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                                                • 500 g dyni pokrojonej w drobną kostkę (bez skóry)
                                                                                                                                                  • 300 g czerwonej soczewicy
                                                                                                                                                    • 200 g żółtej soczewicy lub zielonej
                                                                                                                                                      • 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
                                                                                                                                                        • 6 ząbków czosnku pokrojone w plastry
                                                                                                                                                          • 1 puszka mleka kokosowego
                                                                                                                                                            • 1 l pomidorów z puszki
                                                                                                                                                              • imbir wielkości kciuka pokrojony na cienkie paseczki
                                                                                                                                                                • pęczek świeżej kolendry
                                                                                                                                                                  • olej do smażenia
                                                                                                                                                                    • 500 ml wywaru

                                                                                                                                                                      Mieszanka przypraw:

                                                                                                                                                                      • 3 łyżeczki nasion kolendry
                                                                                                                                                                        • 3 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
                                                                                                                                                                          • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
                                                                                                                                                                            • 1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
                                                                                                                                                                              • 1 łyżeczka słodkiej papryki
                                                                                                                                                                                • 1/ łyżeczki wędzonej papryki

                                                                                                                                                                                  Składniki na podpłomyki:

                                                                                                                                                                                  • 2 szklanki mąki pszennej
                                                                                                                                                                                    • ¾ szklanki ciepłej wody
                                                                                                                                                                                      • sól
                                                                                                                                                                                        • szczypta wędzonej papryki
                                                                                                                                                                                          • szczypta oregano
                                                                                                                                                                                            • 3 łyżki oliwy z oliwek

                                                                                                                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                                                                                                                              1. Wszystkie przyprawy włóż do moździerza i ucieraj aż powstanie sypka przyprawa. Na gorący olej dodaj imbir oraz 2 łyżeczki przygotowanej przyprawy.
                                                                                                                                                                                                1. Następnie dodaj cebulę oraz czosnek.
                                                                                                                                                                                                  1. Do tego wsyp żółtą lub zieloną soczewicę, dynię i zalej wywarem z jarzyn i gotuj 10 minut.
                                                                                                                                                                                                    1. Po tym czasie dodaj czerwoną soczewicę i gotuj 6 minut.
                                                                                                                                                                                                      1. Następnie dodaj pomidory oraz mleko kokosowe i całość doprowadź do wrzenia.
                                                                                                                                                                                                        1. Następnie dodaj posiekaną kolendrę. Podawaj z podpłomykami.

                                                                                                                                                                                                          Przygotowanie podpłomyków:

                                                                                                                                                                                                          1. Na stolnicy lub w misce wymieszaj mąkę z przyprawami.
                                                                                                                                                                                                            1. Następnie dodaj oliwę z oliwek. I po trochę wlewaj gorącą wodę.
                                                                                                                                                                                                              1. Ciasto energicznie zagniataj ręką.
                                                                                                                                                                                                                1. Następnie podziel na mniejsze kawałki i rozwałkuj na cienki placek.
                                                                                                                                                                                                                  1. Rozgrzej patelnię i podsmażaj placki z obu stron.

                                                                                                                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                                                                                                                    Kuchnia prosto z dżungli, czyli słodkości Dominiki Matysiak

                                                                                                                                                                                                                    Kuchnia na cebulkę! Zupa, tarta, cebularze. Przepisy Piotra Kucharskiego

                                                                                                                                                                                                                    Kawa z cynamonem – przepis i właściwości. Dlaczego warto ją pić?

                                                                                                                                                                                                                    Autor: Anna Mierzejewska

                                                                                                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości