Przepis na pierożki Hacao - orientalną wersję pierogów

Lubisz orientalne dania? Poznaj pierożki Hacao, czyli orientalne pierogi. Bez problemu przygotujesz je własnoręcznie w domu. Przedstawiamy przepisy, które pomogą Ci w stworzeniu tego wyjątkowego dania.

Pierożki Hacao to orientalne danie, które podaje się jako dodatek do tradycyjnego obiadu lub jako przekąskę. Pierożki mają unikatowy kształt i wyglądem różnią się od tradycyjnych polskich pierogów. Pierożki Hacao możesz przygotować w domu. Poznaj przepisy na to orientalne danie.

Pierożki Hacao - przepis na ciasto

Jeśli chodzi o ciasto do pierożków Hacao , jest ono bardzo zbliżone do tradycyjnych polskich pierogów. Przygotuj składniki do idealnego ciasta:

· 300 g mąki pszennej,

· 50 g cukru,

· 200 ml gorącej wody,

· 50 ml oleju rzepakowego,

· 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

· szczypta soli.

Przygotowanie ciasta na pierożki Hacao rozpocznij od wymieszania mąki pszennej z cukrem i odrobiną soli. Zrób to dokładnie, aby nie było grudek. Możesz to zrobić w dużej misce (pamiętaj, aby była sucha i czysta). Dodaj wrzącej wody i dokładnie wymieszaj ciasto. Możesz użyć do tego drewnianej łopatki, jednak zdecydowanie lepiej i wygodniej będzie zrobić to rękami. Dokładnie wyrabiaj ciasto, aby masa była gładka. Kontroluj ciasto, które powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli jest twarde, możesz dolać odrobinę gorącej wody.

Kiedy ciasto jest gotowe, włóż je ponownie do miski i szczelnie owiń folią spożywczą. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki i odczekaj około pół godziny.

W tym czasie przygotuj sobie wałek do ciasta oraz stolnicę. Po wyjęciu ciasta z lodówki wysyp na stolnicę odrobinę mąki ziemniaczanej. W ręku ulep z ciasta kulę i rozwałkuj ją na stolnicy na cienki placek. Każdy placek powinien mieć około 10 cm średnicy. Jeśli ciasto lepi się do wałka, dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej. Każdy placek posmaruj olejem z zewnątrz. Ciasto jest już gotowe.

Pierożki Hacao - jak przygotować farsz?

Wyjątkowy smak pierożków Hacao gwarantuje odpowiednio przygotowany farsz. Różni się on od tradycyjnych polskich pierogów, gdzie króluje mielone mięso, kapusta z grzybami czy ser. W przypadku Hacao głównymi składnikami ciasta są... krewetki. Jak przygotować idealny farsz?

Przygotuj składniki do farszu pierożków :

· 300 g mielonego mięsa wieprzowego,

· 10 krewetek bez skorupek,

· 120 g pędów bambusa,

· garść szczypiorku,

· garść świeżej kolendry,

· 2 łyżki oleju sezamowego,

· 2 łyżki sosu sojowego,

· 1 papryczka chili,

· 2 łyżeczki startego imbiru,

· sól,

· pieprz.

Wymieszaj mięso przyprawione solą i pieprzem z pędami bambusa. Krewetki drobno posiekaj nożem na desce do krojenia. Wrzuć je do miski, gdzie znajduje się mięso wraz z dodatkami. Teraz posiekaj kolendrę, szczypior, ostrą papryczkę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj składniki do mięsa i krewetek.

Przypraw mięso z krewetkami olejem sezamowym i olejem sojowym. Dokładnie wymieszaj farsz, aby powstała masa, którą wyłożysz na ciasto.

Przygotuj sobie placki ciasta, układając jeden obok drugiego. Nakładaj po łyżeczce farszu na każde ciasto. Pierożki Hacao składa się w zupełnie inny sposób niż tradycyjne pierogi. Zbierz boki ciasta i złóż je od krawędzi do krawędzi, tworząc sakiewkę. W ten sam sposób złóż wszystkie przygotowane placki ciasta .

Pierożki Hacao powinny być gotowane na parze. Przyda Ci się do tego koszyczek i papier do pieczenia posmarowany lekko olejem lub innym tłuszczem. Układaj pierożki na koszyczku do gotowania na parze obok siebie, ale nie za blisko. Zamknij naczynie i tak gotuj pierożki przez około 10 minut. Możesz także przygotować koszyczek nad garnkiem z gotującą się wodą.

Z czym podawać pierożki Hacao?

Aby danie orientalne było jeszcze lepsze w smaku, możesz je podawać z sosami do namaczania. Przygotowaliśmy przepisy na idealny sosy do pierożków Hacao.

Pierwszy z nich to przepis na sos orientalny . Potrzebujesz do tego:

· 1/3 szklanki sosu sojowego,

· łyżkę octu ryżowego,

· 3 łyżeczki oleju sezamowego,

· garść posiekanego pora,

· 1 łyżkę startego imbiru.

Wszystkie składniki połącz ze sobą. Nie musisz dodatkowo dodawać soli ani pieprzu. Sos i bez nich będzie miał intensywny smak.

Możesz także przełamać orientalny smak i podawać pierożki z sosem czosnkowym . Idealny sos przygotujesz z następujących składników:

· 2 łyżki majonezu,

· 4 łyżki jogurtu naturalnego,

· posiekany koperek świeży lub suszony,

· 2 ząbki czosnku,

· sól,

· pieprz.

Wymieszaj jogurt z majonezem. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do składników. Wymieszaj sos wraz z przyprawami.

Jak podawać pierożki Hacao?

Pierożki Hacao możesz podawać na uroczystościach rodzinnych lub spotkaniach towarzyskich jako przekąska. Świetnie będą prezentować się na drewnianej desce lub w małych ceramicznych naczyniach, w których podaje się sosy . Pierożki Hacao mogą być także doskonałym uzupełnieniem zupy. Wtedy podawaj je na małym talerzyku, tuż obok miski. Możesz także przygotować duży talerz, wyłożyć go pierożkami, tworząc w środku miejsce na miseczkę z sosem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości