Dziś w naszej kuchni Marieta Marecka, która prowadzi program ABC gotowania w Kuchnia+ i aktorka Sylwia Arnesen przygotowały: carpaccio ze śliwek w imbirowym dressingu, pierożki orkiszowe z dynią i chorizo, pierś z kaczki z konfiturą ze śliwek kalifornijskich z chipsami z topinambura i pyszny sernik korzenny z musem malinowym.Carpaccio ze śliwek w imbirowym dressingu
Składniki dla ok. 4 osób
4 duże, twarde śliwki
2 cm świeżego imbiru
4 łyżki syropu klonowego
Kilka łyżek oliwy z oliwek
Pieprz świeżo mielony
2 goździki
1 pomarańcza
Listki melisy do dekoracji
Przygotowanie:
Śliwki przekrawamy, tak by wyciągnąć pestkę, ale żeby śliwka zachowała swój kształt. Kroimy na bardzo cienkie plastry i układamy na talerzach. Syrop klonowy i oliwę łączymy, dodajemy starty imbir i goździki utarte w moździerzu doprawiamy wszystko świeżo mielonym pieprzem. Ucieramy na gładki dressing. Śliwki polewamy dressingiem i podajemy udekorowane skórką z pomarańczy i listkami melisy.
Pierożki orkiszowe z dynią i chorizo podane z masłem szałwiowym:
Składniki na ok. 50 szt.Ciasto:
Ok. 2 szklanek mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej
Gorąca woda
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
2 szklanki dyni hokkaido
1 marchew
1 mała pietruszka
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki startego sera typu parmezan lub bursztyn
2 kiełbaski chorizo
Świeży tymianek
oliwa
1/3 kostki masła
Kilka listków szałwii
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa na farsz obierany, kroimy w średniej wielkości kostkę, polewamy oliwą, dodajemy czosnek, sól i pieprz. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy ok. 40 minut, aż warzywa ładnie się zrumienią i zmiękną. Kiełbaskę kroimy w plastry i każdy z nich kroimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy krótko chorizo. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i odstawiamy do przestygnięcia. Upieczone warzywa polewamy niecałą szklanką wody i lekko gotujemy. Miksujemy na pastę, studzimy i dodajemy kiełbaski, starty ser i listki tymianku. Mąkę wsypujemy do wysokiej miski, dodajemy sól i stopniowo wlewamy bardzo gorącą, ale nie wrzącą wodę. Widelcem mieszamy składniki i jak zaczną się łączyć dolewamy oliwę i zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Odstawiamy na 15-20 minut pod ściereczką, żeby odpoczęło. Wałkujemy na grubość ok. 3 milimetrów i wykrawamy krążki, na każdy kładziemy ok. 1 czubatej łyżeczki farszu i sklejamy pierożki. Gotujemy w osolonym wrzątku, ok. 2 minut od wypłynięcia na wierzch. W tym czasie przygotowujemy masło. Szałwię drobno szatkujemy i razem z masłem podgrzewamy w małym rondelku, doprawiamy solą i polewamy masłem ugotowane pierożki. Dekorujemy listkami tymianku.
Pierś z kaczki z konfiturą ze śliwek kalifornijskich z chipsami z topinambura
Składniki dla 4 osób:
2 piersi z kaczki
1 łyżeczka kolendry w ziarnach
2 ziarna jałowca
1 gwiazdka anyżu
2 goździki
Szczypta cynamonu
30-40 ml białego rumu
100 g śliwki kalifornijskiej
1 łyżka syropu klonowego
Sok z ½ pomarańczy
Sól, pieprz
2 łyżki masła
Kilka bulw topinambura
Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy sok z pomarańczy z syropem klonowym, 2 rozgniecionymi goździkami, cynamonem. Śliwki drobno kroimy i dodajemy do syropu podlewając rumem. Smażymy aż śliwki zmiękną na koniec lekko doprawiając pieprzem. Kaczkę myjemy, nakrajamy skórę w kilku miejscach. Kolendrę, jałowiec, anyż tłuczemy w moździerzu. Kaczkę przyprawiamy solą, pieprzem i utartymi przyprawami. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu zaczynając od strony skóry. Smażymy ok. 4-5 minut z każdej strony. Pierś zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 150 st. na ok. 15 minut. Topinambura obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Kroimy w bardzo cienkie plastry. Smażymy na rozgrzanym maśle i odkładamy do odsączenia z tłuszczu. Posypujemy grubą solą. Pierś z kaczki kroimy w cienkie plastry i podajemy z ciepłą konfiturą i chipsami z topinambura.
Sernik korzenny z musem malinowym
Składniki:
700 g twarogu zmielonego dwukrotnie
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka pasty z wanilii
300 ml śmietanki kremówki 36%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
180 g ciastek czekoladowych
80 g masła
Szczypta soli
3 szklanki świeżych malin
½ szklanki cukru
Przygotowanie:
Maliny zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1 godzinę. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści i owoce zaczną się rozpadać. Miksujemy całość blenderem i przecieramy przez sito. Ostawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka miksujemy w blenderze na żwirek. Masło roztapiamy i dolewamy przestygnięte do ciastek. Mieszamy całość i rozsypujemy na spód tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do wysokiej miski i mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub rózgą tylko do połączenia składników. Na schłodzony spód z ciastek wylewamy część masy serowej, wlewamy gdzieniegdzie mus z malin i mieszamy go z serem za pomocą patyczka. Nalewamy resztę masy serowej i znów na wierzchu rozlewamy w różnych miejscach resztę musu z malin zostawiając trochę do podania ciasta. Mieszamy za pomocą patyczka, tworząc ozdobne wywijasy. Ciasto wstawiamy do pieca nagrzanego do 150 st. na ok. godzinę. Studzimy w otwartym piekarniku a później najlepiej przez całą noc w lodówce. Podajemy z podgrzanym musem z malin.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"