Pierś w cieście francuskim – przepis i dodatki

Kurczak zapiekany w cieście francuskiem
LauriPatterson / Getty Images
Źródło: E+
Dania z mięsem kurczaka charakteryzują dwie rzeczy: smak i szybkość przyrządzania. Dokładnie tak samo jest w tym przypadku – pierś w cieście francuskim to danie, które można przyrządzić bardzo szybko, nawet jeśli gotowanie nie należy do Twoich mocnych stron.

Pierś w cieście francuskim to doskonały pomysł zarówno na danie główne, jak i na przystawkę. Bardzo ładnie się prezentuje, a jeśli dobierzesz do niego ciekawe dodatki, jego wygląd i smak będą jeszcze lepsze. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem.

Przepis na pierś w cieście francuskim

Poniżej przedstawiamy przepis na pierś w cieście francuskim w wersji klasycznej. Przyrządzenie tej potrawy jest bardzo proste i zajmuje niespełna godzinę.

Przepis na dwie porcje.

Czas przyrządzenia ok. 50 min.

Składniki:

· 500 gram piersi z kurczaka,

· 1 ząbek czosnku,

· 2 łyżki masła,

· szczypta soli,

· szczypta pieprzu,

· szczypta czerwonej papryki,

· 1 żółtko,

· 1 łyżka mleka,

· ciasto francuskie.

Przygotowanie:

1. Dokładnie myjemy pierś z kurczaka. Kroimy ją na dwie porcje. Mięso doprawiamy przygotowanym pieprzem, solą oraz papryką czerwoną. Odkładamy.

2. Ząbek czosnku rozgniatamy i mieszamy wraz z masłem, wmasowujemy w piersi.

3. Przygotować blachę z papierem do pieczenia. Położyć na niej dwa spore kawałki ciasta francuskiego, tak aby po nałożeniu na nie piersi z kurczaka, z każdej ich strony pozostało sporo ciasta.

4. Po nałożeniu filetów na ciasto, jego boki kroimy w paski, które następnie zawijamy w warkocz.

5. Całość smarujemy żółtkiem zmieszanym z mlekiem.

6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C, na ok. 40 minut.

Pierś w cieście francuskim możemy podawać na ciepło z ziemniaczkami i surówką (lub z samą surówką) albo na zimno. Jeżeli wybieramy opcję drugą, czekamy po upieczeniu, aż potrawa wystygnie i dopiero wtedy ją kroimy.

Faszerowana pierś w cieście francuskim – również warto jej spróbować!

Pierś w cieście kurczaka to bardzo smaczny przepis, jednak można go bardzo łatwo urozmaicić. Pierś można bowiem faszerować ulubionym nadzieniem, dzięki czemu będzie smakowała i prezentowała się jeszcze lepiej! W jaki sposób przyrządzić faszerowaną pierś w cieście francuskim? Nie trzeba dużo zmieniać w klasycznym przepisie. Wystarczy każdą z piersi rozciąć, ale nie do końca, i nafaszerować ją nadzieniem. Kolejne kroki się nie zmieniają – pierś zawijamy w ciasto francuskie i pieczemy.

Farsz pieczarkowy

Aby przygotować farsz pieczarkowy na dwie porcje, potrzebujemy:

· 2 łyżek masła,

· 10 pieczarek,

· 1 cebula (opcjonalnie),

· szczypta soli,

· szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

1. Pieczarki dokładnie myjemy. Obieramy pieczarki i cebulę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a pieczarki w cienkie plasterki.

2. Rozgrzewamy masło na patelni. Dodajemy cebulkę, a po kilku minutach, kiedy jest zarumieniona, dokładamy pieczarki. Dusimy przez kilka minut na bardzo małym ogniu. Następnie dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Wykorzystując taki farsz, można zrobić pierś w cieście francuskim z pieczarkami .

3. Uwaga! Jeżeli nie przepadasz za cebulą, możesz z niej zrezygnować. Farsz będzie wtedy znacznie delikatniejszy w smaku.

Farsz szpinakowy

Aby przygotować farsz szpinakowy na dwie porcje, potrzebujemy:

· 100 gram szpinaku,

· 2 łyżki masła,

· szczypta soli,

· szczypta gałki muszkatołowej,

· szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

1. Szpinak bardzo dokładnie myjemy.

2. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy szpinak.

3. Podgrzewamy go mieszając, aż straci na swojej objętości.

4. Przyprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem.

5. Wszystko mieszamy i farsz gotowy!

Pierś w cieście francuskim ze szpinakiem na pewno przypadnie Ci do gustu!

Farsz z suszonych pomidorów

Aby przygotować farsz z suszonych pomidorów na dwie porcje, potrzebujemy jedynie kilku suszonych pomidorów.

Jest to najprostsza opcja, ponieważ farszu nie trzeba przygotowywać. Wystarczy suszone pomidory od razu umieścić w kieszonce piersi z kurczaka.

Pierś z kurczaka można przygotować na naprawdę wiele sposobów. Najczęściej z piersi kurczaka przygotowujemy klasyczne kotlety w panierce, przypiekane na patelni i podawane z ziemniaczkami. Jednak takie danie może się szybko znudzić. Dlatego warto poszukiwać innych przepisów, w których króluje zdrowy i lubiany przez nas kurczak, a które wprowadzają zarazem małą odmianę. Życzymy smacznego i zachęcamy do poszukiwań nowych smaków!

Zobacz film: Francuskie inspiracje Mikołaja Reya.

Zobacz film: Francuskie inspiracje Mikołaja Reya. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: E+

podziel się:

Pozostałe wiadomości